zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Pustite strah doma in potujte sami!

13. 2. 2016; 08.33
Avtor: L. P.
backpacker
Če zaradi kakršnih koli razlogov letos nimate družbe za počitnice, to nikakor ne pomeni, da morate ostati doma.

Zganite se in odpotujte sami. Tudi to utegne biti zabavno in prav nič strašno, čeprav se sprva ne zdi tako. Eva vam ponuja nekaj nasvetov, kako v polni meri uživati počitnice, čeprav ste sami, in s čim vsem se morate opremiti, da boste sami v tujem in neznanem kraju videti kot levinja na svojem, in ne kot prestrašena miška v kotu.

1. Ugotovite, kaj hočete od počitnic

Preden se kamor koli odpravite, je dobro, da se temeljito izprašate, kaj pravzaprav hočete od počitnic. Si želite počitka, spoznavanja kulture, ogledovanja atrakcij in znamenitosti ali zabave? Ko se boste odločili, boste na podlagi tega lažje izbrali počitniško destinacijo in svoje počitnice prilagodili njej in vašim željam. Pri iskanju si pomagajte s turističnimi vodiči, blogi ali spletnimi stranmi turističnih agencij.

2. Privoščite si

Vse tisto, česar si ne morete, kadar potujete ali počitnikujete v paru ali skupini, ker se morate pač prilagajati večini. Izberite torej kraj, ki ste si ga že dolgo želeli obiskati, pa nikoli niste mogli prepričati ostalih, da je vreden ogleda. Ali pa pojdite v večja znana turistična letovišča, o katerih vsak občasno sanja. Vse tiste bele peščene plaže, sinje morje in nebo brez oblačka. Takšna letovišča so tudi idealen kraj za spoznavanje novih ljudi, zato tam nikoli ne boste brez družbe.

3. Bodite izbirčni

Zahtevajte najboljše in največ za svojo ceno, in ne privolite v manj. Ker potujete sami, morda prav tako ne bo narobe, če boste za malenkost globlje segli v žep. Seveda ni treba biti razsipen in domišljav, a prav tako ni treba skopariti tam, kjer ni potrebno. Z družbo bi se že odpravili v hostel z manj zvezdicami, kadar potujete sami, pa si že zaradi varnosti privoščite hotelsko sobo.

4. Postavite varnost na prvo mesto

Varnost naj bo vedno na prvem mestu, kadar potujete sami, zlasti ker ste ženska. Preden odpotujete, se zato dobro seznanite z razmerami v državi, kamor potujete, še zlasti če potujete v kraje, za katere je znano, da niso med najvarnejšimi. Prav tako ne more škoditi, če se pozanimate, kje se v tej državi nahaja slovensko ali najbližje veleposlaništvo.

5. Poskrbite za družbo

Preden se odpravite na pot, med prijatelji in znanci prek elektronske pošte, Facebooka ali Twitterja povprašajta, ali kdo pozna koga v tistem kraju. Če boste imeli srečo in dobili kontakt, pred potovanjem čim prej navežite stik z njim in se spoprijateljite. Ko boste prispeli na počitnice, vas bo tako na letališču lahko pričakal znanec, ki bo rade volje tudi vaš osebni vodič, turističnoinformacijski delavec ali pomoč v morebitni stiski ali zmedi. Prav tako ne boste osamljeni, če boste potovali s turistično agencijo. Na takšnih potovanjih se vedno oblikujejo skupine in stkejo prijateljstva.

6. Začnite z majhnimi koraki

Če vas je strah potovati sama, a si tega kljub vsemu želite, je najbolje začeti postopoma. Za začetek se sami odpravite na dvodnevne izlete pri agencijah, nato napredujte k daljšim izletom. Postopoma in po svojem tempu boste počasi pridobili zadostno samozavest, da se na pot odpravite povsem sami in v lastni režiji.

7. Poiščite zaveznika med domačini

Domačine je vedno dobro poznati. In najboljši nasvet, kako jih spoznati, ko ste sami na poti, je tale: odpravite se v manjši butik ali slaščičarno, v kateri ni veliko obiska. Tako boste imeli priložnost pokramljati s prodajalko ali natakarico, ki ji bo po vsej verjetnosti dolgčas. Zapletita se v pogovor in vprašajte jo, kje so najboljši lokali, restavracije, trgovine in druge ogleda vredne točke v kraju. Ona bo gotovo poznala najboljše. Povsem verjetno zato, ker bo na eni od njih delal njen fant.

prejšnji članek
Nasveti za potovanje
Življenjski slog
Nasveti za potovanje
naslednji članek
Harmonija in sprostitev
Življenjski slog
Harmonija in sprostitev