901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Pobeg na toplo

11. 3. 2016; 08.30
Avtor: K. Š.
images
Otočje Fidži se razpreda med vulkansko Melanezijo in koralno Polinezijo in Mikronezijo in je priljubljena sanjska destinacija.

Odpravite se na Fidži
Površje, ki se preliva od visokih vulkanskih otokov s črnimi plažami do nizkih koralnih biserov s snežno belimi plažami, se zdi kot veliko, rajsko igrišče. Tu boste našli mehke, peščene plaže, bistre slapove, ki šumijo po zelenih gozdovih, zelene vulkanske gore, poraščene z džunglo in pisane koralne grebene.

Fidži zajema okoli 330 otokov in otočkov, od katerih jih je naseljenih le okoli 100. Dva največja otoka sta Viti Levu in Vanua Levu. Ostale otoke delijo v skupino Lomaiviti, Kadavu in Lau. Ob zahodni obali velikega otoka Viti Levu je še manjša skupina otočkov Mamanuca, ki je turistično zelo razvita in privlačna.

Otočje Fidži leži v jugozahodnem Pacifiku, 2800 kilometrov severovzhodno od Sydneya in 1850 kilometrov severno od Aucklanda na Novi Zelandiji. Vsi otoki ležijo med ekvatorjem in povratnikom, 188. meridian, ki določa datumsko mejo, pa seka otočje. Več kot polovico kopnega še vedno prekrivajo deževni gozdovi, ki prevladujejo na vlažnih priveternih pobočjih večjih otokov.


Na Fidžiju prebiva le sedem prvobitnih vrst sesalcev, od tega šest vrst netopirjev in podgana. Vsi drugi sesalci so bili na otok prinešeni v zadnjih 200 letih.
Bolj zanimiv je ptičji svet s preko 100 vrstami, med katerimi je več vrst papagajev, sov in rac.
Kače so na mnogih otokih, v glavnem pa človeku niso nevarne. Najbolj pogosta je boa, ki se hrani s podganami. Bolo je strupena kača, ki pa ni napadalna in je zelo redka. Bolj pogoste so morske strupene kače, ki so plašne in nenapadalne.
Najbolj pogosti kuščar je geco, ki pogosto zaide v hotelske sobe. Je nenevaren in je komarje in muhe, zato je pri ljudeh priljubljen. Na Fidžiju prebivajo tudi iguane, ki jih v naravi težko srečate.

Nekaj posebnega je podvodni svet, ki je nenavadno pester. Tu boste našli korale vseh barv in oblik, ribe papagajke, barakude, orjaške želve, morske pse, delfine in mante.


prejšnji članek
Najhujše napake pri barvanju las doma
Moda&Lepota
Najhujše napake pri barvanju las doma
naslednji članek
Tega otroci zares ne vedo!
Zdravje
Tega otroci zares ne vedo!