Plaža v Valencii foto: Katja Kaja Mejač
Zgodovina - Valencia
foto: Dreamstime
Pomaranče, nekdanja tržnica svile
foto: Dreamstime
Pomaranče
Valencia je ena izmed največjih izvoznic pomaranč na svetu, zaradi geografske lege pa so njihove pomaranče tudi ene izmed najboljših. Zanimivo je, da je celotno mesto okrašeno s pomarančevci, katerih plodovi pa žal niso užitni.
Fallas
foto: Dreamstime
Fallas
Čisto vsak marec na ulicah mesta pripravijo festival Falles/Fallas, ki izvira že iz 18. stoletja, na njem pa se v sprevodih predstavljajo velike maske, ki jih pripravijo različna okrožja. Festival se zaključi z velikim zažigom vseh mask. Spada pod Unescovo zaščiteno kulturno dediščino in vsako leto privabi številne obiskovalce.
Bikoborska arena
foto: Dreamstime
Bikoborska arena
Arhitekti so navdih pri zasnovi mesta vedno iskali v že zgrajenih stavbah. Ravno zato bikoborska arena spominja na rimski kolosej. Bikoborbe prirejajo le še ob posebnih priložnostih.
Zgodovina
Valencia ima bogato zgodovino, a ravno zaradi nje se najstarejše stavbe uvrščajo šele v 12. stoletje. Na fotografiji je trg s katedralo svete Marije in stolpom, ki ponuja neverjeten razgled nad mestom.
Mesto umetnosti in znanosti
foto: Dreamstime
Moderna arhitektura
»Mesto« umetnosti in znanosti je eden izmed najboljših primerov moderne arhitekture, ki povezuje staro mesto z morjem.
Poleg središča mesta, v katerem lahko vsak dan odkrijete kakšno novo zgodbo, Valencia ponuja tudi številne druge zanimive možnosti za preživljanje prostega časa.
Plaza Valencia
foto: Katja Kaja Mejač
Plaža
Zagotovo ne moremo mimo obalne linije Valencie, ki na trenutke spominja celo na brezmejne plaže zaželenega Miamija. Užitek, sproščanje in brezskrbne morske aktivnosti.
Oceanografija, Valencia
foto: Katja Kaja Mejač
Oceanografija
Morski svet lahko odkrivate v največjem akvariju v Evropi. Stoji tik ob »mestu« umetnosti in znanosti. V njem lahko v živo vidite tudi belega kita belugo.
Biopark
foto: Katja Kaja Mejač
Biopark
Na 10 hektarjih se razprostira valencijski živalski vrt. V njem lahko odkrivate okolja, v kakršnih v realnem življenju živijo živali. Gre dobesedno za park, skozi katerega odkrivate živali in se z nekaterimi vrstami celo srečate iz oči v oči.
Turia - Park Guliver
foto: Dreamstime
Zelena pot Túria
Zaradi številnih poplav so reko Túrio prestavili, njeno staro strugo pa izsušili. Kljub temu zdaj ta predstavlja središče družabnega dogajanja. V stari strugi so namreč številni parki, športna igrišča, prostori za koncertne dogodke ... Najboljše pa je, da jo odkrivate s kolesom, saj povezuje Biopark na zahodu z morjem na vzhodu.
Albufera in El Palmar
Naravna laguna Albubfera in kraj El Palmar predstavljata predel, od koder izvira tradicionalna paella. Riževa polja, številne restavracije, tradicionalne hiše (barracas) ponujajo odličen pobeg iz mesta ter hkrati stik s tradicijo španskega mesta in pokrajine.
Valencijska kulinarika temelji predvsem na riževih jedeh, priljubljenih prigrizkih in avtohtonih pijačah.
Paella
foto: Katja Kaja Mejač
Paella
Priljubljena španska jed v resnici izvira iz Valencie in ima antične korenine, njena moderna oblika pa izvira iz lagune Albufera na jugu mesta, kjer so številna riževa polja.
Horchata
foto: Profimedia
Horchata (Orxata)
Iz tega dela Španije izvira tudi mednarodno priljubljena pijača horchata, ki je narejena iz gomoljne rastline, ki ji rečejo tudi zemeljski mandlji (chufa), vode in sladkorja. Vedno pa jo postrežejo dobro ohlajeno.
Jamon serrano
foto: Dreamstime
Španski pršut
Španije ne smete zapustiti, ne da bi poskusili enega izmed okusnih španskih pršutov oziroma sušene šunke (jamon serrano).
Tapas pinchos
foto: Dreamstime
Tapas in pinchos
Tudi v Valencii je priljubljena španska navada prigrizkov, ki jih velikokrat postrežejo že ob naročilu pijače. Za ugodno ceno pa so na voljo tudi številni tapasi (manjše jedi, ki jih lahko pojeste že z enim ugrizom) in pinchosi (majhni obloženi kruhki, velikokrat začinjeni z olivnim oljem).
Sveže pomaranče, ki so na voljo v tem španskem mestu, so »krive« tudi za enega izmed najbolj priljubljenih koktajlov. V tradicionalnih lokalih ga sicer ne boste dobili, lahko pa si ga privoščite v številnih lokalih na glavnih trgih.
Sestavine:
200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
50 ml gina
50 ml vodke
700 ml španske polsuhe penine cava (ali katerekoli druge penine)
po želji ščep sladkorja
Postopek:
V vrč vlijte pomarančni sok, dodajte penino, vodko in gin ter sladkor, če želite.
Vse sestavine dobro premešajte, mešanico pa ohladite, preden jo postržete.
Preprosto, osvežilno in okusno!
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.