pri belokranjcu
Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi krvoločni prikradejo čisto do hišnih vrat

1715284723-172a1604-1715284697347
Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: Izvršba je ustavljena, smo v dogovorih z upniki.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Raziščite: Lepote osrednje Istre

22. 6. 2023; 02.09
Avtor: K.M.
Istra Motovun

Istra ni znana zgolj po svojih obmorskih krajih, ampak tudi po razgibanosti in številnih zdravilnih rastlinah. foto: Dreamstime

Pokrajina Istre spominja na najlepše predele Toskane ali Provanse. Podeželski griči, porasli z oljčnimi nasadi in vinogradi, na katerih se ponosno dvigajo slikovite srednjeveške vasice, so navdih številnim umetnikom in so odlična destinacija za kmečki turizem. Vsako istrsko mesto pa pripoveduje svojo zgodbo.

BUZET

Buzet leži na severu Istre, blizu meje s Slovenijo, in je staro srednjeveško mesto, ki se nahaja na hribu nad zelo rodovitno dolino največje istrske reke Mirne. Danes je Buzet najbolj znan kot mesto tartufov – zaradi božanskega gomolja, katerega najboljša »lovišča« v Istri najdemo prav v gozdovih ob dolini Mirne.

Buzet: Kaštel Pietrapelosa

Pietrapelosa, grad nad reko Mirno, ni bil nikoli popolnoma porušen, njegovo ime pa dobesedno pomeni dlakava trdnjava. Do danes se je ohranila kapela svete Marije Magdalene.

Hum

Hum foto: Katja Kaja Mejač

Vstopimo v najmanjše mesto na svetu, ki je po legendi nastalo, ko so velikani gradili mesta v dolini Mirne in na koncu iz preostalega kamenja zgradili Hum. Prvič se omenja leta 1102. Mestno obzidje je varovalo kraj pred pogostimi vpadi Benečanov in Turkov. Na zahodnih mestnih vratih sta dva napisa v glagolici. Vrata uradno odprejo vsako leto na dan mesta Hum, ko »na poletni dan« izvolijo novega župana. Nahaja se sedem kilometrov od Roča.

Roč

V središču severne Istre, 10 kilometrov od Buzeta, se na 348 metrih nadmorske višine dviga mesto Roč, obdano z naravnimi lepotami. Ustanovljeno je bilo v prazgodovini. Najprej je bila ilirska naselbina, nato pa rimski kastrum, obkrožen s številnimi manjšimi naselbinami.

Hrvaška Istra je sicer eden najbolj priljubljenih počitniških krajev v Evropi. Ima izjemno lepo obalo, zgodovinske znamenitosti, odlično hrano in bogato kulturno dediščino. Nahaja se na skrajnem severozahodu Hrvaške in je s svojo obalo ob morju Jadranskega morja pravi magnet za turiste.

MOTOVUN

V severnem delu Istre, nad dolino reke Mirne, leži verjetno najbolj znano in najatraktivnejše istrsko srednjeveško mesto Motovun (Montona), katerega veduta je eden od znanih simbolov notranjosti Istre. V Motovunu dominira romansko-gotski zvonik z nazobčano krono iz 13. stoletja, ki stoji poleg župnijske cerkve svetega Stjepana iz 17. stoletja. Na osrednjem mestnem trgu je romanska komunalna palača, največja profana stavba v Istri iz tistega časa, okoli pa so številne druge zgodovinske stavbe. Motovun je že dolgo zelo privlačna in priljubljena turistična destinacija, zato se v nekdanji palači družine Polesini nahaja hotel Kaštel.

Kolesarjenje

Ob vznožju Motovuna poteka najbolj znana kolesarska in sprehajalna pot v regiji – legendarna Parenzana. Poteka po trasi nekdanje ozkotirne železnice, ki je povezovala Trst in Poreč.

GROŽNJAN

Grožnjan foto: Katja Kaja Mejač

Grožnjan foto: Katja Kaja Mejač

Grožnjan (Grisignana), majhno istrsko mesto velikega kulturnega pomena ne le na Hrvaškem, ampak tudi na mednarodni ravni, svoje poletne mesece živi zelo intenzivno. Grožnjanske uličice in trgi vsako leto v začetku maja doživijo metamorfozo in se spremenijo v pravi umetniški čebelnjak. Sledijo poletne glasbene akademije za mlade, likovne, plesne in dramske delavnice, delavnice mirovnega aktivizma, ki jih vodijo znani strokovnjaki in pedagogi na področju glasbe, likovne in dramske umetnosti.

OPRTALJ

Oprtalj (Portole), ki leži na hribu, do katerega se iz smeri Motovuna pride po ozki planoti na južni strani, so po mnenju mnogih eno najslikovitejših mest v severni Istri. Oprtalj ali Portole, kot se glasi italijanska različica njegovega imena, je bil nekoč trdnjava, obdana z obzidjem, na katerem so bile zgrajene hiše, med katerimi komaj štrlijo nekdanja mestna vrata. Pred vrati je velika beneška loža z lapidarijem, ob njej pa na visokem obzidju plato, s katerega pogled seže vse do morja.

BRTONIGLA

Brtonigla leži na hribu v notranjosti zelene Istre, znana je po nepozabni pokrajini, a tudi po številnih vinarjih in oljkarjih. Hektarji vinogradov in oljčnih nasadov so obdani s potmi, ki vodijo do travnikov in gozdov, globoko v središče utripajoče narave, ki živi nemoteno, daleč od vrveža sodobne civilizacije. Je tudi kraj odličnih vin in oljčnih olj: vrsta družinskih kleti in degustacijskih sob vabi popotnike, da odkrijejo pristno moč lokalnega življenja.

RECEPT: 

Frtalja s tartufi

Sestavine:

4 jajca

2 manjša krompirja

1 čebula

30 g svežih ali 10 g sušenih tartufov

sol in poper po okusu

oljčno olje

Priprava:

Krompir in čebulo narežite na drobne kocke.

V ponvi segrejte oljčno olje in na njem pražite krompir in čebulo, dokler se ne zmehčata.

V skledi stepite jajca ter dodajte sol in poper po okusu.

Tartufe drobno nasekljajte in dodajte krompirju in čebuli v ponvi.

Prelijte jajca čez krompir in tartufe ter dobro premešajte.

Frtaljo pražite na nizkem ognju, dokler se ne zgosti.

Postrezite toplo, s skledico sveže solate.

Namig:

To jed lahko postrežete za zajtrk, kosilo ali večerjo. Je preprosta in okusna ter odraža tradicionalno kuhinjo hrvaške Istre.

Poleg naravnih lepot in kulturnih znamenitosti ima hrvaška Istra tudi bogato kulinariko, ki privablja številne gurmane.
prejšnji članek
POROČNI OBOK - romantičen okvir vajine ljubezni
Moda&Lepota
POROČNI OBOK - romantičen okvir vajine ljubezni
naslednji članek
Tako velika sta že otroka Luke Basija
Svet slavnih
Tako velika sta že otroka Luke Basija