profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako pospraviti vsa oblačila in kozmetiko v ročno prtljago?

2. 9. 2023; 04.00
Avtor: K.M.
prtljaga4

Težja oblačila razporedite po dnu kovčka, nato nanje položite lažja in na vrh tista, ki se najbolj mečkajo. foto: Profimedia

Razlogov za letenje samo z ročno prtljago je veliko. Morda poskušate znižati stroške, se odpravljate le na kratek oddih ali pa vas skrbi, da bi izgubili oddano prtljago. Naši kolegi iz angleške potrošniške organizacije so zbrali nasvete, kako v ročno prtljago spakirati vse potrebno za na pot.

Vemo, da se ni lahko odločiti, kaj in kako spakirati, da bi kar najbolje izkoristili pogosto majhno dovoljeno količino ročne prtljage, zato vam podajamo nasvete strokovnjakov. Zagotovo kot sodobni popotnik vedno iščete cenovno najbolj ugodno možnost za potovanje. Tudi pri letalskih vozovnicah, ki lahko z več kosi prtljage kaj kmalu postanejo visok strošek. Torej, kako spakirati? Predvsem z namenom, da na letališču ne bo slabe volje. 

prtljaga foto: profimedia LIZA MAJA

Izmerite velikost ročne prtljage

Standardne velikosti ročne prtljage ni. Če niste prepričani o omejitvah, tvegate, da bo vaša torba končala v prtljažnem prostoru, za doplačilo, ki bo na samem letališču višje kot na spletu. Preverite sprejemljivo velikost prtljage pri letalski družbi in nato izmerite svoj kovček od koles do ročaja, vključno z morebitnimi žepi, ki se razširijo v globino. Ne pozabite preveriti dovoljene teže. Medtem ko so nekatere letalske družbe velikodušne (23 kg in brez omejitev), so druge zelo skope.

Težke predmete spakirajte na dno

Težke predmete, kot so čevlji, spakirajte na dno, kjer so kolesca. Predmete, ki se zlahka mečkajo ali do katerih boste potrebovali hiter dostop (na primer tekočine), spakirajte na vrh. Če le lahko, za na letalo oblecite vrhnja oblačila, kot so jakne, šali, rute in klobuki. Prav vam bodo prišla tudi, ko bo na krovu nekoliko hladno - včasih je neprijetno hladno zaradi klime.

Začasne prilagoditve

prtljaga foto: profimedia LIZA MAJA

100-mililitrske stekleničke šampona in gela za prhanje lahko zamenjate za trdo milo, ki ne bo 'porabilo' dovoljene količine tekočine. Lahko tudi manjše milo iz hotela, ki ste ga prinesli s prejšnjega potovanja. Namesto brivnika in električne zobne ščetke izberite ročno različico. Razmislite o nakupu bralnika e-knjig, ki bo nadomestil težke knjige. Kupite razdelilnik USB, da boste lahko elektroniko polnili iz enega vtiča USB. V prtljagi bo zavzel precej manj prostora kot več pretvornikov.

Povečajte prostor

Zložite in nato tesno zvijte oblačila. Prihranili boste prostor in se izognili mečkanju oblačil. Večje kose oblačil, kot so dolge obleke, položite v plasti: en del obleke položite na dno torbe, druga polovica naj gleda ven. Ko vse zložite v torbo, drugo polovico prepognete čez vse stvari. Čevlje napolnite z nogavicami, od prstov do pete.

Načrtujte svojo garderobo

Pri omejenem prtljažnem prostoru je načrtovanje ključnega pomena. Če za vsak dan potovanja načrtujete, kaj boste oblekli, ne boste zapravljali prostora za oblačila, ki jih ne boste nosili. Spakirajte oblačila, ki jih lahko kombinirate, da ne boste potrebovali novega kompleta za vsak dan. Če ne greste v hotel, ampak v apartma, lahko tam oblačila tudi operete.

prejšnji članek
Challe Salle: Košarko nosim v srcu
Svet slavnih
Challe Salle: Košarko nosim v srcu
naslednji članek
10 zdravih razlogov, zakaj koruzo uvrstiti na jedilnik
Zdravje
10 zdravih razlogov, zakaj koruzo uvrstiti na jedilnik