državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

10 zdravih razlogov, zakaj koruzo uvrstiti na jedilnik

2. 9. 2023; 03.00
Avtor: K.M.
pečena koruza

pečena koruza.jpg foto: Dreamstime

Zgodovinsko gledano je bila koruza pomembna ne samo kot prehranska rastlina, ampak tudi v verskih in kulturnih obredih teh v starodavnih civilizacijah. Azteki so na primer častili božanstvo koruze, saj je bila rastlina ključna za njihovo preživetje in blaginjo.

1. Bogata z vlakninami: Koruza vsebuje precej vlaknin, ki spodbujajo zdravo prebavo in pomagajo pri preprečevanju zaprtja.

2. Vir energije: Koruza vsebuje ogljikove hidrate, ki so pomembni za zagotavljanje energije telesu.

3. Antioksidanti: Koruza vsebuje antioksidante, kot sta zeaksantin in lutein, ki lahko pomagajo zaščititi oči pred starostno degeneracijo makule.

4. Vitamini: V koruzi najdemo različne vitamine, vključno z vitaminom B-kompleksa (B1, B5, B6), ki so ključni za presnovo in delovanje živčnega sistema.

5. Minerali: Koruza vsebuje minerale, kot so fosfor, magnezij, železo in cink, ki so pomembni za zdravje kosti, mišic in celotnega organizma.

koruza foto: dreamstime

6. Brez glutena: Naravna koruza je brez glutena, kar je pomembno za ljudi, ki imajo celiakijo ali glutensko občutljivost.

7. Nizka vsebnost maščob: Koruza vsebuje relativno malo maščob, kar je lahko koristno pri uravnavanju telesne teže.

8. Vsebuje beljakovine: Čeprav nekoliko manj kot druga žita, koruza še vedno vsebuje beljakovine, ki so potrebne za obnovo in vzdrževanje telesnih tkiv.

9. Vsebuje naravne sladkorje: Koruza ima naravno sladko noto, kar lahko zadovolji vašo željo po sladkem brez dodatnega sladkorja.

10. Raznovrstna uporaba: Koruza se lahko uporablja na različne načine - kot priloga, v solatah, juhah, omakah ali celo za pripravo prigrizkov, kot so kokice, kar vam omogoča, da uživate v njenih zdravstvenih koristih na različne načine.

prejšnji članek
Kako pospraviti vsa oblačila in kozmetiko v ročno prtljago?
Življenjski slog
Kako pospraviti vsa oblačila in kozmetiko v ročno prtljago?
naslednji članek
Sveže ribe iz Jadrana
Kulinarika
Sveže ribe iz Jadrana