Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Sveže ribe iz Jadrana

2. 9. 2023; 02.00
Avtor: K.M.
Sardele

Sardine so tudi med Slovenci najbolj priljubljene. foto: Dreamstime

Uživajte okusnih morskih v dobrotah iz Jadranskega morja!

Jadranske ribe so znane po svoji raznolikosti in okusnih mesnatih filetih. Za vas smo izbrskali tri okusne recepte s sestavinami, ki jih najdete v Jadranskem morju. Sardela (Sardina pilchardus) je ena najpogostejših morskih rib Jadranskega morja. Gre za majhno oljno ribo, ki je odlična za pripravo na žaru ali v solati. Brancin (Dicentrarchus labrax) je zaradi nežnega okusa in čvrstega mesa cenjena morska riba. Priljubljena je pri pripravi v pečici s svežimi zelišči in olivnim oljem. Orada (Sparus aurata) je ena najbolj prepoznavnih rib Jadrana z značilnimi zlato-srebrnimi črtami na telesu. Odlična je za pripravo na žaru s preprosto limonovo omako.

Orada v soli

1 sveža orada (približno 1 kg)

2 kg morske soli

2 beljaka

1 limona, narezana na kolobarje

sveža zelišča po želji (rožmarin, timijan)

ORADA V SOLI foto: dreamstime

Postopek

1. Pečico segrejte na 200 °C.

2. Celotno orado operite in osušite s papirnatimi brisačami.

3. V skledi zmešajte morsko sol in beljaka, da dobite gosto maso.

4. Na pekač položite malo solne mešanice, na vrh položite orado in jo napolnite z narezanimi kolobarji limone in svežimi zelišči.

5. Orado pokrijte s preostalo soljo in dobro stisnite, da se lepo oprime ribe.

6. Pecite v ogreti pečici približno 30-40 minut, odvisno od velikosti ribe.

7. Ko je pečena, previdno odstranite solno skorjo in postrezite toplo

prejšnji članek
10 zdravih razlogov, zakaj koruzo uvrstiti na jedilnik
Zdravje
10 zdravih razlogov, zakaj koruzo uvrstiti na jedilnik
naslednji članek
Ali s kuhanjem res uničimo vitamin C?
Zdravje
Ali s kuhanjem res uničimo vitamin C?
#nasazenazenska
nasazenazenska