nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Zakaj pohodništvo in planinarjenje?

7. 4. 2024; 01.00
Avtor: KM
pohodništvo dreamstime_xxl_36788825

Pohodništvo foto: Dreamstime

Obstajajo številni razlogi, zakaj se odločiti za pohodništvo in planinarjenje. Nekateri izmed največkrat omenjenih so: ugoden vpliv na zdravje, povezanost z naravo in blaženje učinkov stresa. Poleg tega je hoja ena izmed najbolj preprostih aktivnosti, s katero se lahko ukvarja tako rekoč vsak.

Zakaj hoditi v hribe?

•  Zaradi povezanosti z naravo: življenje v mestu je bučno in kaotično, zrak pa onesnažen. Odhod v naravo vzpostavlja ravnovesje med službo in prostim časom, svež zrak pa napolni vaše baterije.

•  Na turah spoznamo mnogo zanimivih ljudi z različnimi interesi, ki jih sicer ne bi imeli priložnost spoznati.

•  Hoja je čas samo za vas, ko se lahko prepustite svojim mislim in razvijate ustvarjalne zamisli.

•  Hoja je fizični in psihični izziv, s katerimi premikate meje, na katere je vaše telo navajeno, ter utrjujete svojo mentalno moč in voljo.

Za alpinizem je nujna dobra psihična in fizična kondicija ter znanje različnih tehnik vzpenjanja ter izkušnje. foto: Profimedia

Kako izbrati pravo turo, če nikoli niste hodili v hribe? 

Za začetek je pomembno, da se zavedate svojih sposobnosti in kondicije. Če do zdaj še niste planinarili, izberite lažje planinske poti. Preden se odločite za turo, pešačite v svojem domačem okolju. Tako boste razvili občutek za razdalje, ki jih morate prehoditi. Ne pozabite tudi, da vas na stezah čakajo drugačni napori. Tudi ko govorimo o ravnem terenu, podlaga v hribih zahtevna drugačne napore in je bolj utrujajoča za naše telo. Prav tako je vzpon v gorah veliko bolj naporen kot vzpon na mestne hribe.

Ko ste preizkusili svoje telesne zmogljivosti, izberite turo, ki vam ustreza glede na razdaljo. Bodite pozorni na tehnično zahtevnost poti, za prvi pohod pa izberite turo, ki ima največ 300 metrov višinske razlike.

Bodite pozorni tudi na to, ali je steza krožna, tj. da se konča na isti točki kot začne. Če steza ni krožna, razmislite, kako boste prišli do točke, kjer ste pustili avto (če boste hodili sami). Če se odločite za organizirane ture, pa vam o tem ni treba razmišljati.

Za pohodništvo sta zelo pomembni vzdržljivost in kondicija, aktivnosti, s katerimi lahko to izboljšate, pa so plavanje, tek, pešačenje in kolesarjenje.

Pomembno je, da imamo kakovostne pohodne čevlje. foto: Profimedia

Oprema za planinarjenje

Osnovna oprema, ki jo boste potrebovali za prvi, enodnevni pohod, so: pohodni čevlji, nahrbtnik, oblačila, palice, hrana in pijača. Seznam pa se lahko razširi glede na vremenske razmere in težavnost poti.

Za prvi pohod so nujni kakovostni čevlji, drugo opremo lahko kupite pozneje. Ne pozabite na osebno in člansko izkaznico, če se odpravljate v hribe v tujini, pa še na potni list in turistično zavarovanje. 

Čevlji so najpomembnejši del opreme. Pomembno je, da so visoki, nepremočljivi in imajo trd podplat. Neustrezni čevlji vam lahko naredijo veliko škode.

Pohodniški nahrbtnik mora biti iz vodoodpornega materiala. Velikost izberite glede na namen. Pomembno je vedeti, da se nahrbtniki, veliki od 20 do 35 litrov, uporabljajo za enodnevne izlete. Nahrbtnik mora imeti tudi prsno oprt, da je teža enakomerno razporejena. Nahrbtnik ni nujna oprema za lažje ture.

Oblecite se po slojih. Prvi sloj ob telesu bi moral biti izdelane iz posebnih materialov, ki se hitro sušijo. Večslojno oblačenje pa omogoča, da se hitro segrejete, ko ste na hladnih delih steze, ter prav tako hitro ohladite med vzpenjanjem.

S seboj vzemite rezervna oblačila, v katera se boste lahko preoblekli, ko boste nehali hoditi. Vrnitev v suhi in čisti obleki je veliko bolj prijetna.

Nahrbtnik naj bo iz vodoodpornega materiala. foto: Profimedia

Palice za hojo za prvo turo niso nujno potrebne, koristile pa vam bodo pri vzponih na zahtevnejših poteh. Uporabljajo se tudi pri spustih, njihova glavna naloga pa je, da naše telo razbremenijo dela teže in olajšajo hojo. 

Ne glede na vremensko napoved naj bo v nahrbtniku vedno dežni plašč.

Na dan planinarjenja preverite vremensko napoved. Malo dežja in sonca vam ne bo škodilo (dokler imate dežni plašč in zaščito pred soncem), če pa napovedujejo slabo vreme, se nikar ne odpravljajte na pot.

prejšnji članek
Znaki, da vaše telo potrebuje razstrupljanje
Zdravje
Znaki, da vaše telo potrebuje razstrupljanje
naslednji članek
Gordana Grandošek Whiddon ljubezen spoznala v službi
Svet slavnih
Gordana Grandošek Whiddon ljubezen spoznala v službi
#nasazenazenska
nasazenazenska