Življenjski slog
 

Najlepše znamenitosti Prekmurja

8. 10. 2024; 13.26
Avtor: K.M.
simbolična, dron, fokovci, občina-moravske-toplice, goričko

Fotografija je simbolična. foto: Jure Kljajić

Raziskujte Prekmurje: Dvorec Rakičan, reko Muro, Expano in nepozabna termalna doživetja ter kulinarične in vinske užitke.

V osrčju severovzhodne Slovenije, na slikovitih ravnicah in med vinogradi, leži Prekmurje – regija, ki očara s svojo bogato zgodovino, kulturno dediščino ter prijaznimi prebivalci. Tu se prepletajo tradicija, naravne lepote in edinstvena kulinarika, zaradi česar je Prekmurje idealna destinacija za raziskovanje. Ne glede na to, ali vas zanimajo zgodovinski spomeniki, sproščujoči termalni vrelci, vinske poti ali okus lokalnih jedi, vam Prekmurje ponuja nepozabna doživetja.

Termalna doživetja v Prekmurju

Prekmurje je priljubljena destinacija za obiskovalce, ki iščejo sprostitev v naravnih vrelcih. Terme 3000 v Moravskih Toplicah so znane po svojih zdravilnih termalnih vodah, ki blagodejno vplivajo na telo in duha. Gostje lahko uživajo v številnih notranjih in zunanjih bazenih, obogatenih z naravno termalno vodo, ki je bogata z minerali. Za tiste, ki si želijo še več, Terme 3000 ponujajo tudi širok izbor wellness storitev, kot so masaže, savne in lepotni tretmaji. Priljubljene so tudi Terme Banovci, ki so idealne za družine, saj vključujejo vodne atrakcije za otroke ter animacijski programi, ki popestrijo bivanje. Banovci so znani po svoji posebni termalni vodi, ki velja za eno najstarejših in ima blagodejen vpliv na zdravje. Obiščite Prekmurje in se sprostite v zdravilnih vodah, ki vam bodo omogočile popolno sprostitev in regeneracijo.

Vinarium Lendava foto: Katja Kaja Mejač

Vinske poti Prekmurja: Vinogradi Goričko in Lendavske gorice

Vinska tradicija v Prekmurju ima bogato zgodovino, kar lahko obiskovalci doživijo v čudovitih vinorodnih pokrajinah, kot so Goričko in Lendavske gorice. Vinogradi v Prekmurju ponujajo edinstveno priložnost za raziskovanje lokalnih vin, ki so pridelana iz avtohtonih in mednarodnih sort grozdja. Na vinski poti lahko poskusite Laški rizling, Sauvignon, Šipon in še mnoge druge sorte, ki so značilne za to regijo. Poleg degustacije vina lahko obiskovalci uživajo tudi v čudovitih razgledih na vinograde, ki obdajajo pokrajino, in se udeležijo vinskih prireditev, kjer spoznajo skrivnosti lokalnih vinarjev. Lendavske gorice so znane tudi po znamenitem Stolpu Vinarium, razglednem stolpu, ki ponuja panoramski pogled na štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Ne zamudite priložnosti za obisk vinskih kleti in pokušino vina ter uživajte v gostoljubju prekmurskih vinarjev.

Kulinarika v Prekmurju: Prekmurska gibanica, bujta repa in bograč

Obisk Prekmurja ni popoln brez poskusa lokalnih kulinaričnih dobrot. Prekmurska gibanica je ena najbolj prepoznavnih slovenskih sladic, sestavljena iz več plasti orehov, maka, skute in jabolk. Ta večplastna sladica velja za pravo prekmursko specialiteto in je zaščitena kot slovenska kulinarična dediščina. Poleg gibanice priporočamo tudi bujto repo, tradicionalno jed s kislim zeljem in proseno kašo, ki jo pogosto postrežejo z mesom. Tretja priljubljena prekmurska jed je bograč, bogata enolončnica, ki spominja na madžarski golaž in vključuje različne vrste mesa ter veliko začimb. Bujta repa, bograč in prekmurska gibanica so nepogrešljivi del prekmurske kuhinje, zato jih ne smete izpustiti ob obisku Prekmurja.

Prekmurska gibanica foto: Adriana Gašpar

Fotografija je simbolična. foto: Jure Kljajić

Otok ljubezni foto: Katja Kaja Mejač

Dvorec Rakičan v Prekmurju

Dvorec Rakičan, z bogato zgodovino, ki sega v leto 1322, se nahaja v osrčju Prekmurja. Grad, prvič omenjen kot Rekethye, je skozi stoletja ohranil svojo veličastnost, kljub poznejšim prezidavam. Obdan s štirimi trakti in prostornim notranjim dvoriščem je danes Dvorec Rakičan pravi biser, ki privablja številne obiskovalce. Posebej izstopa bivanjsko poslopje in dva dvonadstropna stolpa, ki obdajata reprezentančen vhod. Okolica dvorca je obdana z ohranjenim angleškim parkom, kjer se nahaja učna pot, ki vodi do kapelice in grobnice iz leta 1880. Na posestvu lahko obiskovalci obiščejo tudi hleve s petnajstimi konji, kar še dodatno obogati obisk.

Paviljon Expano: Prekmurje v malem

Na obrobju Murske Sobote, ob izvozu avtoceste A5, vas pričakuje Expano – vrata v Pomurje. Paviljon Expano predstavlja regijo na inovativen način, ki združuje kulturno, naravno in kulinarično dediščino Pomurja. V Expanu vas čakajo aktivna doživetja, učne poti, interaktivne razstave ter številne aktivnosti za obiskovalce vseh starosti. Če se radi potepate s kolesom ali peš, je do Expana speljana mreža poti, ki vam omogoča sproščeno raziskovanje pokrajine.

prejšnji članek
Kdaj praznujemo martinovo in vse podrobnosti slovenskega praznika
Življenjski slog
Kdaj praznujemo martinovo in vse podrobnosti slovenskega praznika
naslednji članek
Se Kanye West res ločuje?
Svet slavnih
Se Kanye West res ločuje?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.