Življenjski slog
 

Ideja za izlet: Vedno priljubljena Valencija

11. 10. 2024; 18.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Plaža v Valenciji

Valencija je v jesenskem času odlična izbira za izlet. foto: Katja Kaja Mejač

Španska Valencija vsako leto privabi številne turiste, tudi iz Slovenije. Preverite, zakaj se jo splača obiskati.

Domačini radi pravijo, da ima Valencija samo sedem deževnih dni v letu, čeprav vam ne bomo stoodstotno zagotovili, da vas dež ne bo ujel. Vseeno pa gre za sončno mesto, ki na eni strani ponuja neverjetno zgodovino v kontrastu z moderno arhitekturo, na drugi strani pa prečudovite brezmejne plaže. Poleg odličnega oddiha in navdiha, ki ga lahko ponesete tudi v svoj dom, pa to špansko mesto ponuja tudi neverjetno kulinariko, ki se zasidra v zavest vsakega, ki jo vsaj enkrat obišče.

Zgodovina - Valencia foto: Dreamstime

Gre za mesto jugovzhodno špansko mesto, ki je v zadnjih letih, tudi v času virusa, močno pridobilo na priljubljenosti. Je občutno manjše od še bolj priljubljene Barcelone, hkrati pa turistično še vedno manj oblegano, kar pomeni, da lahko še vedno uživate v prostiih kotičkih, tako na plaži kot v kavarnah v mestu, kjer lahko še posebej začutite pravi španski utrip. Mesto je iz Slovenije v resnici zelo dostopno, saj tja letita tako povezavi iz Trsta kot tudi iz letališča Treviso. Cenovno pa so leti še vedno zelo ugodni, predvsem če se odpravite zgolj na nekaj dnevno potovanje in sabo ne potrebujete večjih kosov prtljage. Valencija hkrati predstavlja tudi odlično izhodišče za raziskovanje bolj centralne Španije, kamor se lahko preprosto odpravite z odličnimi železniškimi povezavami. 

Zanimivosti

Pomaranče
Valencia je ena izmed največjih izvoznic pomaranč na svetu, zaradi geografske lege pa so njihove pomaranče tudi ene izmed najboljših. Zanimivo je, da je celotno mesto okrašeno s pomarančevci, katerih plodovi pa žal niso užitni. 

Pomaranče, nekdanja tržnica svile foto: Dreamstime

Fallas foto: Dreamstime


Fallas
Čisto vsak marec na ulicah mesta pripravijo festival Falles/Fallas, ki izvira že iz 18. stoletja, na njem pa se v sprevodih predstavljajo velike maske, ki jih pripravijo različna okrožja. Festival se zaključi z velikim zažigom vseh mask. Spada pod Unescovo zaščiteno kulturno dediščino in vsako leto privabi številne obiskovalce. 

Bikoborska arena
Arhitekti so navdih pri zasnovi mesta vedno iskali v že zgrajenih stavbah. Ravno zato bikoborska arena spominja na rimski kolosej. Bikoborbe prirejajo le še ob posebnih priložnostih. 

Bikoborska arena foto: Dreamstime



Zgodovina
Valencia ima bogato zgodovino, a ravno zaradi nje se najstarejše stavbe uvrščajo šele v 12. stoletje. Na fotografiji je trg s katedralo svete Marije in stolpom, ki ponuja neverjeten razgled nad mestom. 

Moderna arhitektura
»Mesto« umetnosti in znanosti je eden izmed najboljših primerov moderne arhitekture, ki povezuje staro mesto z morjem. 

Kaj obiskati? 

Poleg središča mesta, v katerem lahko vsak dan odkrijete kakšno novo zgodbo, Valencija ponuja tudi številne druge zanimive možnosti za preživljanje prostega časa. 



Plaža
Zagotovo ne moremo mimo obalne linije Valencije, ki na trenutke spominja celo na brezmejne plaže zaželenega Miamija. Užitek, sproščanje in brezskrbne morske aktivnosti. 

Oceanografija
Morski svet lahko odkrivate v največjem akvariju v Evropi. Stoji tik ob »mestu« umetnosti in znanosti. V njem lahko v živo vidite tudi belega kita belugo. 

Biopark
Na 10 hektarjih se razprostira valencijski živalski vrt. V njem lahko odkrivate okolja, v kakršnih v realnem življenju živijo živali. Gre dobesedno za park, skozi katerega odkrivate živali in se z nekaterimi vrstami celo srečate iz oči v oči. 

Biopark foto: Katja Kaja Mejač



Zelena pot Túria
Zaradi številnih poplav so reko Túrio prestavili, njeno staro strugo pa izsušili. Kljub temu zdaj ta predstavlja središče družabnega dogajanja. V stari strugi so namreč številni parki, športna igrišča, prostori za koncertne dogodke ... Najboljše pa je, da jo odkrivate s kolesom, saj povezuje Biopark na zahodu z morjem na vzhodu. 

Albufera in El Palmar
Naravna laguna Albubfera in kraj El Palmar predstavljata predel, od koder izvira tradicionalna paella. Riževa polja, številne restavracije, tradicionalne hiše (barracas) ponujajo odličen pobeg iz mesta ter hkrati stik s tradicijo španskega mesta in pokrajine. 

Kulinarika

Valencijska kulinarika temelji predvsem na riževih jedeh, priljubljenih prigrizkih in avtohtonih pijačah. Seveda pa v obmorskem mestu ne gre brez jedi iz kakovostne in sveže morske hrane, ki seveda v nekaterih elementih močno spominja tudi na kulinariko slovenske Istre ali hrvaškega Primorja. 

Paella
Priljubljena španska jed v resnici izvira iz Valencije in ima antične korenine, njena moderna oblika pa izvira iz lagune Albufera na jugu mesta, kjer so številna riževa polja.

Paella foto: Katja Kaja Mejač


Horchata (Orxata)
Iz tega dela Španije izvira tudi mednarodno priljubljena pijača horchata, ki je narejena iz gomoljne rastline, ki ji rečejo tudi zemeljski mandlji (chufa), vode in sladkorja. Vedno pa jo postrežejo dobro ohlajeno. 

Španski pršut
Španije ne smete zapustiti, ne da bi poskusili enega izmed okusnih španskih pršutov oziroma sušene šunke (jamon serrano).

Tapas in pinchos
Tudi v Valenciji je priljubljena španska navada prigrizkov, ki jih velikokrat postrežejo že ob naročilu pijače. Za ugodno ceno pa so na voljo tudi številni tapasi (manjše jedi, ki jih lahko pojeste že z enim ugrizom) in pinchosi (majhni obloženi kruhki, velikokrat začinjeni z olivnim oljem). 

Valencijska voda - Agua de Valencia

Agua de Valencia foto: Katja Kaja Mejač

Sveže pomaranče, ki so na voljo v tem španskem mestu, so »krive« tudi za enega izmed najbolj priljubljenih koktajlov. V tradicionalnih lokalih ga sicer ne boste dobili, lahko pa si ga privoščite v številnih lokalih na glavnih trgih. 

Sestavine: 

200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka 
50 ml gina 
50 ml vodke 
700 ml španske polsuhe penine cava (ali katerekoli druge penine) 
po želji ščep sladkorja

Postopek:

V vrč vlijte pomarančni sok, dodajte penino, vodko in gin ter sladkor, če želite. 

Vse sestavine dobro premešajte, mešanico pa ohladite, preden jo postržete. 

Preprosto, osvežilno in okusno!

Več utrinkov najdete v spodnji fotogaleriji: 

Horchata

Horchata foto: Profimedia

Jamon serrano

Jamon serrano foto: Dreamstime

Tapas pinchos

Tapas pinchos foto: Dreamstime

Mesto umetnosti in znanosti

Mesto umetnosti in znanosti foto: Dreamstime

Oceanografija, Valencia

Oceanografija, Valencia foto: Katja Kaja Mejač

Plaza Valencia

Plaza Valencia foto: Katja Kaja Mejač

Mesto umetnosti in znanosti 2

Mesto umetnosti in znanosti 2 foto: Katja Kaja Mejač

Turia - Park Guliver

Turia - Park Guliver foto: Dreamstime

prejšnji članek
Presenečenje: Jan Plestenjak moči združil s tem glasbenikom
Svet slavnih
Presenečenje: Jan Plestenjak moči združil s tem glasbenikom
naslednji članek
Tako velika sta že sinova Oriane Girotto
Svet slavnih
Tako velika sta že sinova Oriane Girotto

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.