profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

LIT hekaton 2023: Mladi postregli z idejami za boljši jutri

1. 12. 2023; 08.30
Avtor: Oglasno sporočilo
1Q5A4662
48 ur možganskih neviht je poskrbelo, da so pod okriljem projekta LIT (Lajf je igra tveganja), ki ga izvaja Slovensko zavarovalno združenje (SZZ), na tretjem LIT hekatonu mladi ponovno postregli z inovativnimi idejami. Iskali so prebojne ideje, ki bi dvignile stopnjo ozaveščenosti in poznavanja zavarovanj za naravne nesreče.

V zadnjem času smo se v Sloveniji spopadli s požari in poplavami, območje je tudi potresno ogroženo, kljub temu pa ostaja stopnja poznavanja različnih zavarovanj, povezanih z naravnimi nesrečami, precej nizka. SZZ je zato LIT hekaton tokrat posvetilo razpravi o nevarnostih naravnih nesreč in z njimi povezanimi tveganji. LIT hekaton je potekal med 17. in 21. novembrom in že tretje leto zapored dijakom in študentom omogočil, da izrazijo svoje mnenje ter s tem prispevajo k soustvarjanju inovativnih rešitev v svetu zavarovalništva.

Generacija Z namreč na svet gleda z drugačnimi očmi, kar je ob dogodku poudarila tudi Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja: »Generacija Z gleda na svet drugače. Pri Slovenskem zavarovalnem združenju se zavedamo, da pot do sprememb ni preprosta. Že tretje leto si zato prizadevamo za nenehen razvoj platforme LIT, ki mladim omogoča, da se svobodno izražajo. Kot učinkovit način, da to dosežemo, se je ponovno izkazal LIT hekaton. Ne le, da smo zabeležili veliko zanimanje mladih za sodelovanje, vidimo tudi veliko željo po pogovoru, po debati s strokovnjaki, po razumevanju tematike. V okviru LIT hekatona smo letos odgovorili na mnoga vprašanja, a to ne pomeni, da se naša poslušnost za mnenje mladih na tej točki zaključi. Poslušali bomo še naprej.«

Veliko zanimanje, želja biti slišani

Na letošnjem hekatonu se je pomerilo kar 54 dijakov in študentov v 15 ekipah, na koncu pa je o zmagovalcu odločila predstavitev ideje. Zmagovalna ekipa Novomeščani, ki so jo sestavljali Suzana Stipič, Luka Vareš in Martin Medle, je pripravila zanimivo rešitev RiseAboveRisk. Gre za izobraževalno in hkrati zabavno idejo, ki temelji na seriji podkastov, razdeljenih v štiri kategorije naravnih nesreč. Rešitev so podprli še s spremljevalnimi marketinškimi kampanjami in sodelovanjem s strokovnjaki ter znanimi slovenskimi obrazi. Martin Medle iz ekipe Novomeščani je poudaril priljubljenost podkastov med mladimi, kar še dodatno pripomore k omogočanju sodobnega in preprostega dostopa do informacij. »Za podkaste smo se odločili, ker jih mladi zelo radi poslušamo in lahko tako preko njih pristopimo na moderen način. So sredstvo, s katerim lahko avtorji na pristen način sporočajo vsebine, nanje se poslušalci lažje navežejo. Podkasti so hkrati poučni, zabavni, interaktivni in vedno ponujajo nekaj novega,« je zmagovalno rešitev pojasnil Martin Medle. Za svojo idejo je ekipa prejela nagrado v višini 2.000 evrov.

Usmerjali so jih strokovnjaki iz zavarovalnic

Mlade je med tekmovanjem in pri snovanju rešitev usmerjala ekipa LIT mentorjev. Sestavljali so jo Nejc Černe iz Zavarovalnice Triglav, Rusmir Delić iz Zavarovalnice Vzajemna, Žiga Godec iz Prve Osebne zavarovalnice, Mateja Lamovšek iz Slovenskega zavarovalnega združenja in Karmen Madjar iz Zavarovalnice Sava. Mladi so imeli tako na voljo spoznati strokovnjake iz različnih zavarovalnic ter združenja in od njih pridobiti tudi pomembne usmeritve pri pripravi rešitev.

Ekipa Novomeščani je zmagovalka hekatlona foto: Slovensko zavarovalno združenje

Mateja Lamovšek, LIT mentorica iz Slovenskega zavarovalnega združenja, je iskala rešitve s širšim pogledom na vpliv naravnih nesreč na posameznika in družbo. Poudarila je, da se mediji pogosto osredotočajo le na materialno škodo, zato je pomembno, da mladi razširijo perspektivo: »Letošnji tekmovalci so imeli nalogo, ki je videti enostavna, a zajema zelo široko področje. Zato sem v njihovih rešitvah iskala širši pogled na vpliv naravnih nesreč na posameznika in širšo družbo. Vendar se je pri tem izkazal precejšen vpliv medijev, ki večinoma govorijo le o materialni škodi kot posledici škodnih dogodkov.«

Dodatne vsebine so na voljo na Instagramu @lajfjeigratveganja, Facebook strani, TikToku in spletni strani. Aktualne priložnosti za delo, izobraževalne dogodke, zabavne in poučne vsebine so vsak mesec zbrane v LIT novičniku za mlade (prijava na LIT novičnik).

Ekipa Novomeščani je zmagovalka hekatlona

Ekipa Novomeščani je zmagovalka hekatlona foto: Slovensko zavarovalno združenje

prejšnji članek
Botri: 'Anđelo' spolno napadel starejši igralec
Svet slavnih
Botri: 'Anđelo' spolno napadel starejši igralec
naslednji članek
Kaj se dogaja z novo sezono šova Ljubezen po domače?
Resničnostni šovi
Kaj se dogaja z novo sezono šova Ljubezen po domače?