cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Gibanica z bučkami in jajci

Čas priprave:

1 h 30 min

Tip jedi:

Jajčne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Gibanica z bučkami in jajci
Sestavine
Št. oseb
vlečenega testa
zeleni bučki (približno 600 g)
česna
sesekljanega peteršilja
ali več v trdo kuhanih jajc
sladke smetane
rumenjaki
nastrganega parmezana
soli
popra
olja

Opis

Kot samostojna jed ali s solato

Priprava

Bučki po dolžini razrežemo na štiri dele in nato na lističe. Česen olupimo in pretlačimo ali na drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo česen in bučke, mešamo in pražimo, da se bučke zmehčajo. Solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in pustimo, da se ohladi.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Kuhana jajca olupimo in narežemo na koleščke. Rumenjake na rahlo stepemo, nato jih zmešamo s smetano in parmezanom.

V naoljen pravokoten pekač damo dva lista testa, na testo naložimo plast bučk in prelijemo z nekaj žlicami zmesi rumenjakov in smetane. Obložimo še z rezinami jajc in pokrijemo z dvema listoma testa. Ponovimo postopek z bučkami in jajci, prelijemo s preostankom smetane in jajc in pokrijemo z dvema listoma testa.

Zgornjo plast testa pokapljamo z oljem. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 35 do 45 minut, da se testo zlato zapeče. Pečeno gibanico razrežemo in ponudimo toplo ali mlačno.