|
do 300 g italijanskega riža za rižote |
|
jagod |
|
masla |
|
olivnega olja |
|
majhne bele čebule |
|
belega vina |
|
vrele čiste kokošje ali zelenjavne juhe |
|
nastrganega parmezana |
|
na grobo narezanega ali naribanega parmezana |
|
soli in popra |
italijanski riž za rižote, jagode, parmezan...
Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Jagode operemo, dobro odcedimo, očistimo in narežemo na četrtine, nekaj najlepših pa prihranimo za okras.
V široki posodi segrejemo 2 žlici olivnega olja in 25 g masla, dodamo čebulo in jo steklasto prepražimo. Nato dodamo riž in jagode, premešamo in malo popražimo.
Ko riž postekleni, prilijemo vino, premešamo in počakamo, da alkohol izhlapi. Prilijemo 2 zajemalki vrele juhe in na zmernem ognju pokrito kuhamo, vmes večkrat premešamo in postopoma prilivamo juho ali vročo vodo, da je rižota ves čas vlažna, vendar se riž ne razkuha. Med kuhanjem rižoto dosolimo in popramo po okusu.
Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, posodo odstavimo, primešamo preostalo maslo in nastrgan parmezan. Pokrito pustimo počivati 5 minut, nato rižoto damo na krožnike ter jo potresemo z na grobo naribanim parmezanom in okrasimo z na lističe narezanimi jagodami.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.