|
mladega krompirja |
|
orehov |
|
zelenih špargljev |
|
svežih listov mlade špinače |
|
mladega ovčjega sira |
|
redkvic |
|
olivnega olja |
|
limone |
|
gorčice |
Ste vedeli? Šparglji so bili najprej znani kot zdravilna rastlina, saj vsebujejo komaj kaj maščob in nič holesterola, so dober diuretik in blago odvajalo. Pospešujejo nastajanje veznega tkiva in vzbujajo tek. Ker imajo veliko folne kisline, so prava hrana za bodoče mamice. Beli ali zeleni šparglji? Odvisno od načina gojenja! Njihova zelena barva namreč v primeru, da se med rastjo ne srečajo s svetlobo, ostane bela. 100 g špargljev vsebuje le 18 kalorij, zato so pogosto na jedilniku različnih diet. Zaradi oblike poganjkov se jih že iz časov Rimljanov drži sloves afrodiziaka. Šparglje lahko pripravljamo na različne načine, zelo priljubljeni so v juhah, v rižotah in s testeninami, pa tudi gratinirani in v solatah. Najdemo jih v družbi z jagodami, posebna poslastica pa je špargljev sladoled! Šparglje lahko shranjujemo v hladilniku, najbolje zavite v vlažno krpo, kjer lahko počakajo do dva dni. Lahko jih zamrznemo tudi kar surove. Porabimo jih v 6 do 8 mesecih.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir razpolovimo in ga na hitro pokuhamo (15 minut). Malce počakamo, da se rahlo ohladi in osuši, potem pa ga položimo v pekač.
Zmešamo sestavine za preliv, solimo in popramo, s polovico preliva prelijemo krompir in dobro premešamo. Pečemo 25 minut.
V drug pekač potresemo na grobo sesekljane orehe in jih brez maščobe pustimo v pečici za 3-4 minute.
Špargljem odrežemo oleseneli del in jih 5-7 minut kuhamo na pari, da se omehčajo Položimo jih v posodo in prelijemo z preostalim prelivom.
Veliko solatno posodo na dnu obložimo s špinačnimi listi, nanjo zvrnemo krompir in sir, sledijo šparglji. Solato potresemo z orehi in rezinami redkvice.
Nasvet: 16-24 zelenih špargljev (6 tankih ali 4 debele na osebo)
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.