Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Urejena vedno in povsod

10. 5. 2015; 06.00
Avtor: tina
uvodna
Pogosto se nam dogaja, da bi radi prekosili sami sebe in pokazali več, kot je v nekem trenutku sploh potrebno.

Tako kot je pomembno, da v šoli odgovoriš samo na tisto vprašanje, ki ga profesor od tebe zahteva, je pomembna zmernost tudi pri oblačenju. Pogosto premalo velja za preveč drzno, preveč pa za kičasto. 

Glede na to, kakšne obleke si nadeneš, pričesko narediš, koliko nakita uporabiš in kako se naličiš, lahko v nekem prostoru pustiš svoj pečat in izražaš spoštovanje do soljudi. Z nepravo izbiro se lahko hitro osmešiš ali vzbudiš napačne predstave o sebi. Ker nočeš, da bi prišlo do tega, je ravno zato izbira oblačil in dodatkov še kako pomembna. V nadaljevanju so opisane situacije, v katerih se kot zaposlena in delovna smrklja, vedno pripravljena na nove izzive, znajdeš vsak dan.

Smrklja v šoli

Kot ambiciozno dekle gotovo v šoli preživiš velik del dneva, zato ti predstavlja drugi dom. V šolskih prostorih se moraš počutiti udobno, hkrati pa nadrejenim profesorjem pokazati, da si spodobno dekle, ki se zaveda, kako pomembna je urejenost. Poskrbi zase tako, da ti bo prijetno, hkrati pa te nobena profesorica ne bo imela pravice pogledati izpod očal in premeriti tvojega videza z besedami: »Joj, današnja mladina … Ko sem bila jaz mlada, na kaj takega nismo pomislili …«  

Oblačila: Za sprehajanje pa šolskih hodnikih in sedenje za neprijaznimi šolskimi klopmi so najprimernejši jeans, mehke pletenine, udobne bombažne majčke in krila različnih dolžin, barv in potiskov. Vsekakor se izogibaj ultra kratkim krilom ter preozkim in odprtim majčkam, ker veljajo za preveč drzna – drznost pa v šolo ne sodi.

Nakit: Slednji je sicer zelo pomemben za popestritev garderobe, vendar v šoli z njim ne pretiravaj. Uporabi en kos nakita, več bi te zgolj motilo pri pisanju zapiskov. Še najmanj te bodo ovirali šali in pasovi, letos pa lahko izbiraš med neomejeno izbiro gamaš in nogavic. Poigraj se z njimi in izbiraj med različnimi barvami, vzorci in materiali. 

Pričeska: Za lase poskrbi le toliko, da te ne bodo motili pri pisanju – sploh če imaš dolge. Spni jih v čop ali spleti kito, pri tem pa uporabi različne lasnice, špangice, elastike in trakove za v lase. Tako boš imela vedno podobno pričesko, za katero ne boš porabila veliko časa, hkrati pa boš z različnimi dodatki vedno poskrbela za kanček drugačnosti. 

Ličenje: Ličila so postala izredno pomemben dejavnik v življenju deklet, zato ni neprimerno, če jih uporabljaš, vendar naj bodo v šoli izredno nežen. Z maskaro poudari trepalnice in rdečilom lička, nepravilnosti pa prekrij s korektorjem. Premočni barvni odtenki senčil in lakov za nohte v šolo ne sodijo, prav tako pudri. Ob vseh naporih se ti ličila lahko stopijo, kar ima dvojne posledice – tvoja utrujenost bo še bolj izrazita, zvezki pa polni madežev. 

V šolo se torej potrudi za preprostost – takšna boš tam najlepša, hkrati pa boš še vedno lahko dodelala videz do takšne mere, da boš imela možnost očarati z glamurjem in ženstvenostjo na zabavah in plesih. Malo bolj se torej poigraj z dodatki, ko se odpraviš na zabavo s prijateljico ali z mamo na svečano prireditev, hkrati pa naj ti sprehod s fantom v bližnji gozd ne predstavlja velike modne zgodbe. V tem primeru ne misli na pete in krila, ker boš izpadla smešno. Prava izbira so topla trenirka in superge.

Smrklja na zabavi

Na enem mestu bo zbranih veliko lepih deklet in fantov, ki se bodo borili za njihovo naklonjenost. Tudi sama želiš zasijati v vsej svoji lepoti in nočeš zaostajati za drugimi dekleti. Da ti bo to uspelo, se drži naslednjega pravila: na zabavo pojdi takšna, da se boš počutila lepo in udobno, le z večjimi poudarki na nakitu ali ličilih. 

Oblačila: Na zabavi boš oddajala pravo energijo le, če se boš v oblačilih dobro počutila. Malo večja svoboda je dovoljena pri izberi kratkih krilc in majic ali oblekic, vendar gotovo veš, da prekratko in preveč odprto ni več okusno. Vsekakor pa se obleci zase, ne z mislijo, da se moraš bolj drzno obleči, da boš očarala fante in pridobila zavistne poglede prijateljic. 

Nakit: Prav nakit je tisti, s katerim lahko spremeniš oziroma polepšaš šolski videz. Namesto preprostih dodatkov si okoli vratu ovij ogrlico z velikimi kroglicami, roke polepšaj z debelejšimi plastmi zapestnic ali s prstanom z večjim kamnom. Tako bo ob norem poplesavanju posebne učinke pričaral tudi nakit, ki te bo lovil v plesnih korakih.  

Pričeska: Z lasmi ne izgubljaj veliko časa. Na umite lase nanesi gel za moker videz ali lak za lesk, lahko pa pustiš, da ti prosto plešejo okoli obraza. Sijaj las je zelo pomemben in ta privabi marsikateri pogled. Več ne potrebuješ.  

Ličenje: Poskusi se poigrati z različnimi barvnimi odtenki senčil, ki se bodo ujemali z barvo obleke in nakita. Oči lahko poudariš tudi samo z bleščicami, ki so vedno modne in se podajo k vsem barvam. Na ustnice pa nanesi le glos.  

Zabava je torej dogodek, kjer moraš pozabiti na težave in uživati dani trenutek. Nima smisla, da ti neudobna oblačila pokvarijo večer.

Smrklja na bolj resnem dogodku

(predstava v gledališču, kosilo s starši v restavraciji, podelitev spričeval itd.)

Takšne priložnosti sicer niso vsakodnevne, pravzaprav so zelo redke, zato želiš, da bi bila ob teh priložnostih videti lepo, urejeno in priložnosti primerno. To sploh ni tako težko, vodi naj te samo obrabljena misel: 'Manj je več.' 

Oblačila: Si ob tem pomislila na pregrešno drago dolgo obleko, ki se vleče za teboj? Ne počni tega. Preveč glamurozna oblačila za najstnico niso primerna – ne le da te postarajo, v njih boš spominjala na veliko novoletno darilo, česar pa gotovo nočeš. Mlada smrklja je najbolj prikupna v frfotajočih oblekicah, ki segajo do kolen ali sredine meč, ali v klasičnih črnih hlačah in jakni. Takšna oblačila najdeš v vseh trgovinah in so dosegljiva tudi tistim z manj denarja.

Zavedaj pa se, da se za take dogodke moraš urediti, saj lahko izpadeš nenavadno in celo neurejeno, če se pojaviš v športnih ali vsakodnevnih oblačilih.  

Nakit: Slednjega izberi glede na obleko. Če je oblačilo posuto s kristalčki ali močno potiskano, bogatega nakita ne potrebuješ. Izberi čim bolj preproste linije nakita, ker obleka sama po sebi vzbuja dovolj pozornosti. Če pa je obleka preprosta in ravnih linij, podobo popestri z bolj vpadljivim, večjim nakitom.  

Pričeska: Las si ne spenjaj v večerne pričeske, ampak jih na primer polikaj z likalnikom ali nakodraj. Med kodre pa pripni špangico ali lase okrasi z obročem.   

Ličenje: Ker veliko narediš z obleko in nakitom, nanesi ličila v bolj umirjenih tonih. Primerni so razni zlati, bakreni in rjavi odtenki, tudi nežno roza. Veliko pa naredijo že samo močno poudarjene trepalnice.  

Odločanje za pravilno obleko ti pogosto vzame veliko časa in povzroči marsikateri problem. Vedno, ko se oblačiš in kupuješ nova oblačila, pa si reci: »Ta majica je sicer lepa, ampak ali je tudi primerna zame in za mojo starost?« Z oblačili lahko namreč mnogokrat prikriješ svojo starost, vendar redkim smrkljam pristajajo oblačila, namenjena starejšim gospodičnam. Zato se obleci ne le priložnosti in času primerno, pač pa tudi letom.

prejšnji članek
Tudi znani Slovenci se vse bolj zavedajo pomena gibanja!
Obsedena!
Tudi znani Slovenci se vse bolj zavedajo pomena gibanja!
naslednji članek
Biti iskren s prijatelji!
Biti iskren s prijatelji!
Preberite tudi

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.