oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Kako najti pravi čevelj zase?

26. 10. 2016; 08.00
Avtor: M.K.
nakupovanjecevljev
Odgovori si na vprašanje: Zakaj kupuješ čevlje?

Prva stvar, ki jo je treba razčistiti, je odgovor na vprašanje: za kaj kupuješ čevlje? Treba je vedeti, ali potrebuješ eleganten čevelj za določene priložnosti, športen za športne aktivnosti ali navaden čevelj za vsak dan. Torej, najprej se moraš odločiti, za kaj čevelj sploh potrebuješ, ter to tudi povedati prodajalki, ko prideš v trgovino. Zelo pomembno je, da prodajalki poveš vse svoje želje in zamisli, kajti samo tako ti bo lahko kar najbolje pomagala.

Že zaradi dobrega občutka, ki mora spremljati nošenje obutve, si večina zna izbrati pravilno obutev, vprašanje je le, ali tudi dovolj kakovostno. Kar zadeva anatomsko oblikovanje, večina proizvajalcev to že dobro obvlada, vprašljivi pa so materiali. Naravni materiali so dražji, vendar noga v njih 'diha' in se tudi pri dolgotrajnejšem nošenju ne znoji tako kot v cenenih, umetnih materialih. Usnje je še vedno standard, ki nekaj jamči. Večje težave so pri tistih, ki za svoje zdravje škodljivo izbirajo večinoma čevlje z visoko ali celo zelo visoko peto, kar je 'protianatomski' napad na zdravje nog, kolkov in hrbtenice, pa morda še kakšnega dela telesa.

Oblika čevljev je še kako pomembna za ustvarjanje skladnosti tvojega videza. Da bi bila videti lepo oblečena, je treba posebno pozornost posvetiti tudi obliki obutve. Glede na dolžino nog, debelino meč, gležnjev in stegen je treba prilagoditi peto čevljev, debelino podplata, višino čevljev, kakor tudi način zapenjanja. Lahko se zgodi, da si oblečena povsem v skladu s svojimi telesnimi značilnostmi, vendar pa imaš napačno obutev, ki bo naredila tvoj videz neuravnotežen.

Če imaš daljše noge, priporočamo, da se izogibaš čevljev, ki imajo zelo ostro konico, še zlasti če so na sprednjem delu povsem odprti in imajo zelo visoko peto. Takšen čevelj ti bo le neskladno podaljšal noge. Bolj so primerni čevlji, ki imajo okroglo, ostro rezano konico ali v obliki mandlja. Izbiraj med takšnimi, ki se zapenjajo s paščkom okoli gležnja ali pa so prekrižani okoli narta. Prav tako ti bodo pristajali čevlji, ki imajo srednje visoko ali nizko peto.

Če imaš manjše noge, potem ti bodo najbolj pristajali čevlji, ki imajo ostro konico, ali takšni, ki so bolj podolgovati. Izogibaj se obutvi, ki je ostro odrezana in ima raven vrh, kajti ta ti bo noge še bolj skrajšala. Prav tako se izogibaj vseh takšnih, ki se zapenjajo s paščki okoli gležnja, ali celo takšnih, ki se ovijejo z vezalkami okoli meč. Najbolj primera obutev je tista, ki se samo natakne, če pa se že zapenja s paščki, naj bo to nizko na nartu. Še boljše je, če gre v diagonalno linijo, saj bo to optično podaljšala nogo. Lahko imaš tudi takšne, ki imajo debelejši podplat, in takšne s polno peto. Najbolj ti bodo ustrezali čevlji z visoko peto.

Če imaš močnejša meča, se vsekakor izogibaj obutvi z zelo tanko peto ali tankimi paščki za zavezat. Kajti nasprotje debeline med močnimi meči ter tanko peto in paščki bo glavni vzrok za to, da bodo tvoja meča videti še debelejša.

prejšnji članek
9 razlogov, zakaj je kul biti samski
Moj life
9 razlogov, zakaj je kul biti samski
naslednji članek
Težko pričakovani napovednik je tu
Moj life
Težko pričakovani napovednik je tu
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija