Smrklja Njena.si
Moj life
 

Slovenka leta 2014 je Sonja Pungertnik

21. 1. 2015; 07.43
Avtor: K. Š.
uvodna

foto: Vito Tofaj

Včeraj smo v Slovenski filharmoniji razglasili Slovenko leta 2014, ki »s svojim kvalitetnim delom, strokovnostjo, odličnostjo in pokončno osebnostjo vrača vero v moralne in etične standarde«. Častni naziv so bralke in bralci dodelili Sonji Pungertnik.

Letošnjo svečano prireditev je vodil Jure Longyka, vloga slavnostnega govornika je tokrat pripadla vsestranskemu umetniku – pisatelju, pesniku, esejistu, dramatiku in režiserju Vinku Moederndorferju. Nagrado, to je kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, je Slovenki leta 2014 izročila Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Jana. Prireditev Slovenka leta že 27. leto zapored poteka pod okriljem najbolj priljubljene slovenske družinske revije Jana, ki izhaja pod okriljem skupine medijev pod novim imenom Media24 (prej Krater Media).

Sonja Pungertnik je neverjetno optimistična in topla ženska, prepričana, da je bila slepa poslana na svet z namenom. Je svetilnik vsem s podobnimi ovirami, kot jih ima sama. Nikoli ni gledala na to, kaj bodo drugi naredili zanjo, temveč kaj bo družba z njo pridobila, zato ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih – tudi v mesečni oddaji Luč v temi na radiu Ognjišče, ki jo vodi že sedemnajst let. Med drugim je pomagala pri oblikovanju slovenske zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji pozneje oslepelih oseb, pripravljala delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike, najraje pa ljudem pomaga osebno. Zaposlena je pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja. Energijo ji dajejo družina, vera in ljudje. »V največje veselje mi je,« pravi, »ko ljudje ob meni pozabijo, da ne vidim – takrat sem samo Sonja.«

Za odlično vzdušje je na prireditvi tudi letos poskrbel Mladinski simfonični orkester Srednje glasbene šole Celje pod vodstvom dirigenta Matjaža Brežnika z izvedbami Andersena, Haydna, Dopplerja in Bradleyja ter še ena izjemno pogumna Slovenka in odlična pevka Ana Karneža, ki je poskrbela za ganljiv zaključek s pesmijo Med iskrenimi ljudmi Mojmira Sepeta in Dušana Velkavrha.

Za naziv Slovenka leta 2014 so se potegovale kandidatke, med katerimi se lahko prav vsaka pohvali s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanji za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju: Ivanka Berčan, Katarina ČasAna JugManca KoširLucija MlinaričLenka Puh,Sonja PungertnikIrena RotarMarija SivecMarijana Sukič.

Kandidatke za Slovenko leta 2014 sta pred prireditvijo slavnostno sprejela predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in podpredsednica Državnega zbora Andreja Katič, na prireditvi je kandidatke za Slovenko leta 2014 pozdravil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Slovenka leta 2014 je kot simbolno darilo prejela potico in knjigo Dobrote iz kvašenega testa družbe Bonopan, prav tako je prejela košaro naravnih deodorantov Crystal družbe Bimedia, kandidatke so prejele darilne vrečke blagovne znamke Crystal.

foto: Vito Tofaj

foto: Vito Tofaj

foto: Vito Tofaj

foto: Vito Tofaj

prejšnji članek
Premiera domače žanrske poslastice
Obsedena!
Premiera domače žanrske poslastice
naslednji članek
V hiši večnih sanj
Obsedena!
V hiši večnih sanj
Preberite tudi

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.