nova zemlja
Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na veliki preizkušnji

1715284723-172a1604-1715284697347
Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: Izvršba je ustavljena, smo v dogovorih z upniki.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Postani neodvisno dekle!

20. 9. 2014; 02.04
Avtor: tina a.
uvodna (61)
Seveda vemo, da še vedno živiš pod isto streho s starši, a vseeno lahko postaneš to, kar si želiš – neodvisna smrklja!

Se sprašuješ, kako? Pravzaprav je čisto preprosto! Potrebna je le tvoja dobra volja in pripravljenost na izzive in - kot bi mignil - boš na cilju.

Saj vemo, da si že odrasla punca, ki je sposobna skrbeti sama zase, a kaj ko te starši včasih še vedno obravnavajo kot petletno punčko, kar te čisto iztiri! Prav zato boš mogla staršem dokazati, da si res dovolj zrela in sposobna prevzeti odgovornost zase in za svoja dejanja. Ne skrbi, če ne veš, kje začeti, saj smo zato tukaj mi! Pripravljena? Tvoja pot do neodvisnosti se je začela … zdaj!

1. Prevzemi odgovornost

Hišna opravila ali počitniško delo ti verjetno ne dišijo kaj preveč, kaj? A vseeno, kot odrasla punca se moraš zavedati, da so prav to tiste stvari, ki ti neodvisnost pravzaprav omogočajo! V življenju pač ne moreš početi vedno samo tistega, kar si želiš, ampak tudi tisto, kar ti morda ne diši najbolj. In če ne bi delala in se trudila, nikoli ne bi imela ne denarja, ne znanja, ne svobode in tudi ne časa, da bi si pridobila stvari, ki si jih res želiš. Torej, začni vaditi že zdaj! Naslednjič, ko bo tvoja mama spet morala ostati v službi dlje kot ponavadi, se ponudi, da boš pripravila večerjo za celo družino. S tem boš takoj pokazala staršem, da si pripravljena prevzeti del odgovornosti nase in da znaš početi tudi tisto, kar moraš, in ne le, kar si želiš.

S tem ko boš prevzemala nase vedno več odgovornosti, lahko pričakuješ, da ti bodo več odgovornosti nalagali tudi tvoji starši, a vedi, da bo ob tem naraščalo tudi njihovo zaupanje vate.

2. Življenje je učenje 

Vsi neke stvari raje počnemo kot druge in prav za slednje imamo kup izgovorov, s katerimi odlagamo njihovo izpolnitev. A kaj, ko moramo nekatere stvari na koncu vendarle izpolniti, pa če nam je to všeč ali ne.

Sicer pa, saj veš, kako je, če se ti kakšnega predmeta, na primer matematike, ne da učiti. Takoj za teboj stojijo starši in ti grozijo s prepovedjo žuranja, če se takoj ne začneš učiti. Ker pa postajaš odgovorna punca, se boš s problemom spoprijela in se vprašala, zakaj se tega predmeta nočeš učiti. Verjetno boš kaj hitro ugotovila, da številke same po sebi niso zoprne, ampak da je zoprno to, ker ti pri večini nalog nikakor ne uspe priti do prave rešitve. Ko pa prideš problemu do dna, ga lahko začneš učinkovito reševati. V tem primeru lahko tako za pomoč zaprosiš sošolko, ki matematiko obvlada, ali pa si poiščeš inštruktorja. Takoj, ko ti bo snov postala jasna in ko bodo rešitve končno pravilne, boš spet začela dobivati voljo in veselje do tega predmeta!

In tako ni le pri matematiki, ampak tudi pri vseh drugih stvareh. Takoj, ko se spoznaš s problemom, moraš zanj najti ustrezno rešitev in ukrepati. Ko bodo starši videli, kako učinkovito se spopadaš z vsem, kar ti je še včeraj predstavljajo težavo, ti ne bodo več tako težili in ti boš spet splezala stopničko više k osvojitvi svojega cilja!

3. Ne pozabi na spoštovanje 

Spomni se na osebe, ki jih spoštuješ in občuduješ. Je ta oseba morda tvoja sestrična, teta ali učiteljica? Kdorkoli že to je, je najverjetneje nekdo, ki spoštuje tudi tebe. Saj si spoštovanje pridobiš le tako, da ga najprej daješ.

Torej, če ne spoštuješ svojih staršev in njihovih pravil, bodo tudi oni le s težavo spoštovali tebe in tvoje želje. Če pa boš starše ter njihova pravila in dogovore  spoštovala in se jih tudi držala, te bodo kaj kmalu začeli obravnavati kot zrelo in odgovorno osebo. Tvoji starši so verjetno navajeni gledati nate in te obravnavati kot otroka, zato boš najverjetneje potrebovala kar nekaj časa, da bo zadeva zares stekla, a ko enkrat začneš, se zadeva vrti kar sama od sebe.

4. Izberi si prave prijatelje 

Težko je biti neodvisen, če ti starši nenehno težijo, s kom se smeš družiti in s kom ne – konec koncev, če so tvoji prijatelji ''slabi'', to ne pomeni, da si taka tudi ti. Vseeno pa prijatelji na nek način vplivajo nate. Če si na primer zaradi šole pod stresom, te prijatelj, ki nima v življenju nobenih zastavljenih ciljev, zlahka lahko prepriča, da je zabava boljša kot učenje. Nasprotno od tega pa te bo nekdo, ki si želi v življenju nekaj doseči, spodbujal in motiviral, da se boš za svoj uspeh trudila tudi ti.

Bolj ko bodo tvoji starši videli, da se obdajaš s pozitivnimi ljudmi, ki imajo pred sabo jasne cilje in zanje marljivo delajo, več svobode boš imela.

In ne glede na to, koliko so tvoji starši navajeni skrbeti zate, na koncu si želijo le, da bi zrasla v dekle, ki bo znalo poskrbeti zase!

prejšnji članek
Uspeh mu je vzornik!
Obsedena!
Uspeh mu je vzornik!
naslednji članek
Brez cukanja in poškodb las!
Lepotičenje
Brez cukanja in poškodb las!
Preberite tudi