oblaki, vreme
Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na radarsko sliko

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Te daje ljubosumje?

15. 2. 2017; 03.30
Avtor: katarina
uvodna (72)
Verjetno si se tudi ti že srečala z njo, sploh če si bila zares zaljubljena.

Takrat določene stvari namreč občutiš drugače in si bolj občutljiva za nekatere zadeve. Ljubosumje je sicer do določene mere zdravo, vendar z njim ne gre pretiravati, saj nima nobene zveze z ljubeznijo. Pravzaprav gre za to, koliko ljudem zaupaš in koliko oni zaupajo tebi. Če tega ni, zveze ne moreš graditi naprej. Zato poskrbi, da bo ljubosumja v tvojem življenju čim manj.

»Ljubosumnost je strah pred primerjanjem z drugimi.«

(Max Frisch, pisatelj)

Zakaj pride do ljubosumnosti?
Maša in Mitja sta skupaj že več kot en mesec. Mitja je zares Mašin sanjski tip, zaljubljena je vanj in zares bi zanj storila prav vse. Ne samo to, Mitja je tudi najlepši fant na šoli, zato ni čudno, da ima številne oboževalke. S tem se Maša nikoli ni preveč obremenjevala, saj je na začetku mislila, da je res ona prava zanj. Prosti čas sta preživela skupaj, delno pa vsak po svoje, s svojo klapo. Mitja je hodil na kegljanje s prijatelji in se popoldan družil z njimi na košarki, Maša pa je s svojimi prijateljicami obiskovala ure aerobike in nakupovalne centre. Vse se je zdelo povsem normalno, dokler je prijateljica nekega dni na lepem ni vprašala, kaj se dogaja z Mitjo. Povedala ji je, da ga je zadnjič videla plesati z eno od njegovih prijateljic. Čeprav Maša temu prej ni posvečala pozornosti, jo je na lepem stisnilo. Odločila se je, da za kazen z njim nekaj dni ne bo govorila. Mitja, ubogi revež, sploh ni vedel, za kaj gre in čemu se mu Maša ne oglaša na telefon. Ko ji je poslal nekaj sporočil in poskušal pojasniti zadevo, ga Maša sploh ni poslušala. Od takrat naprej mu kar na lepem ni več zaupala. Ko sta bila skupaj, je bila pozorna na vsako njegovo kretnjo in na to, kam je bil usmerjen njegov pogled. Ljubezen med njima je izgubila pravi blišč in se začela krhati. Zaradi prijateljice.

Strokovnjaki so prepričani, da do ljubosumnosti pride, ker si v zvezi preprosto domišljamo in želimo, da bi pripadali partnerju in bi partner pripadal nam. Tu ne popuščamo, in ker smo prepričani, da mora biti v zvezi zares popolno in se mora okoli nas vrteti vesolje, se včasih to vesolje podre. Ravno zaradi naših prevelikih pričakovanj, ki ponavadi niso uresničena v celoti.

Ljubosumnost je del ljubezni
Tako meni več kot 82 odstotkov ljudi, ki so odgovarjali na anketo o ljubezni. Mladi so namreč prepričani, da je ljubosumnost prisotna predvsem pri tistih ljudeh, ki že imajo resno zvezo, in da v zvezi preprosto mora biti. Pa je zares tako? Je ljubosumnost zares zdrava in ali je res, da brez kančka ljubosumnosti ni ljubezni? Kaj misliš ti? Če si prepričana, da imaš lahko nekoga rada tudi brez ljubosumnosti in prepiranja, si na pravi poti. V nasprotnem primeru pa bo tvoje ljubezensko razmerje lahko še burno in naporno – samo ker si boš sama naredila takšnega.

Najpogostejši razlogi za ljubosumje
Ponavadi je najpogostejši razlog srečanje tvoje najdražje osebe s privlačno prijateljico ali bivšo punco. Se ti zdi, da ob tem težko ostaneš hladna? Potem mu povej, kako se počutiš, govori o svojih čustvih in jih ne skrivaj. Namesto da si ljubosumna povsem brez razloga, mu povej, kako čutiš, in zagotovo se bosta pogovorila o tem.


Kako se boriti proti ljubosumnosti?
Morda so v preteklosti obstajale situacije, ki so v tebi vzbudile določeno stopnjo ljubosumja, toda sedaj jih moraš odgnati. Preveri, kako.

Na zabavi
Skupaj s fantom se odpravita na zabavo za prijateljev rojstni dan. Vsak od vaju pozna določen krog ljudi, zato se na zabavi malce razideta. Kmalu pa opaziš, da se že nekam predolgo pogovarja z najboljšo prijateljico svojega bivšega dekleta.

Občutki: Zavist, strah pred izgubo, negotovost
Česa ne smeš? Ne smeš odkorakati tja in jezno namigniti, da se s prijateljico že predolgo pogovarja. Nikakor pa ne smeš pokazati svojih občutkov, ki so morda povsem neupravičeni.

Prva pomoč: Poišči prijatelja na zabavi in se z njim spusti v globok pogovor, ki ti bo pomagal pozabiti na situacijo, ki si jo videla pred tem.

Uspešnica: Pojdi do njiju in se spusti v pogovor skupaj s fantom in njegovo prijateljico. Ko s pogovorom končate, mu odkrito povej, kako si se počutila, ko je za dobre pol ure pozabil nate, medtem ko se je sproščeno pogovarjal.

V mestu
S svojim najdražjim pijeta kavo v mestu, ko kar naenkrat mimo vaju prikoraka črnolaska, ki je skoraj podobna Angelini Jolie. Tvoj fant kar ne more odlepiti pogleda od nje in zdi se, da bo kmalu potreboval tudi slinček.

Občutki: Trije bliski in negotovost.



Česa ne smeš? Tuliti in zavijati z očmi. Ne smeš pokazati, da se počutiš poraženo ali premagano na kakršenkoli način.

Prva pomoč: Mogoče bi pomagal pljusk hladne vode v njegov obraz? Misliš, da bi ga to malo streznilo in nekoliko ohladilo, glede na to, kako se kar topi ob pogledi nanjo.

Uspešnica: Reci mu: "Ljubček, kako bi se počutil, če bi sedajle mimo mene zakorakal Matt Damon in mi vzel dih, tako da se s teboj ne bi mogla niti pogovarjati?"

Nedeljsko popoldne
Namesto da bi otožno nedeljsko popoldne preživel v tvoji družbi, se je raje odpravil s prijatelji na košarko. Sprašuješ se, zakaj je izbral njih namesto tebe, ko pa ve, da je petek še zelo daleč in se bosta videla šele takrat.

Občutki: Razočaranje, osamljenost, zapostavljenost

Česa ne smeš? Ne smeš mu prepovedati, da bi se nehal družiti s prijatelji.

Prva pomoč: Pokliči prijateljico in se odpravi z njo na krajši klepet. Vsekakor ne smeš ostati doma in se smiliti sami sebi.

Uspešnica: Poišči jo v objemu svojih prijateljic, tako da organiziraš pižama party za naslednji vikend in poskušaš pozabiti, da sta že kovala načrte, kako bosta skupaj preživela vikend.



V družbi
Ko prideta v družbo njegovih prijateljev, te predstavi samo kot prijateljico, nato pa te posede poleg sebe in se spusti v debato z njimi. Popolnoma pozabi, da si tam, in se zaklepeta s prijatelji, med katerimi je tudi simpatična prijateljica, s katero se poznata že od rojstva. Lahko bi rekli, da te spominja na Joey iz Simpatij.

Občutki: Zapostavljenost, sram, zavist, jeza, tudi sovraštvo

Česa ne smeš? Ne smeš ga pustiti pred njegovimi prijatelji ali napraviti kakršnekoli scene zaradi poljuba na lička, ki ga je bila deležna njegova prijateljica iz otroštva.

Prva pomoč: Če boš imela srečo, boš v kavarni srečala svojo sošolko in se rešila iz zagate ter ga pustila tam s svojimi prijatelji. Če te ima zares rad, bo kmalu spoznal, da je naredil napako.

Uspešnica: Prespi vse skupaj in se naslednji dan vprašaj, kaj boš naredila v takem primeru. Če mu je žal, da te je predstavil samo kot prijateljico, mu pusti, da se ti odkupi. Nekako se boš morala sprijazniti s prijateljico iz otroštva, toda daj mu vedeti, da poljubi pač ne pridejo več v poštev.

Resnični razlogi za ljubosumje
Številni psihologi in psihiatri so se ukvarjali z mislijo, kaj izzove ljubosumnost. Tu so tri stvari, ki vsekakor lahko pripeljejo do ljubosumnosti:

Zanemarjanje
Fantje imajo pogosto občutek, da jih punce zanemarjajo, zato so nemalokrat ljubosumni tudi na dekletove prijateljice. V nasprotnem primeru pa so punce vedno ljubosumne na fantove prijateljice in zelo redko na njegove prijatelje. Fantje se namreč počutijo zapostavljene predvsem takrat, kadar njihove punce preveč časa preživijo v družbi deklet in v nakupovalnih centrih.



Domnevna nezvestoba
80 odstotkov najstnikov, pa tudi starejših, se ukvarja z občutkom, kaj se bo zgodilo, če jih bo njihova ljuba oseba prevarala. Zakaj bi se že ukvarjali s tem občutkom? To se namreč še ni zgodilo in domneva v glavi še ničesar ne pomeni. Kljub temu pa je to eden najpogostejših razlogov za ljubosumje. 

prejšnji članek
Svoje zobe neguj pravilno
Moj life
Svoje zobe neguj pravilno
naslednji članek
Zablesti na svojem plesu
Lepotičenje
Zablesti na svojem plesu
Preberite tudi