Smrklja Njena.si
Moj life
 

Si pripravljena na seks?

5. 6. 2015; 12.00
Avtor: tina g.
uvodna (73)
Hej, se ti zdi, da si že dovolj stara za seks? Da seksajo že vse tvoje vrstnice in da spolnost ni nič posebnega, zakaj je torej ne bi preizkusila tudi ti?

Morda si boš premislila, če ti povemo, da je večini deklet po prvem spolnem odnosu žal, da so se spustile vanj. Ne bomo ti solili pameti, da spolni odnosi niso vedno taki, kot si si jih zamislila v trenutkih romantičnega sanjarjenja. Ne bomo ti govorili, da pogosto vodijo k nezaželenim posledicam, kot so neželena nosečnost ali spolno prenosljive bolezni. Našteli ti bomo le nekaj dejstev, ki bi jih morala vedeti vsaka najstnica pred prvim spolnim odnosom, in ti zastavili nekaj vprašanj, odločitev pa bo nato tvoja ...

Si pripravljena?

Pred velikim ''prvič'' si zastavi tale vprašanja. Če boš na katerega od njih odgovorila z NE, ti svetujemo, da še malo počakaš.

  • Ali veš, katero kontracepcijo bosta s fantom uporabila in kje jo bosta dobila?

  • Si pripravljena na obisk ginekologa, ki naj bi ga opravila vsaka spolno aktivna najstnica?

  • Si predstavljaš, da moraš kupiti test za nosečnost, ga opraviti in živeti z morebitnimi posledicami?

  • Si pripravljena na to, da se bo vajin odnos po prvem spolnem odnosu morda spremenil (na boljše ali pa morda tudi na slabše)?

Kaj je abstinenca?

V šali rečeno je to edina stoodstotno zanesljiva metoda kontracepcije, čisto resno pa odločitev za abstinenco pomeni odločitev, da se odpoveš spolnosti. V tujini je to kar pogosta odločitev mladih deklet, pri nas pa se o njej ne govori toliko. Če se odločiš za abstinenco, ti ponujamo tri nasvete, kako pri tej odločitvi najlažje vztrajati:

1. Določi si cilj! Nekatera dekleta se odločijo, da ne bodo imele spolnih odnosov do poroke, spet druge si določijo drugačen cilj (da bodo počakale do osemnajstega leta ali da bodo spale s fantom, s katerim hodijo vsaj eno leto). Določi si cilj tudi ti in vztrajaj pri njem. Tako se ne boš kar naprej obremenjevala z mislimi in ugibanjem, kdaj je pravi trenutek za prvi seks.

2. Bodi iskrena! Do sebe in do svojega fanta, seveda. Če si se odločila, da na spolnost nisi pripravljena, to povej tudi njemu. Povej mu vnaprej, ne med ''seanso'' vročega poljubljanja, ko bodo njegove misli samo pri tem, kako naj ti odpne modrček.

3. Sodeluj s prijateljico! Če imaš prijateljico, ki je enakih misli kot ti in želi s spolnostjo počakati, druga drugo podpirajta pri vajini odločitvi. Lažje vama bo vztrajati v dvoje!

Pogovarjaj se s starši!

Ja, zavedamo se, da je to lažje napisati kot narediti, a poskusi, saj od njih lahko dobiš kak zelo koristen nasvet! Morda si tvoja mama prav tako želi načeti to kočljivo temo, pa tudi ona ne ve, kako. Poskusiš lahko na primer takole:

''Mami, bi si vzela jutri malo časa, da se pogovoriva?'' Če se boš pogovarjala s samo enim od staršev, ti bo lažje - in mame so običajno tiste, s katerimi se dekleta lažje pogovarjamo o bolj kočljivih temah.

''Greva po nakupih!'' Pogovor bo lažje stekel med brskanjem po policah, ko če bi sedela pred svojo mamo in jo gledala naravnost v obraz. Med vama bo manj napetosti.

''Kdaj se ti zdi pravi čas za izgubo nedolžnosti? Kar nekaj deklet iz mojega razreda je že spalo s fantom.'' Tako boš mami dala vedeti, da spolnost zate ni tabu in da tudi ti že razmišljaš o tem, kdaj se boš vanjo spustila tudi sama.

''Potrebujem tvoj nasvet!'' Starši imajo svoje otroke najrajši na svetu in če bodo dobili občutek, da jih potrebuješ, ti bodo z veseljem priskočili na pomoč z nasveti ali dejanji.

Če ti pogovor s starši še vedno zveni kot nekaj nemogočega, lahko pomoč ali odgovore na svoja vprašanja najdeš tudi na nekaterih tujih in domačih spletnih straneh:

www.center-mladih.com

http://www.cpm-drustvo.si/

http://www.teenwire.com/

http://www.teenpregnancy.com/

Seks spremeni vse

Vsega morda ne, toda pripravi se, da se bodo določene stvari vsekakor spremenile. Na primer:  

Čustva ... Dekleta se po prvem spolnem odnosu pogosto počutijo še bolj zaljubljene in še bolj povezane s svojim fantom. Fantje, ki niso tako nagnjeni k izražanju čustev, to lahko občutijo kot pritisk in se (namesto da bi se bolj zbližali z dekletom) nezavedno odmikajo od nje. Tak primer je devetnajstletni Jaka, ki pravi: ''Svojo punco imam rad, toda odkar sva pred nekaj tedni prvič spala skupaj, imam občutek, da me bo s svojimi čustvi kar 'zadušila'. Ves čas mi govori, da me ima rada, pošilja mi SMS-e s poljubčki in me sprašuje, če tudi jaz ljubim njo. Hej, pusti mi malo dihati!''

Prijateljstva ... Prijateljice, ki še niso spolno aktivne, se bodo morda do tebe začele obnašati drugače, morda boš kar naenkrat v središču pozornosti ali pa ti bodo zavidale. Anja, ki je stara sedemnajst let, ima takšno izkušnjo: ''S fantom sva hodila leto in pol, ko sva prvič spala skupaj. Zame je bila to lepa izkušnja, ki sem jo želela deliti s prijateljicami. Toda ker so one še nedolžne in večina od njih niti nima fanta, so se do mene začele obnašati čisto drugače. Če načnem to temo, me na hitro odpravijo, češ, naj se ne hvalim, ker njih to sploh ne zanima.''

Življenje na splošno ... kaj boš storila, če vama poči kondom ali če se nalezeš kakšne spolno prenosljive bolezni? Spolnost je morda prijetna in zabavna, je pa tudi precej stresna zadeva. S tem se strinja tudi Teja: ''Nedolžnost sem izgubila pri sedemnajstih letih in po prvem spolnem odnosu, se mi je zdelo, kot da nisem več otrok, ampak se moram zdaj ubadati s problemi, ki me dotlej niso zadevali. Vsakič, ko sva s fantom spala skupaj, sem ga morala prepričevati, da naj si natakne kondom. Ker mu je bilo to neprijetno, sem se raje naročila h ginekologu, ki mi je dal kontracepcijske tabletke, toda po njih mi je bilo pogosto slabo in bolela me je glava. To je bilo zelo stresno obdobje, s fantom sva se začela kregati in celo v šoli sem popustila. Takrat sem se odločila, da bom s seksom raje še malo počakala. Konec koncev imam še vse življenje čas za spolnost!''

Kaj o tem menijo zvezdnice?

O tem, kdaj je pravi čas za prvi spolni odnos, razmišljajo tudi največje svetovne zvezde. Veliko od njih se odloči, da je prav ceniti svojo nedolžnost in počakati na pravi trenutek.

Dolgo časa je bila najbolj slavna hollywoodska devica igralka Brooke Shields. Lepotica, ki je zaslovela v filmih, v katerih je bilo kar precej vročih prizorov (na primer Plava laguna), je v resničnem življenju ostala devica do svojega dvajsetega leta.

Britney je dolgo govorila, da bo s spolnostjo počakala do poroke. Tako dolgo sicer ni zdržala, je pa moral njen tedanji fant Justin Timberlake na prvi seks čakati kar dve leti!

Tudi Jessica Simpson si je želela čakati do poroke, za razliko ob Britney pa se je tega tudi držala. Pravi, da je bila njena nedolžnost največje poročno darilo za Nicka.

Lisa Kudrow je še ena od tistih deklet, ki že zgodaj sklenejo, da je njihova nedolžnost nekaj dragocenega, nekaj, kar je treba ''hraniti'' za pravega človeka. Tudi ona je prvič seksala šele po poroki.

prejšnji članek
Uživa v vsakem trenutku
Obsedena!
Uživa v vsakem trenutku
naslednji članek
Spoznaj Kambodžo!
Moj life
Spoznaj Kambodžo!
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.