Smrklja Njena.si
Moj life
 

Mesto hipijev, ki te bo očaralo

8. 6. 2015; 09.50
Avtor: Tina Guček
sf-vodilna
San Francisco je mesto, ki si ga zagotovo že videla. Če ne v živo, pa v kateri od številnih nanizank ali v hollywoodski uspešnici, saj je to mesto izjemno 'fotogenično' in ni presenetljivo, da ga filmarji pogosto izberejo za lokacijo snemanja.

Zaščitni znak San Fransisca je nedvomno most Golden Gate, ki je v živo še bolj veličasten kot na filmskih platnih. Glede na to, da je San Francisco znan po tem, da je pogosto ovit v meglo, ni presenetljivo, da je most pobarvan živo rdeče in tako 'kljubuje' občasni sivini. Zgradili so ga že davnega leta 1937 in je bil tedaj najdaljši viseči most na svetu, od tedaj pa je postal simbol San Francisca in velja za enega modernih čudes sveta, mnogi pa menijo, da je tudi največkrat fotografirani most na svetu. 

Ulica Lombard velja za najbolj vijugasto na svetu. Ovinki so speljani, ker bi bil klanec sicer preveč strm za vožnjo.



Poleg slavnega mostu je eden izjemno fotogeničnih kotičkov mesta tudi park Alamo Square, kjer si obiskovalci lahko spočijejo utrujene noge na kateri od klopic, oči pa ob pogledu na skupinico hiš z zanimivim imenom 'painted ladies' (pobarvane damice). Viktorijanske hiške s fasadami v pastelnih barvah so videti kot iz pravljice in so eden najbolj znamenitih prizorov mesta (videti jih je bilo mogoče tudi v špici priljubljene humoristične nanizanke Full House).

Tretja točka, ki jo obišče vsak turist, je predel ob morju z imenom Fisherman's Wharf. Tam si lahko privoščiš morsko kosilo, saj se stojnic z jedmi iz svežih rakovic kar tare, prijetno okrepčana pa se odpravi do bližnjega pomola z imenom Pier 39. Zanimive trgovinice in okrepčevalnice ti bodo zagotovo vzele nekaj uric, za pomolom pa si oglej tudi morske leve, ki leno poležavajo na lesenih splavih ob obali. Če si za avanturo, sedi še na trajekt in se odpelji čez zaliv v ljubko mestece Sausalito.

Eden najbolj klasičnih prizorov mesta – skupina hišic z imenom 'painted ladies'.

Pier 39 – pomol v bližini Fisherman's Wharfa je kraj, kjer lahko preživiš kar nekaj prijetnih uric.


Kam pa zdaj? Če si ljubiteljica narave, se lahko odpraviš na sprehod v Golden Gate Park, ki je zares vreden ogleda (v njem si lahko na primer ogledaš nizozemski mlin na veter ali se sprehodiš po botaničnem vrtu, urejenem v azijskem slogu), sprehod pa nato nadaljuješ po bližnji plaži. Če si lačna, ti svetujemo obisk kitajske četrti, ki je ena največjih na svetu – zunaj Kitajske seveda. V tamkajšnjih restavracijah lahko potešiš lakoto s slastnimi kitajskimi jedmi, v trgovinicah pa lahko vidiš marsikateri zanimiv prizor, med drugim so na prodaj žabe, polži, želve, nenavadne ribe in še in še bi lahko naštevali.

In ko smo ravno pri trgovinah, seveda ne gre brez nakupov. Verjetno najboljši predel za nakupovanje je v okolici trga Union, kjer najdeš ogromno trgovinic in butikov, na primer znamenito Victoria's Secret, pa trgovine, kot so GAP, Old Navy, ter nekaj velikih veleblagovnic, v katerih lahko verjetno preživiš ves dan. Če boš obiskala Macy's, se ne pozabi oglasiti tudi v njihovi Cheese Cake Factory, kjer prodajajo odlične tortice.

San Francisca noben turist ne zapusti, ne da bi se zapeljal s starinskim cable carom.



Misliš, da je že zmanjkalo zanimivosti San Francisca? Nikakor ne! Mesta ne smeš zapustiti, ne da bi se zapeljala z njihovim cable carom, ki je nekakšen starinski tramvaj, in ne da bi si ogledala vijugasto ulico Lombard, svetujemo pa ti vsaj še ogled latinske četrti Mission in predela Russian Hill, pa sprehod skozi četrt Castro, ki so jo za svojo vzeli homoseksualci. Mavrične zastave, ki plapolajo povsod, in sproščeno vzdušje te bo prevzelo in svetujemo ti, da najdeš prijeten kotiček, kamor se boš usedla in vsrkala vase pozitivno energijo, ki vlada v San Franciscu.

prejšnji članek
Kaj je zate v življenju najpomembnejše?
Moj life
Kaj je zate v življenju najpomembnejše?
naslednji članek
V Anglijo na morje?
Moj life
V Anglijo na morje?
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.