Smrklja Njena.si
Moj life
 

Pisani Maroko

8. 4. 2015; 09.31
Avtor: Anja Kovačič
maroko AK (1)
Maroko je izjemno pisana afriška državica, ki je pravi raj za potovalne duše. Ker se razprostira v severno vzhodnem delu Afrike, tik pod Španijo, je prav njena lahka dostopnost razlog, da se vsako leto odpravi tja toliko popotnikov iz evropskih držav. Tja se lahko odpraviš z letalom, ladjo ali celo z avtomobilom. Ne glede na to, za kaj se boš odločila, nazaj boš gotovo prišla navdušena, polna prijetnih vtisov in ne nazadnje – prijeten vonj Maroka te bo še dolgo spremljal.

Če se boš odločila za potovanje po Maroku, boš gotovo navdušena nad raznolikostjo, ki jo ta ponuja. Pri raziskovanju zahodnega dela Maroka te bodo spremljali zeleni grički, posejani z oljkami, in seveda obala atlantskega morja. Če pa se boš odpravila v vzhodnejši del, te bo obdal čudovit svet kanjonov in tik ob meji z Alžirijo neskončne sipine Sahare.


In kateri so kraji, ki jih preprosto moraš obiskati?
• FEZ: medina oz. stari del tega kraljevega mesteca obsega labirint ozkih uličic, v katerih se moraš izgubiti. A brez skrbi, vsepovsod so mladi domačini, ki ti z veseljem pokažejo pot, za kakšen dirham, seveda.
• ESSAOUIRA: obmorsko mesto, kamor je hodil že Jim Morrison. Na starem trgu za smešno ceno prodajajo odličen italijanski sladoled. Essaouira je tudi raj za surfarje, saj vetra ne zmanjka.
• MARAKEŠ: še eno od starih kraljevih mest, v katerem je zelo znan trg Diemma el-Fna, ki v nočnem času zaživi v vsej svoji polnosti. Tu lahko srečaš vedeževalke, krotilce kač in prodajalce vsega, kar ti srce poželi. Obvezno poskusi tudi sveže iztisnjen pomarančni sok, ki ga prodajajo na vsakem koraku.
• OUARZAZATE: mirno mestece, v katerem si lahko oddahneš od potovanja. Največja znamenitost je stari grad Kasbah, ki ga dandanes uporabljajo tudi za snemanja filmov. V tem mestecu najdeš tudi muzej filma, v katerem si lahko ogledaš rekvizite, ki so jih uporabljali pri snemanjih.
• MERZOUGA: malo mesto v puščavi, v neposredni bližini meje z Alžirijo. Tukaj se lahko odločiš za eno- ali večdnevne trekinge v Saharo, s kamelami ali terenskimi avtomobili. Vsekakor je to čudovita izkušnja, posebej če te ujame sredi sipin še puščavski vihar in te vzamejo pod streho berberi (nomadi).
• DADES GORGE: kanjoni, tik pod gorovjem Atlas, ki se v večernem soncu obarvajo v živo rdeče barve. Poleg skalovja območje prepredajo čudoviti palmovi gozdovi. Če si torej navdušena hribolazka, ti Dades Gorge nikakor ne sme uiti.


HRANA: Ne glede na to, ali si mesojeda ali ne, boš nad hrano zagotovo navdušena. Vsekakor moraš poskusiti kakšno od njihovih jedi, ki jo pripravijo v lončeni posodi –tajine. Če si ljubiteljica hitre hrane, je vredno poskusiti njihove mesne sendvičke, ki jih prodajajo v uličnih prodajalnah.
Kot boš opazila, ti bodo marsikje domačini ponujali sladki čaj (pravijo mu tudi berberski viski), ki je znak dobrodošlice.


ZANIMIVOSTI:
- prenočišča so večinoma v slogu njihove kulture in navad (pisane sobice, obdane z zavesami in lokalnimi simboli);
- prevoz je na voljo na vsakem koraku; uporabiš lahko grand taksije (navaden avtomobil, kamor stlačijo sedem ljudi), zelo urejen pa imajo avtobusni in železniški promet;
- če dobiš vabilo domačina na čaj, ga nikar ne zavrni, saj so Maročani zelo družabni in radi spoznavajo turiste, poleg vsega pa lahko dobiš še kakšen koristen namig;
- barantanje oz. pogajanje za ceno je pravilo!

prejšnji članek
Euro Fan Cafe – lokacija za največje evrovizijske navdušence
Obsedena!
Euro Fan Cafe – lokacija za največje evrovizijske navdušence
naslednji članek
Mljask!
Moj life
Mljask!
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.