evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

sumi stanovanje xx
Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le obliž na rano

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Sama na počitnice!

30. 6. 2016; 01.32
Avtor: K.M.
počitnice

Misija: Sama na počitnice, oziroma brez staršev!

Imaš še dober mesec dni.

Misliš, da si letos že toliko stara in dovolj zrela, da se lahko na dopust odpraviš sama?  Morda morski oddih, sproščanje v notranjosti države, obisk zabaviščnega parka, športne dejavnosti … Vse se sliši lepo, a kaj ko moraš tja tudi priti. Še posebno če želiš iti sama oziroma v družbi prijateljev. Že imaš načrt? Če ga še nimaš, sledi našim korakom.

S kom?
Če se želiš na počitnice odpraviti s starši, naloga ne bo težka. Verjetno so oni že rezervirali teden in nastanitev, ti pa se moraš samo odpraviti z njimi. Če pa se želiš odpraviti s kom drugim, je pot nekoliko težja.


- Fant: Če bi na počitnice rada šla s fantom, ga morajo najprej spoznati doma. Ne glede na to, ali bi rada šla sama ali z njegovimi starši. Če ga tvoji starši ne poznajo, se mora to hitro spremeniti. Kar se da hitro, seveda. Tako boš imela več časa, da svoje starše navadiš na to idejo, hkrati pa bodo oni imeli več priložnosti, da vidijo, kako se on obnaša. Če bi rada šla z njegovimi starši, bo sicer nekoliko lažje, saj bodo starši bolj odprti ob ideji, da vaju bo nekdo nadzoroval. Če pa bi rada šla sama, moraš imeti odgovore na vsa vprašanja: kako bosta tja prišla, bo tam še kdo, poznaš še koga, ki bo na tej lokaciji …
- Prijatelji: S prijatelji je podobna zgodba. Če boš šla z eno prijateljico ali njeno družino, je postopek podoben kot pri fantu. Če pa bi rada šla s skupino prijateljev, brez njihovih staršev, moraš imeti pravi načrt. Že zdaj staršem začni omenjati te prijatelje. Najbolj čudno bo izpadlo, če boš na počitnice želela s Tjašo in Ano, za njiju pa starši sploh še niso slišali. Omeni jim, da greš s temi osebami popoldne na sladoled. Ali pa, kaj ti je prijateljica iz te skupine povedala. Morda jih kdaj povabi tudi domov, da jih spoznajo. Pozneje bo ideja o skupnih počitnicah lažje izvedljiva.

Kam?


Lokacija počitnic je pomembna zaradi več razlogov. Ko se boš odločila, kam bi rada šla, boš lahko začela tudi naprej načrtovati. Od lokacije je pomembno, koliko denarja potrebuješ, kaj vse moraš vzeti s seboj, kako boš tja sploh prišla in seveda kaj boš tam počela. Lokacija pa na neki način odloča tudi o tem, s kom boš tja šla. Saj veš, da niso vsi prijatelji enaki in da se ne bodo vsi strinjali z določenim krajem ali dejavnostjo. Ko boš vedela, kje je cilj tvojih počitnic, se bodo šele začeli pravi načrti. Raziskovanje, kdaj moraš najeti apartma oziroma kakšen šotor potrebuješ. Potrebuješ denar za počitnice ali moraš kupiti še kaj? Potrebuješ kakšen dodaten dokument ali kakšno potrdilo?

Denar
Denar je najpomembnejši. Če si vajena, da na počitnice hodiš s starši, potem morda še ne veš, koliko ga potrebuješ. Še posebej ker tvojih samostojnih počitnic zagotovo ne bodo v celotni financirali starši.


1. Cene: Naredi osnovno razpredelnico z nujnimi stroški, ki jih boš imela. Pot, nastanitev, hrana, dejavnosti. To je osnovni denar, ki ga nujno potrebuješ. Potem pa mora biti tu še nekaj dodatnega denarja za 'vsak primer' in nekaj tistega, ki ga boš zapravila za lastni užitek.
2. Pot do denarja: Ker od staršev ne moreš pričakovati, da bodo kar tako financirali tvoje počitnice, se moraš za njih potruditi. Če si že dovolj stara, je mogoče čas za prvo službo. Seveda ni potrebe po tem, da bi delala vse poletje, oziroma še celoten mesec do pričetka počitnic. Morda kaj priložnostnega, toliko da zaslužiš nekaj svojega denarja. Začni shranjevati žepnino in je ne zapravljaj več za vsakotedenske napade nakupovanja. Poskušaj pa nekaj dodatnega denarja zaslužiti tudi doma. Poskušaj se dogovoriti za kakšen evro, ti pa boš naredila nekaj v zameno. Recimo oprala avto, pokosila travo, pomila okna, skuhala kosilo … Lažje in z večjim veseljem ti bodo dali kakšen evro več, če bodo menili, da si si ga resnično zaslužila.

Obnašanje


Morda je tvoje obnašanje ključnega pomena. Zakaj? Ker morajo biti tvoji starši dobre volje, če želiš, da te bodo samo pustili na počitnice. Obnašanje pa bo vplivalo na vse, tudi na to, kako dovzetni bodo do tvoje družbe. Bodi prijazna, pomagaj doma. Zdaj ko boš imela proste dneve, večkrat opazi delo doma. Recimo: sama od sebe se spomni, da je treba posesati, ničesar pa ne pričakuj v zameno. Seveda se s starši ne prepiraj, če se z njihovimi navodili ne strinjaš, mirno ugotovi ali povej, v čem je težava. Upoštevaj njihove želje. Če želijo, da se s popoldanskega rolanja s prijatelji vrneš ob 21. uri, pridi 10 minut prej. Bolje to, kot pa da 10 minut zamudiš. Vedno se oglašaj na telefon in staršem povej, kje si in kaj počneš. Moraš zgraditi zaupanje, saj te bodo le tako spustili na počitnice. Če imaš veliko časa, se morda tudi z njimi odpravi na morje. Potem pa pojdi še s svojo družbo. Tako jih boš še dodatno razveselila.

Zdaj pa akcija! Če boš samo čakala, bo konec junija v sekundi tu, ti pa ne boš imela več možnosti, da izpelješ letošnji načrt.

prejšnji članek
Ali veš, zakaj so ti izdelki tako dobri?
Moj life
Ali veš, zakaj so ti izdelki tako dobri?
naslednji članek
Oglej si v video ujeto mlado ljubezen
Moj life
Oglej si v video ujeto mlado ljubezen
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska