20240418_125151
Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032
Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z Bojano Beović

Smrklja Njena.si
Moj life
 

POZOR: Tega se moraš zelo paziti!

10. 1. 2017; 07.01
Avtor: katarina
Teenager-wtih-Acne
Si tudi ti ena izmed tistih najstnic, ki obupano strmijo v ogledalo, kadarkoli se pogledajo vanj?

Dejstvo je, da je aknavost in problematična koža najpogostejši pojav v času odraščanja oz. pubertete. Mnogo mladih ima zaradi tega resne težave, zaradi katerih se celo izogibajo stikom. Da vse le ni tako hudo in da boš vedela, kako se spopasti s to nadlogo, si preberi nekaj napotkov.

AKNAVOST se najintenzivneje pojavi v času pubertete, ko se poveča izločanje spolnih hormonov. Prej lepa in gladka koža začne postajati nečista in zelo mastna. Pojavljati se začnejo boleči mozoljčki, ogrci, ki kljub ustrezni higieni kar nočejo izginiti. Pri nekaterih aknavost mine precej hitro (v nekaj mesecih), pri drugih lahko traja kar nekaj let, preden se je končno znebijo. Akne se lahko pojavijo na obrazu, pa tudi drugje po telesu (prsi, hrbet, rame, vrat).
Ni pa samo najstništvo čas, ko se lahko pojavijo težave s kožo. Pogosto jih imajo tudi dekleta in ženske v času pred ali med menstruacijo, v času nosečnosti ali vzniknejo kot reakcija pri jemanju kontracepcijskih tablet.

Kako nastane akna? Akna nastane predvsem zaradi prekomernega izločanja loja (sebuma), ki prihaja na površje kože in jo tako ščiti pred izsušitvijo in zunanjimi vplivi. Če zraven dodamo še odmrle kožne celice, lahko pride do zamašitve lojnice. Na površju nastane zapora (čepek), ki preprečuje nadaljnje izločanje loja. Pod zaporo se kljub vsemu še vedno proizvaja loj, poleg tega pa lahko v izvodilo zaidejo še bakterije, kar privede do nabrekanja mešička.


Pojavi se lahko več kožnih nepravilnosti, ki jih delimo na:
1. OGRCI (komedoni) – so zamašeni (nevneti) mešički, napolnjeni z lojem. Lahko imajo belo ali črno kapico. Tisti, ki imajo belo kapico (spoznaš jih kot belo pikico na koži) so bliže površini kože. Črni komedoni (črna pikica) pa nastanejo zaradi loja in umazanije, ki se nabira na koži.
2. MOZOLJI (akne) – so vneti mešički, v katerih se množijo bakterije. Nastanejo, ko posebni encimi razgradijo maščobe, ki nato zdražijo steno mešička in povzročijo vnetje.
3. CISTE (gnojni vozlički) – večja infekcija, ki se pojavi v mešičku in je globlje v koži. Na koži je videti kot manjša oteklina in je trda na otip. Ravno tako kot mozolji se ciste pojavijo zaradi prekomernega izločanja loja in bakterij, kar povzroča tudi rdečino in draženje. Dolgotrajne cistične akne povzročajo brazgotine (videz vdrtine).

KAJ STORITI?


1. USTREZNA HIGIENA

Zelo pomembno je, da svojo vrsto kože dobro poznaš in temu primerno tudi prilagodiš nego. Če imaš težave z mozoljčki in nečisto kožo, je potrebno vsakodnevno čiščenje kože, zjutraj in zvečer. Uporabljaj nežna čistilna sredstva, ki niso preveč agresivna, saj lahko kožo še dodatno razdražijo. Šele po temeljitem umivanju (ko odstraniš kožne nečistoče) lahko naneseš negovalno sredstvo, namenjeno svojemu tipu kože. Pri mastni koži lahko vsebuje alkohol, a spet ne preveč, da kože ne bo izsušilo. Poskusiš lahko tudi katero od krem, ki blažijo akne, ki pa ne sme biti premastna, da ne bo povzročila še dodatnih težav s kožo.

2. ZDRAVA PREHRANA IN GIBANJE

Ne glede na to ali hrana vpliva na kožo ali ne, moraš poskrbeti, da je tvoj jedilnik čim bolj raznolik in predvsem zdrav. To pomeni, da vsebuje veliko zelenjave, beljakovin in sadja namesto sladic. Seveda ne pozabi na čim več tekočine (voda, čaji), ki vlaži kožo od znotraj. Poleg prehrane je pomembno tudi gibanje, zato poskrbi za aktivnost, ki ti je všeč in ob kateri si motivirana. Saj veš – stres vpliva tudi na kožo in posledično videz. Spi vsaj osem ur na noč in ne pozabi, da so najpomembnejše ure za spanje tiste pred polnočjo!

3. PRIPOMOČKI ZA LIČENJE


Previdna moraš biti tudi pri ličenju, saj lahko razni pudri slabo vplivajo na stanje kože. Raje uporabljaj kozmetiko za obraz, ki je malce višje kakovosti (tudi pri tem se lahko obrneš na svetovalko v lekarni), poleg tega pa redno skrbi za čiste pripomočke za ličenje (čopiče, barvice ...).

4. STISKANJE MOZOLJEV – DA ALI NE?
Stiskanje mozoljev ni bilo nikoli priporočljivo, saj lahko ostanejo na koži manjše ali večje brazgotinice. Pri stiskanju mozoljev namreč kožo raniš in vanjo vneseš bakterije, ki spet privedejo do okužbe. Zato raje počakaj, da mozolj izgine sam od sebe. Uporabiš lahko tudi katero od sredstev za izsuševanje mozoljev, pazi le, da je dermatološko testirano. Priporočljiva so predvsem sredstva, ki jih kupiš v lekarni, kjer ti lahko svetuje tudi tamkajšnji strokovnjak.

5. KAJ PA POMOČ ZDRAVNIKA?
Če so težave s kožo zelo obsežne in je koža zelo prizadeta, ti preostane pomoč zdravnika, ki ti bo predpisal ustrezno terapijo. Lahko ti predpiše: antibiotike (jemanje sicer traja kar nekaj časa, delujejo pa protivneto), kreme in gele (ki so namenjeni zdravljenju aknavosti) kontracepcijske tablete (hormonska terapija je lahko v pomoč, saj ugodno vpliva na problematično kožo, žal pa povzroča stranske učinke, zato je potreben razmislek in posvet). Večji kozmetični posegi so priporočljivi po koncu odraščanja, ko se stanje stabilizira in se hormoni umirijo.

prejšnji članek
Zasij v vsej svoji lepoti
Moj life
Zasij v vsej svoji lepoti
naslednji članek
Brez nje ne smeš nikamor
Lepotičenje
Brez nje ne smeš nikamor
Preberite tudi