benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Razstava, ki si jo moraš ogledati

30. 8. 2016; 08.35
Avtor: K.M.
razstava2
Razstava najbolj kontroverznega umetnika današnjega časa.

Eden največjih in vsekakor najbolj kontroverznih umetnikov današnjega časa, Damien Hirst, se bo predstavil s svojo razstavo “Nova religija” v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodine, v Novem Sadu, od 2. septembra do 14. oktobra letos.



Hirst je najbolje plačan živi umetnik, da v živo vidiš njegova dela, pa si lahko zagotovo šteješ kot privilegij. Svoje umetnine prodaja za nekoliko 10 milijonov funtov in je edini živi avtor, ki je celotne razstave prodal takoj po odprtju. Veliko medijsko pozornost je dosegel z razstavo prepariranih živali (morskih psov, krav in zeber) v velikanskih bazenih, polnih formalina.

Razstava “Nova religija” je sestavljena kot kompaktna celota s 44 grafikami in štirimi skulpturami, ki funkcionirajo kot ciklus fresk – od “Stvaritve sveta” do “Poslednje sodbe”. Ta intrigantna dela obkrožajo oltarsko ikono s križem, ki je poln tablet v obliki dragulja, ima otroško lobanjo in srce, zavito v bodečo žico, ter tableto, ki je izklesana v marmorju. Ti elementi ustvarjajo svojevrstno kapelo posvečeno želji, da se smrt drži pod kontrolo, želji, ki v istem trenutku ne more pomagati v soočanju s smrtjo. ''Nova religija'' je nastala kot rezultat sodelovanja Damiena Hirsta in znanega galerista Paula Stolperja leta 2005. Premijerno je predstavljena v Londonu v galeriji Paul Stolper, zatem v cerkvi All Hallows in v muzeju Victoria & Аlbert.



Medtem, ko je za nekatere Hirst najboljše v sodobni britanski umetnosti, ga imajo drugi za sramoto le-te. Mnogi sumijo v avtentičnost njegovih del, saj večino del ni naredil sam, temveč so jih dokončali njegovi sodelavci, mladi umetniki. Hirst trdi, da je pomembna ideja in ne izvedba. Je čudna kombinacija podjetnika in umetnika, saj se je v času svoje kariere enako ukvarjal z ustanavljanjem svoje kolekcije moderne umetnosti, gradnjo galerijskega prostora in s podporo drugim avtorjem.


prejšnji članek
Bo ta serija lahko nadomestila Ljubke lažnivke
Moj life
Bo ta serija lahko nadomestila Ljubke lažnivke
naslednji članek
Če si največja oboževalka Justina, moraš imeti to
Lepotičenje
Če si največja oboževalka Justina, moraš imeti to
Preberite tudi