dsoprizidek
Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu starejših občanov že zapirali

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Prvi vtis je pomemben

19. 12. 2016; 08.45
Avtor: Katarina
zivjo
V šoli, na ulici, na zabavi, med športnimi in drugimi dejavnostmi, skoraj vsak dan navežeš stik s kakšnim novim človekom.

Že po kratkem pogovoru si o človeku ustvariš mnenje in se na podlagi tega odločiš, ali ti je oseba všeč ali ne. Tako si nasprotna oseba na podlagi prvega vtisa ustvarja mnenje tudi o tebi. Upoštevaj spodnje nasvete, da boš pri navezovanju stikov uspešna.

Časa imaš največ tri minute


Prvi vtis ni nikoli popolna slika tvoje osebnosti in osebnosti drugih, ki jih spoznavaš. Nekdo si lahko na podlagi tvojega prvega vtisa o tebi ustvari povsem drugačno sliko, ker si mogoče imela takrat slab dan in se tako nisi primerno odzvala ali bila komunikativna. Načelno naj bi veljalo, da izoblikujemo prvi vtis v času od 30 sekund do treh minut, ko prvič srečamo to osebo.
Ali si vedela, da je tudi najboljšim in najbolj samozavestnim včasih težko narediti dober prvi vtis, še posebno na osebo, na katero bi res radi naredili čim boljšega?

Vedenje šteje


Vedenje ljudi v določenih situacijah je pri prvem vtisu zelo pomembno. Mogoče je imel nekdo slab dan, in ker ga ne poznaš, boš po tem sklepala, da je tak tudi po naravi. Lahko, da te bo oseba spominjala na nekoga drugega, ki ti ni všeč, in si boš na podlagi druge osebe tudi ti o tej osebi ustvarila slabo mnenje. Gre samo za naključno podobnost med osebama, pa boš človeka narobe ocenila. In to se dogaja tudi drugim.

Pozor: halo efekt!


Ena od napak je tako imenovani halo efekt, saj na podlagi ene pozitivne lastnosti, ki jo najdemo pri človeku, tej osebi pripišemo še druge pozitivne lastnosti. Če pa nate naredi slab vtis, mu pripišeš še druge negativne lastnosti.

Naredi dober prvi vtis
Kako narediti dober prvi vtis? Ljudje si zapomnijo prve in osnovne informacije, ki jih dobijo, tudi iz govorice tvojega telesa, glede na to, kako si se odzvala na njihove besede. Zato so pri prvih predstavitvenih besedah in stavkih pomembne tudi tvoje kretnje, ki naj ne bodo grobe in naj ne dajejo vtisa sramežljivosti. Predvsem ne boš nikoli zgrešila z nasmehom in dobro voljo ter s pogumom in prijaznostjo.

Medtem ko se pogovarjaš z neznancem na zabavi ali med poukom, zaznavaš tudi, kako se ob tem počutiš. Si sproščena, samozavestna, se dolgočasiš, si živčna, se počutiš ogroženo? Vse to je pomembno, saj se moraš med pogovorom sprostiti. Poskusi se vključiti v pogovor in si predstavljati, da to osebo poznaš že nekaj časa in da se ji moraš čim bolje predstaviti.
Pomembno je tudi to, kaj čutiš do nasprotne osebe. Pri spoznavanju dekleta ali fanta je to še težje, ker gre za strah pred zavrnitvijo in na splošno za strah, da bi naredila slab vtis. Poskusi biti ob tem pozorna na vse besede sogovornika, biti bolj domača in se ob tem sprostiti ter zabavati. Pozorna bodi tudi na to, kako se ta oseba počuti v tvoji družbi. Znamenja, ki pomenijo dobro, so nasmeški, pozornost, pogledi in to, da se smeje tvojim šalam. Najpomembnejše je to, kako se nekdo počuti v tvoji družbi. Če so njegovi občutki dobri, boš nanj naredila tudi dober vtis.

Nasmeh šteje
Tudi nasmeh je tisti, ki bo naredil dober vtis. Ljudje smo po naravi radi dobre volje, zato to tako dobro vpliva na druge. Zagotovo dober vtis nate naredijo tisti, ki te znajo nasmejati. Odvisno, za kakšno priložnost gre, dovolj bo že, da ne pozabiš na nasmeh, s katerim boš osebi sporočila, da si ji naklonjena, ta pa se bo tako v tvoji družbi bolje počutila.
Če želiš, da ti oseba prisluhne, moraš tudi ti prisluhniti in biti pozorna do nje. To, kako prijazna boš v stikih z ljudmi, bo zelo vplivalo na to, ali boš na osebo naredila dober vtis. Vsak si želi narediti dober vtis in biti zaželen v družbi. Če je le mogoče, svojega sogovornika pohvali s kakšnim komplimentom.

prejšnji članek
Velika zmaga simpatičnih godalcev
Obsedena!
Velika zmaga simpatičnih godalcev
naslednji članek
Viralni video, ki bo spremenil način, kako gledaš nase
Moj life
Viralni video, ki bo spremenil način, kako gledaš nase
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija