benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Razmigaj svoje možganske celice

1. 11. 2017; 02.00
Avtor: K.M.
ucenjemamama

foto: Profimedia.

Imaš občutek, da ti nagaja spomin? Kadar si utrujena, zmedena, preveč zaposlena in podobno, bo šlo nekaj narobe, in po navadi te tu pusti na cedilu spomin. Prav zato ti predstavljamo nekaj stvari, ki ti ga bodo pomagale izboljšati.

1) Naredi si povezave v glavi



Ko načrtuješ, kaj boš počela čez dan, poveži vse skupaj v ustvarjalno vizualizacijo, kot da govoriš zgodbo v obliki filma. Mogoče se zdi smešno, vendar pomaga. Recimo, da moraš iti v šolo in pozneje v trgovino po jogurt. Poveži to skupaj in si predstavljaj, da sediš v šolski klopi in piješ jogurt. Deluje!

Naš namig: večkrat igraj spominsko igro.

2) Uporabljaj dišave

V nedavno narejeni nemški raziskavi je skupina učencev vonjala rože, medtem ko so iskali pare kart, nato pa so jim odišavili sobo tudi med spanjem. Druga skupina učencev je bila brez dišav. Ko so se zbudili, se je skupina, ki je vonjala rože, spomnila več parov kart, ki so jih iskali, kot druga skupina. Da okrepiš spomin, noč pred testom odišavi sobo s svojim najljubšim vonjem – tako si boš bolj zapomnila stvari.

Naš namig: vzemi si čas, vonjaj začimbnice ali rože.

3) Poskusi si zapomniti imena!



Preden greš na zabavo, 30 sekund horizontalno premikaj oči naprej in nazaj. Sliši se čudno, toda angleški raziskovalci so ugotovili, da si s tem bolje zapomniš besede in imena, ki jih slišiš pozneje. Horizontalno gibanje pripravi možganske hemisfere do interakcij, kar je pomembno za vzpostavitev oziroma prebuditev spomina.

Naš namig: vadi z očmi!

4) Uporabljaj možgane.



Napenjaj možgane in tako razvij njihove nove sposobnosti, saj ti bodo pomagale ostati med najboljšimi, čisto na vrhu. Ena izmed možnosti je, da se začneš učiti novega jezika. Nujno je namreč, da nenehno nekaj počneš in razmišljaš, saj le tako razvijaš možganske celice.

Naš namig: nauči se nekaj novega. Lahko se začneš učiti novega jezika, začneš reševati sudoku ali križanke.

5) Dovolj spi!

Dobro se naspi, da se boš lahko v vsakršnih okoliščinah kar najbolje odzvala. Raziskave kažejo, da je cerebelum, del možganov, ki skrbi za možgansko hitrost in pravilnost, najučinkovitejši po dobrem spancu.

Naš namig: lahko si privoščiš popoldanski počitek, če meniš, da ti spanca primanjkuje, vsekakor pa se v posteljo odpravi najpozneje ob 22. uri.


6) Spreminjaj rutino.

Ali dobre šale pozabiš v trenutku, ko jih slišiš? Spremeni svojo rutino. Recimo: umivaj si zobe z nasprotno roko kot po navadi. S tem boš spodbudila rast novih možganskih celic, s čimer se boš rešila pozabljivosti.

Naš namig: loti se česa novega in počni stvari drugače, kot si jih do zdaj.

prejšnji članek
Resnica o rasti las
Lepotičenje
Resnica o rasti las
naslednji članek
Charlie Puth se je pojavil v pesmi Liama Payna
Obsedena!
Charlie Puth se je pojavil v pesmi Liama Payna
Preberite tudi