evrovizija, švica
Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Razbijamo 7 mitov o nošenju očal

5. 4. 2018; 08.00
Avtor: K.M.
sončna očala in kapa

foto: Dreamstime

Vsi poznamo vsaj kakšen mit o nošenju očal. In večina teh je res le mit, torej brez resnice v sebi. Poiskali smo 7 takšnih neresnic, morda boste po razkritju katere izmed njih vseeno lažje zadihali.

Mit #1:Ko enkrat začnete nositi očala, jih nosite za vedno

Očala z dioptrijo izboljšujejo vid. Ko vidite jasno, tudi vsakodnevna opravila postanejo lažja. Očal ne nosite, ker ste od njih odvisni, ampak zato, ker popravljajo refrakcijske napake vida.

Mit #2: Branje v temi lahko poškoduje oči

Gotovo je vsak izmed nas že kdaj bral v slabih svetlobnih pogojih. Edina škoda, ki si jo s tem naredite je, da bodo vaše oči utrujene, lahko se pojavi tudi glavobol. Gre za začasne posledice, dolgotrajnih pa ob tem ne pričakujte.

Mit #3: Izguba vida se zgodi in nič ne morete storiti, da bi ga preprečili

V tem je sicer en delček resnice, saj je starostna slabovidnost izjemno pogosta. Seveda pa lahko na to vplivate z zdravo prehrano, zaščito oči pred soncem, dobrim počitkom in z rednimi pregledi oči.

Mit #4: Redni pregledi oči niso potrebni. K optiku gremo le, če opazimo poslabšanje

Izredno pomembno je imeti redne preglede oči. Redni očesni pregledi lahko preprečijo očesne bolezni, pomagajo najti druge zdravstvene težave in odpraviti težave z očmi v zgodnji fazi. Tako se izognete večji škodi. Brezplačni pregledi so možni v kar desetih poslovalnicah Optike Aleksandra po Sloveniji.

Mit #5: Trgovinska očala za branje lahko rešijo težave z vidom

Očala za branje, kupljena v navadni trgovini, imajo dioptriji na obeh steklih enaki. Večina ljudi s težavami vida pa nima enakih dioptrij na obeh očesih. Posledice nošenja takih očal so glavoboli, prekomerno naprezanje oči in celo slabost.

Mit #6: Če sedite preblizu televiziji, boste poškodovali oči

Resnica je, da že imate težave z očmi, če morate sedeti blizu televizije, da jasno vidite kaj se dogaja. Sedenje blizu katerega koli predmeta, da bi ga bolje videli, je simptom kratkovidnosti in se morate pogovoriti s svojim zdravnikom. Sicer pa ne obstaja znanstveni dokaz, da sedenje blizu televizije povzroči kakršno koli škodo vašim očem.

Mit #7: Korenje izboljša vid

Drži, da korenje vsebuje beta-karoten in je vir vitamina A, ne drži pa, da bo to živilo izboljšalo vaš vid.

prejšnji članek
Slovenska pevka opustila roza lase in vsem poslala sporočilo
Obsedena!
Slovenska pevka opustila roza lase in vsem poslala sporočilo
naslednji članek
V soboto bo zabobnelo v Stožicah
Obsedena!
V soboto bo zabobnelo v Stožicah
Preberite tudi