Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Hip hop je več kot samo ples

23. 9. 2018; 08.00
Avtor: Revija Top!
grafit, hip hop

grafit, hip hop foto: dreamstime

Njegovi elementi so še didžejstvo, grafitiranje, rap in break dance, kot še dodatni element pa nekateri omenjajo tudi kulturo oblačenja.

Na splošno je ples vrsta izražanja, umetnosti in zabave. Je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe in lahko predstavlja slog človekovega življenja, kajti z vsakim gibom se v človekovi duši ustvarja zadovoljstvo. Začetki hip hopa so se zgodili s prihodom hip hop glasbe, na katero so mladi začeli plesati. Kulturno gibanje se je začelo v poznih sedemdesetih letih v getih med mladimi Afroameričani in Latinskoameričani v New Yorku (v Bronxu) in se kmalu razširilo po vsem svetu. še preden se je bilo mogoče v Sloveniji vpisati v plesno šolo na tečaj hip hopa, so mlade navdušili številni pevci in pevke, ki so v svojih videospotih plesali to zvrst. Tako se je veliko mladih učilo novih plesnih gibov kar s pomočjo gledanja videospotov. Največji navdih za mlade pa je imel s svojim plesnim izražanjem legendarni Michael Jackson. Mnogi ga imajo še danes za svojega plesnega idola.

KOMERCIALIZACIJA

Ko so ga plesali na ulici, so si plesalci sproti izmišljevali gibe, ki so jih začutili na določen ritem. Temu se reče prosti slog oziroma freestyle. Med seboj so se pomerili posamezniki ali pa plesne skupine. Med seboj so 'betlali'. še danes so organizirana številna 'battle' tekmovanja, ki pa niso tako zelo promovirana. Za gledalce so zelo zanimiva, saj plesalci plesa niso naučeni in je za njimi resnično veliko ur treningov in poslušanja glasbe, da premikajo svoje telo tako, kot začutijo na določeno glasbo. S komercializacijo pa so se odprli številni plesni studii, kjer se naučiš koreografije, ki jo na določeno pesem sestavi koreograf. S tem so hip hop približali širši množici in nenadoma so ga začeli plesati vsi po vrsti. Prirejajo se tudi številna tekmovanja, kjer ima večina plesalcev plesno kombinacijo sestavljeno vnaprej, potem pa jo plešejo na svojo glasbo ali pa na tisto, ki jo na tekmovanju dobijo. 

prejšnji članek
(P)ostani ekološko ozaveščena!
Moj life
(P)ostani ekološko ozaveščena!
naslednji članek
Kaj storiti, ko vas pestijo utrujenost, bolečine v hrbtenici in sklepih?
Obsedena!
Kaj storiti, ko vas pestijo utrujenost, bolečine v hrbtenici in sklepih?
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska