Kostanj velja za priljubljeno jesensko poslastico, ki gre zlasti v slast ob dobri družbi, klepetu in kozarčku vina ali skodelici opojnega čaja. Če ste ljubitelji pečenega kostanja, potem boste nemara veseli malih skrivnosti, ki zelo pripomorejo k preprostemu lupljenju dišečih kostanjev. Vse skupaj je namreč lahko sila enostavno, če le upoštevate naslednja navodila …
Mali triki in drobne skrivnosti
1. Počitek: Ko kostanj prinesete domov, ga ne pustite v vrečki, niti ga ne odlagajte v posodo. Na podlago (miza, pult) pogrnite časopisni papir in naj stresite kostanje. Razprostrite jih po površini. Pustite, da se vlažni plodovi osušijo. Še najbolje je, če takole počiva dva do tri dni, da se lupina rahlo izsuši – tako bo lupljenje mnogo lažje, kot pri sveže nabranem kostanju.
2. Mehčanje: Pred peko kostanj namočite v mlačni vodi. Tako se bo lupina omehčala in rahlo nabreknila.
3. Rezanje: Kot veste, je potrebno v plodove pred peko zarezati, saj jih lahko ob visoki temperaturi raznese. A tudi tu velja upoštevati posebna navodila: V kostanj zarežemo le toliko, da predremo ovojnico. Ne potiskajte noža v samo jedro. Na trebušček kostanja naredite križ ali dolg rez prek trebuščka.
4. Temperatura za peko: Če boste kostanje pekli na visoki temperaturi, bo lupina hitreje popokala. V kolikor boste poprej naredili dovolj dolgo zarezo, bo lupljenje mala malica, saj bodo plodovi zlahka zdrsnili iz ovoja.
5. Počitek: Ko boste kostanj spekli, ga stresite na vlažno krpo, nato pa vse skupaj zavijte in odložite v posodo, da se malce ohladi. Boste videli, kako preprosto ga boste zvabili iz lupine!
Naj vam gre v slast!
Kostanj foto: Profimedia
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.