oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Fortnite: pozitivna ali negativna videoigra?

21. 9. 2019; 09.00
Avtor: V.M./K.M.
naslovnica_fortnite

Fortnite foto: Epic games

V zadnjem obdobju je svet videoiger zavzel Fortnite. Igrajo jo fantje in dekleta, obsega pa tudi velik del zabavne industrije. Je igra zate pozitivna ali ne?

Priljubljena spletna igra se pravzaprav imenuje Fortnite Battle Royale in se uvršča med igre preživetja, s svojo domiselnostjo in kreativnostjo pa je pritegnila tudi zvezdnike. Gre za svetovno popularen fenomen podjetja Epic Games, ki v svet odraščajočih glav prinaša razburljivo razvedrilo, staršem pa nemalo skrbi.

fortnite foto: Epic games


Videoigra Fortnite združuje preživetje in raziskovanje, zajema večje število igralcev, ki začnejo igrati z minimalno opremo, v nadaljevanju pa iščejo orožje ter odstranjujejo nasprotnike. V igri preživetja se skušajo izogniti temu, da bi jih ujeli zunaj tako imenovane varne cone, pri čemer zmago slavi zadnji tekmovalec v igri. Med bitko proti nasprotnikom vsebuje igra prizore blagega nasilja, zato spada v kategorijo PEGI 12+, a ker ob ustvarjanju računa ni zahtevane navedbe minimalne starosti, igro igrajo tudi mlajši otroci. »Vendar igra Fortnite ni primerna za mlajše od 12 let. Igralci uporabljajo pištole, meče in granate za boj, prav tako lahko tudi porazijo nasprotnike z uporabo različnih pasti (npr. strupen plin), sliši se streljanje, eksplozije in zvoki, ki izražajo bolečino oziroma poškodbo lika,« pojasnjujejo strokovnjaki na Safe.si. Ob tem je treba opozoriti, da od igre lahko hitro postaneš tudi odvisna, a te težave se ne pojavijo, če igro igraš le ob koncu tedna ali kako uro na teden, ko že opraviš vse obveznosti. Zato je dobro, da si postaviš meje in časovni okvir, koliko boš resnično igrala, ali pa res upoštevaš starše. 

fortnite foto: Epic games

Fortnite foto: Epic games


Nauk igre: Timsko delo prinaša uspehe

Seveda ni vse črno. Sama igra ime tudi prednosti, ki na najstnike in druge, ki jo igrajo, pozitivno vpliva. Med igro se namreč razvija ekipno sodelovanje, ki zajema načrtovanje strategije za doseganje cilja. Igralci kaj hitro ugotovijo, da bodo z individualnim pristopom manj uspešni, kot če združijo znanje, spodobnosti in kreativne ideje.

prejšnji članek
Bodi bolj organizirana
Obsedena!
Bodi bolj organizirana
naslednji članek
5 razlogov, zakaj je branje TOP!
Obsedena!
5 razlogov, zakaj je branje TOP!
Preberite tudi