zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Po svetu: čaj, ki vsebuje kar 25 žlic sladkorja!

1. 4. 2016; 08.59
Avtor: K. Š.
tea
Po svetu najdete številne kavarniške verige, ki pa ponujajo pijače z noro veliko količino sladkorja!

V vročih čokoladah, začinjenih čajih in drugih vročih napitkih, ki jih ponujata verigi Starbucks in Costa, so našli tudi do 25 žličk sladkorja na skodelico!

Raziskava Action on Sugar je ugotovila, da bi kar 98 odstotkov 131 vročih napitkov z okusom v večjih verigah moralo biti označeno z opozorilom, da vsebujejo prekomerno količino sladkorja, če bi bile kavarne prisiljene uporabljati takšna opozorila. Najhujši grešnik je Starbucksov "Hot Mulled Fruits" (začinjen čaj chai z grozdjem, pomarančo in cimetom), ki s 25 žličkami sladkorja vsebuje več kot trikratno največjo priporočeno dnevno količino sladkorja.

Veliki chai latte iz britanske verige Costa vsebuje 20 žličk sladkorja, medtem ko Starbucksova velika vroča čokolada vsebuje 15 žličk. Dobra tretjina testiranih pijač vsebuje enako količino sladkorja kot pločevinka kokakole - ali celo višje.

Kavarniške verige vse bolj ponujajo chai (začinjeni indijski čaj, op. a.), vročo čokolado in druge vroče napitke, da bi privabile tudi tiste, ki ne pijejo kave. Poleg tega za okrepitev okusa dodajajo še s sladkorji nasičene sirupe.

Kot piše Guardian, približno 20 odstotkov Britancev vsak dan obiskuje tovrstne kavarne, a se jih le malo zaveda, koliko skritih sladkorjev zaužijejo z eno skodelico pijače z okusom. Spletna stran Action on Sugar zdaj verige poziva, naj prenehajo streči velike skodelice tovrstnih s sladkorjem nasičenih pijač.

prejšnji članek
Češnje so sadno super živilo
Zdravje
Češnje so sadno super živilo
naslednji članek
Sanje pomenijo …
Zdravje
Sanje pomenijo …