nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Negujte vaše nogice

22. 8. 2016; 07.30
Avtor: Š. K.
stopala
Raziskave, ki so jih opravili v Ameriki, so pokazale, da kar 80 odstotkov žensk meni, da je njihova obutev neudobna, zato ni čudno, da imamo pogosto več težav s stopali kot moški. Poleti morate svoja stopala še dodatno negovati.

Kaj lahko naredite sami

Zdravniki svetujejo, da se izognete celodnevnemu nošenju pet, višjih od štiri oziroma pet centimetrov. Kot idealno višino priporočajo pete, visoke od dva do tri centimetre, ker stopalo povzdignejo v lego, v kateri je enakomerno obremenjeno tako na prstih kot na peti.

Dnevna nega stopal

Poleti, ko se stopala bolj potijo, jih umivajte z navadnim milom, ki uspešno preprečuje nastanek bakterij in nežno odstranjuje nečistoče. Stopala po umivanju dobro obrišite, da boste preprečili nastanek glivic, ki se še posebej rade razbohotijo na tem vlažnem predelu. Namesto debele in mehke brisače vzemite tanko bombažno brisačo z reliefnim tkanjem, ker boste z njo lažje obrisali vse vlažne predele med prsti.

Kopel za noge

Vsaj dvakrat na teden privoščite svojim stopalom kopel. Med namakanjem jih zdrgnite z luščilnim sredstvom, močno odebeljeno kožo pa odstranite s plovcem ali za to namenjenim strgalom. Pristrizite nohte (po kopeli je to najlažje, saj so zmehčani) in z brisačo potisnite kožico proti rastišču nohta.

Proti otrdeli in suhi koži

Glede na to, koliko otrdele in suhe kože imate na stopalih, določite, kako pogosto boste namakali stopala v topli vodi, v kateri je raztopljena morska sol. To je lahko enkrat na teden ali celo pogosteje oziroma redkeje. Namakanje naj traja tako dolgo, dokler se koža ne omehča, nato pa jo odstranite s strgalom za noge in po potrebi opravite tudi piling. Po končanem postopku noge posušite in nanje nanesite vlažilno kremo, ki bo še dodatno pomagala v boju proti otrdeli in suhi koži.

Proč z obarvanostjo

Na žalost je že tako, da nohti na nogah včasih porumenijo, bodisi zaradi pomanjkanja določenih vitaminov ali mineralov bodisi zato, ker barvne lake nanašate brez podlaka. Kakor koli že, težavo lahko rešite tako, da popilite površino nohtov, kajti obarvanost se zadržuje le na površini. Če obarvanost kljub piljenju ne izgine, obiščite zdravnika, saj so v tem primeru težave lahko hujše, kot se zdi na prvi pogled. Vsekakor pomagajo tudi vitamini, predvsem B in C sta še kako pomembna.

Lepa stopala v štirih korakih:

1. Najprej napolnite kad ali vedro z vročo vodo, vanjo natrosite nekaj soli, po želji tudi tekoče milo. Noge namakajte od 10 do 15 minut.


2. Ko se koža zmehča, odstranite odmrle delce, vendar nežno, da ne odstranite preveč kože.
3. Poskrbite za nohte in jih strizite naravnost.
4. Na koncu stopala nežno zmasirajte z losjonom ali vlažilno kremo, da postanejo mehka.

prejšnji članek
Helenin bivši mož se vrača?
Svet slavnih
Helenin bivši mož se vrača?
naslednji članek
Stvari, ki jih o medu še niste slišali
Kulinarika
Stvari, ki jih o medu še niste slišali
#nasazenazenska
nasazenazenska