cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Jackie Kennedy: Krvav rožnat kostim, ki je postal del zgodovine

23. 11. 2016; 11.35
Avtor: D. B.
jackie kennedy

foto: Profimedia

Jacqueline ni želela sleči kostima, poškropljenega s soprogovo krvjo z besedami: »Naj vidijo, kaj so naredili.«

Več kot petdeset let je minilo od atentata na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, zgodba, razprave in teorije o njegovem umoru pa še vedno vznemirjajo. Prizor njegove soproge v krvavem rožnatem kostimu se je vtisnil v spomin in zavest Američanov in prav to oblačilo je postalo simbol omenjene tragedije.

Jacqueline Bouvier Kennedy je še vedno, prav tako kot je bila takrat, ikona sloga, njen okus in eleganca pa sta primer ženstvenosti in prefinjenosti. Kostim s krilom, ki sega pod kolena, in preprost sako s tričetrtinskimi rokavi ter rokavice so postali prepoznaven del njenega modnega sloga.  

Njen najljubši modni oblikovalec je bil Oleg Cassini, Američan francoskega porekla in družinski prijatelj, poleg njega pa je Jacqueline nosila tudi kreacije Givenchyja, Diorja in Chanel. In ravno Chanel je bila njena izbira tudi na dan, ko je bil v Dallasu umorjen John F. Kennedy.

Milijoni po vsem svetu so 22. novembra 1963 videli, kako v rožnatem kostimu z rdečimi vrtnicami v rokah pozdravljala zbrane na letališču Love Field. Tega mračnega dne je skoraj preroško dobila v roke šopek rdečih rož. V istem kostimu je bila tudi, ko se je vozila po sončnem Dallasu v predsedniški limuzini in ko se je poskušala izvleči iz zadnjega sedeža v vozilu, potem ko je soprog obležal pod usodnimi streli. 

"Ko sem izstopili iz letala tega dne, sem dobila rdeče rože. V Dallasu sem dobila rdeč šopek in pomislila: »Kako nenavadno.« Na koncu je bil sedež poln krvi in rdečih venčnih listov," se je kasneje spominjala Jacqueline.

foto: Profimedia

Kasneje tistega dne Jacqueline ni želela sleči kostima, poškropljenega s soprogovo krvjo z besedami: »Naj vidijo, kaj so naredili.« Oblekla ga je tudi, ko je prisegal nov predsednik Lyndon G. Johnson. Kostima med tem ni oprala, krvavi madeži pa so se jasno videli na njenem desnem rokavu.

V modnih vodah se je sčasoma začela razprava o poreklu kostima. Sešili so ga v New Yorku, pod izbiro tkanine, gumbov in kroja pa se je podpisalo priznano francosko modno podjetje Chanel.

Eden od najbolj "žalostnih" modnih kosov je danes shranjen v Ameriškem nacionalnem arhivu v državi


Maryland, kamor ga je poslala Jacquelinina mama, Janet Auchincloss, pol leta po atentatu. Madeži od krvi še vedno niso očiščeni, kostim pa ni na ogled širši javnosti.

Še eno od zanimivih dejstev je, da se je klobuk Jackie Kennedy izgubil. Po atentatu ga je služba predala predsednikovi tajnici, za njim pa se je nato izgubila vsaka sled.



prejšnji članek
Kate Middleton se požvižga na tradicijo
Moda&Lepota
Kate Middleton se požvižga na tradicijo
naslednji članek
Znana pevka pozirala gola in razkrila brazgotine
Svet slavnih
Znana pevka pozirala gola in razkrila brazgotine