stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako se našminkati za lep selfi?

27. 11. 2016; 11.00
Avtor: Lara Jelen/Zarja
selfie telefon

foto: Pixabay

Nasveti lepotne blogerke Sandre Potisek

Ste že kdaj posneli kakšen selfi? Stereotipno velja, da mlajša generacija to obvlada, starejša pa malo manj, a to ne drži za vsakogar. Če morda ne veste, o čem govorimo, naj najprej razjasnimo, da je selfi fotografija, na katero ujamemo sami sebe. Lepotna blogerka Sandra Potisek nam je zaupala, kako in v katerih držah nam bo uspel res dober selfi.

Sandra je Slovenka, ki živi v Londonu in že lep čas piše blog The Puzzle of Sandra's Life. Ta je predvsem lepotni, čeprav na njem najdemo tudi tematike, kot so življenjski slog, potovanja in hrana. Njene objave so vedno zanimive, fotografije pa dovršene. Že na njih je videti, da je Sandra prava lepotna kameleonka, ki se zna zelo lepo urediti in postaviti pred kamero, to pa ni nam vsem prirojeno. Se bolj prištevate k tistim, ki se pred objektivom vedno trapasto pačijo in kar ne vedo, kako bi se postavili, da bi bili videti na fotografiji vsaj približno normalno? Potem obvezno berite dalje, saj nam Sandra daje cel kup nadvse uporabnih nasvetov za lepo fotografijo!

Priprave na fotografiranje

Sandra pravi, da je prvi korak, da bomo zadovoljni s svojo fotografijo, dobra prekrivna podlaga, ki izenači ten kože, naslednji pa nanos korektorja, ki skrije nepravilnosti, kot so podočnjaki, mozolji in rdečice. »Za prekrivanje temnih podočnjakov sama uporabim kremni korektor v lososovi barvi, za izrazite rdečice pa zelenega. Nato čez nanesem še tekoči korektor, ki je za en odtenek svetlejši od odtenka podlage. Nanesem ga pod očmi in nad ličnicami v trikotni obliki, na spodnji del čela tik nad nosom, po dolžini nosu in na brado. S tem poleg prekrivanja nepravilnosti poskrbim tudi za svetlenje obraza, kar se na fotografijah v kombinaciji s senčenjem res dobro izide,« razkriva. Preden se loti senčenja, na ves obraz nanese transparenten matirni puder, da se mastni predeli obraza na sliki ne svetijo, za senčenje pa uporabi bronzer s sivim (ne oranžnim!) podtonom. »Sama ga nanesem pod lično kost, pod čeljust ter ob rob lasišča na senčnem in čelnem delu obraza. Senčenje pomaga vizualno zožiti dele obraza, zato se prilagaja glede na obliko obraza, vedno pa je treba nanos zabrisati, da na obrazu nimamo ostrih črt, ampak lepe mehke linije, ki oponašajo naravne sence.«

Nato pridejo na vrsto obrvi, ki pri končnem videzu igrajo veliko vlogo. »Te morajo biti pravilno oblikovane, za bolj poln in urejen videz pa jih poudarimo s svinčnikom za obrvi ali pa kar s senčilom za oči v odtenku, ki je čim bolj podoben naravni barvi obrvi. Lahko je tudi malce svetlejši, ne pa pretemen. Da se izognemo neprivlačnemu videzu narisanih obrvi, barvo vedno nanašamo z majhnimi gibi, kot da bi risali vsako dlačico posebej. Na koncu obrvi še prečešemo, da odstranimo odvečno barvo.«

Najpomembnejša članica ekipe: maskara

Kot ugotovimo med pogovorom s Sandro, so priprave na fotografiranje samega sebe velik projekt, če seveda želimo res popoln posnetek. Je pa tudi res, da boste potem še cel dan videti popolne. Sogovornica poseben poudarek nameni ličenju oči, saj meni, da je zelo pomembno, da jih odpremo in dvignemo. »To storim z nanosom svetlega, malce svetlečega senčila v notranje kotičke oči in pod obrvi, medtem ko v zunanje kotičke in v pregib vek nanesem temnejši odtenek. Seveda ne smemo pozabiti na najpomembnejšo članico ekipe: maskaro. Preden jo nanesem, vedno uporabim klešče za trepalnice, ki trepalnice dvignejo in še bolj odprejo pogled. Malo svetlega svetlečega senčila oziroma osvetljevalca vedno dodam tudi na vrh ličnic in na kupidov lok nad ustnico. Če obraz med fotografiranjem obsije sončna svetloba, takšno osvetljevanje pričara čudovit učinek in poudari najlepše poteze obraza,« zagotavlja.

foto: Pixabay

Še ustnice in smo!

Če ste sledili Sandrinim korakom, vas zdaj čaka samo še šminkanje. »Na ustnicah lepo učinkujejo tako naravni kot malo bolj drzni odtenki, pri doseganju popolnega videza pa je nepogrešljivo črtalo za ustnice v ujemajoči se barvi. Ustnice se lahko optično povečajo že samo z obrobljanjem lastne linije, ki običajno ni dovolj jasna, bolj pogumne pa lahko preizkusite ombre učinek, pri katerem v kotičke nanesete malce temnejši odtenek kot na sredino. Pri tem svetujem ogromno zabrisovanja, da je prelivanje kar se da naravno, v vsakem primeru pa lahko ustnice poudarite tudi z malo bleščila ali pa z nanosom svetlikajočega se senčila na sredino ustnic. Ustnice obrobite z ošiljenim svinčnikom za ustnice, ki se ujema z odtenkom šminke, in sicer tako, da sledite naravnemu robu ustnic in ga tako samo poudarite. Za videz večjih ustnic jih lahko obrobite tudi zunaj naravne linije, vendar je pri tem po nanašanju šminke na ta predel nujno nanesti še transparenten matirni puder, da obroba ni preveč očitna.« Izvemo še, da so trenutno najbolj modne šminke z mat finišem v naravnih ali pa temnih barvah, kot so na primer bordo in odtenki z vijoličastim podtonom, medtem ko je v prihajajočem prazničnem času vedno priljubljena tudi klasična rdeča šminka.

Kljub modnim smernicam Sandra priporoča, da odtenke izbiramo predvsem na podlagi svojega podtona kože, ki je rožnat ali rumen. »Toplejši odtenki najbolj pristajajo rumenim podtonom, hladni pa rožnatim. Svetloba v trgovinah je vedno malo popačena, tako da je odtenke šmink in podlag vedno najbolje prej testirati zunaj na naravni svetlobi.« Vse je torej jasno, a kako preprečimo, da ne bomo imeli po določenem času več šminke na zobeh kot na ustnicah? »Zdaj priljubljeni mat odtenki zaradi teksture kar sami poskrbijo, da se šminka čez dan ne premika in ne pristane na zobeh, če nanašamo bolj vlažilno šminko, pa se temu stanju lahko izognemo tako, da čez ličilo s čopičem narahlo nanesemo sloj transparentnega matirnega pudra in šminko tako rekoč zacementiramo,« Sandra postreže še z enim koristnim nasvetom.

Selfi za »dol past«

Tako urejenim nam ni treba prav nič skrbeti, ali nam bo fotografija uspela ali ne. Za tiste res nespretne pa morda samo še napotek, kako se postaviti pred objektiv. »Priporočam, da glavo zasukate rahlo navzdol in pod kotom, tako da je vaša boljša stran obraza obrnjena proti objektivu, ter da fotoaparat držite na ravni oči oziroma malce višje, saj se tako izognete nezaželenemu podbradku,« konča lepotna blogerka. Na našo prošnjo se je tudi sama fotografirala v nekaj različnih držah, ki jih bralke lahko posnemate. Ne pozabite uživati pri vsem skupaj, saj radost morda še bolj kot cel kup ličil močno poudari lepoto.

prejšnji članek
Shujšajte še pred zimo!
Zdravje
Shujšajte še pred zimo!
naslednji članek
Domača pomoč pri aftah
Zdravje
Domača pomoč pri aftah