stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Shujšajte še pred zimo!

27. 11. 2016; 01.00
Avtor: Sonja Grizila /Zarja
žlica ženska prehrana juha

foto: Profimedia

Če hočemo pred zimo izboljšati svojo kondicijo in izgubiti kakšen kilogram, je zdaj pravi čas, saj je na voljo veliko zelenjave.

Seveda ne bomo uporabljali moke in krompirja, maščobe bo le za vzorec, tudi s smetano bomo varčni, lahko pa dodamo košček nemastnega mesa. Skuhajmo več juhe, saj lahko zelenjavne juhe pogrevamo.

Porova juha

Potrebujemo 7 velikih porov, 3 zelene paprike, 3 korenčke, začimbe.

Por po dolgem razpolovimo, skrbno operemo in narežemo na rezance. Paprike očistimo in prav tako narežemo na rezance, korenček nastrgamo ali narežemo na kolobarčke. Vse zalijemo z litrom in pol vode, malo solimo, dodamo žličko začimbnega posipa ali jušno kocko in kuhamo dobre pol ure. Ko je juha že skoraj kuhana, dodamo pest svežih zelišč – rožmarin, timijan, origano, majaron … Če jih nimamo, bodo dobra tudi suha, le da jih lahko damo v juho že prej. Suha zelišča seveda odmerimo po ščepcih.

Juha iz zelja in čebule

Če se v telesu zadržuje voda, si skuhamo tole juho, ki je povrhu nenavadno okusna. Pol kilograma čebule zrežemo na rezine, enako zrežemo pol kilograma zelja. Oboje zalijemo z dobrim litrom vode, dodamo žličko začimbnega posipa in kuhamo dobre pol ure. Nato s paličnim mešalnikom zmeljemo zelenjavo toliko, kolikor pač želimo. Dosolimo, popopramo in ponudimo.

Koleraba v juhi

Potrebujemo 2 rumeni in 2 beli kolerabi, 2 korenčka, 50 dag buče maslenke, steblo pora in začimbe.

Kolerabo olupimo in zrežemo na majhne kocke, enako zrežemo korenček in bučo, por razpolovimo in zrežemo na tanke rezine. Vse skupaj zalijemo z dobrim litrom vode, dodamo jušno kocko ali domačo vegeto in kuhamo pol ure. Proti koncu dodamo sesekljan peteršilj, zeleni koriander in vejico šetraja. Bolj lačnim lahko v juho stresemo na kolobarje zrezano hrenovko.

Zelena juha

Potrebujemo 20 dag belega piščančjega mesa brez kože, glavico brokolija, 20 dag brstičnega ohrovta, pest ovsenih kosmičev, olje in začimbe.

Meso zrežemo na majhne koščke in ga popražimo na žlici olja. Dodamo brstični ohrovt in por, malo popražimo, zalijemo z litrom vode in kuhamo 20 minut. Nato dodamo še brokoli in ovsene kosmiče, solimo, popramo in kuhamo še pet minut.

Ohrovt s česnom in fižolom

Glavico ohrovta zrežemo, zalijemo z litrom vode, solimo, popramo in kuhamo 25 minut. Nato dodamo fižol in deset strokov strtega česna, prevremo in pustimo deset minut stati, preden ponudimo.

prejšnji članek
Vsestransko uporabni gomolj ceni tudi kozmetična industrija
Zdravje
Vsestransko uporabni gomolj ceni tudi kozmetična industrija
naslednji članek
Kako se našminkati za lep selfi?
Moda&Lepota
Kako se našminkati za lep selfi?