stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zgovorne gube razkrijejo zdravstveno stanje

27. 11. 2016; 03.00
Avtor: ud
stres

Ni za lase privlečeno, da je stres škodljivec številka ena. foto: Profimedia

Gube so precej zgovorna lastnost naše kože.

Govorijo o naši starosti, skrbeh, žalosti, nasmehih in dneh, ki smo jih prebili na soncu. Govorijo pa še o marsičem drugem.

Tega na prvi pogled iz njih ne moremo razbrati. Govorijo namreč tudi o našem zdravstvenem stanju, denimo, oziroma o tem, katere bolezni nam pretijo.

Videz – Vsaka oseba je samosvoja, vendar njena koža, sploh na obrazu, zelo nazorno razkriva, kakšen način življenja ima oseba in kaj počne. 

Globoke gube

Med ženskami v poznih štiridesetih in zgodnjih petdesetih letih oziroma tistimi, ki so v prvih treh letih menopavze, imajo tiste z več in globljimi gubami tudi manjšo gostoto kosti. To pomeni, da so bolj nagnjene k osteoporozi. Zakaj lahko iz kožnih gub razberemo gostoto kosti? Ker kosti in kožo gradijo isti gradniki, pojasnjujejo raziskovalci. Kolagen, če smo natančnejši, ki se z leti in z upadom estrogena zmanjšuje. Manj ko imate kolagena, več gub imate in bolj so te vidne. Manj kolagena pa pomeni tudi manjšo gostoto kosti.

Če je vaša koža precej posuta z drobnimi gubicami, je za to lahko odgovoren sladkor. foto: Profimedia

Gube na čelu

Kdaj gubamo čelo? Najpogosteje takrat, kadar smo pod stresom. Čelne gube torej razkrivajo stres, ki se zgrinja nad nas. Mnogi dermatologi lahko na podlagi gub na obrazu prepoznajo, kako stresno obremenjeni so njihovi pacienti. A ni samo čelo tisto, ki je zgovorno. Nasploh so gube na obrazu znak stresne preobremenitve. Stresni hormon kortizol, ki se sproža, kadar smo zaskrbljeni, živčni in podobno, zmanjšuje količino kolagena v naših kožnih celicah, zaradi česar se pojavijo gube.

Stres – Če smo zaskrbljeni, napeti ali jezni, se na našem obrazu zarisujejo globoke gube. Naredijo se na predelu čela, med obrvmi in okoli ust. 

Zgodnje gube

Če ste videti mlajši, kot ste dejansko stari, torej imate manj gub za svoja leta, je to dober znak za vaš krvni pritisk. Študija, ki jo je leta 2013 opravil nizozemski univerzitetni zdravstveni center v Leidnu, je pokazala, da imajo ženske, ki se jim pojavijo gube, večinoma višji krvni pritisk. Študija je prav tako pokazala, da imajo tako moški kot ženske, ki izhajajo iz družin z dolgo življenjsko dobo, manj gub na nadlakteh kot drugi ljudje njihove starosti.

Hormoni – Pri pojavu gub imajo pomembno vlogo tudi hormonske spremembe, ki so pri ženskah izrazitejše kot pri moških, sploh med nosečnostjo in menopavzo.

prejšnji članek
Po krivici prezrta zelenjava
Zdravje
Po krivici prezrta zelenjava
naslednji članek
Vsestransko uporabni gomolj ceni tudi kozmetična industrija
Zdravje
Vsestransko uporabni gomolj ceni tudi kozmetična industrija