rok snežič, Anita Peček Stramšak
Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana Đuđić?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Po krivici prezrta zelenjava

27. 11. 2016; 04.00
Avtor: Metka McCully Žigon /Zarja
rdeča pesa

foto: Profimedia

Zdrava in slastna rdeča pesa.

Počasi sem postala prava oboževalka rdeče pese. Je zelo zdrava zelenjava in lahko jo pripravimo na številne res slastne načine. Ljudje najpogosteje jedo vloženo rdečo peso, ki je sicer zdrava, a vsaj meni ni všeč. Predstavljam si, da podobno meni večina ljudi, prav gotovo pa otrok, saj rdeča pesa ni najbolj priljubljena zelenjava. Za silo mi je bila všeč kuhana rdeča pesa, pripravljena v solati s kuhanim krompirjem. Nato sem pokusila rdečo peso v pečici po receptu Jamieja Oliverja in mi je bila že bolj všeč, celo toliko, da sem se nekoč opogumila in spekla torto s čokolado in rdečo peso, ki je res slastna. Menim, da je bila to prelomna točka v mojem kulinaričnemu raziskovanju rdeče pese. Od tedaj sem preizkusila res številne recepte z njo v glavni vlogi in nekaj najljubših želim deliti z vami.

Maroška solata z rdečo peso

Doma je mama navadno pripravljala solato s kuhano rdečo peso in krompirjem. Sama sem pozneje, ko sem bolj začela uporabljati začimbe, solati dodala še kumino ali janež. Nekoč pa je prijateljica pripravila rdečo peso po maroško s pomarančo, mandlji in meto. Božansko!

Sestavine: pol kg surove, očiščene rdeče pese, 2–3 bio pomaranče, 3 velike žlice olupljenih mandljev, sol, poper, malce mlete kumine, šopek mete, olivno olje

Priprava: Rdečo peso olupimo in zelo grobo naribamo oziroma narežemo. Damo jo v posodo, prilijemo sok dveh pomaranč in dodamo malce naribane pomarančne lupine. Peso nato do vrha zalijemo z vodo in jo kuhamo, dokler ni mehka (preverimo tako, da vanjo zabodemo vilice). Nato peso odcedimo in ohladimo. Začinimo jo, dodamo malce olivnega olja, pomarančnega soka ter jed potresemo z mandlji in z na drobno nasekljano meto.

Juha z rdečo peso

Hranljiva, okusna, z lahkoto pripravljena! Rdečo peso je mogoče skuhati že vnaprej ali kupiti že kuhano, vendar ne tiste vložene.

Sestavine: pol kilograma kuhane rdeče pese, 1 čebula, 1 strok česna, 1 l domače kostne juhe (ali tiste iz kocke), olivno olje, balzamični kis, sol, poper, 4 rezine svežega kozjega sira ali fete; po želji dodamo še naslednje začimbe: kumino, janež, rožmarin, vejico mete

Priprava: Na olivnem olju počasi pražimo narezano čebulo, da karamelizira, nato dodamo česen, balzamični kis in zalijemo z juho. Dodamo na kocke narezano rdečo peso in kuhamo, dokler se ne zmehča (približno 20 minut). Lahko pa uporabimo že kuhano rdečo peso in jo samo prevremo. Ko je rdeča pesa kuhana, vse zmeljemo s paličnim mešalnikom. Juho nalijemo na krožnike (recept je za štiri) in na vrh nadrobimo malce kozjega sira.

Rdeča pesa s kozjim sirom

Zraven potrebujemo le še skledo solate in okusno, zdravo in hitro pripravljeno kosilo (ali večerja) je nared.
Sestavine: zavitek že pripravljenega listnatega testa, 3 čebule, 400 g rdeče pese (lahko jo vnaprej skuhamo in zrežemo na koščke), 250 g kozjega sira, 2 žlici zdrobljenih lešnikov, rožmarin, sol, poper, olivno olje
Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo in pečemo 15–20 minut. Medtem prepražimo na kolobarje narezano čebulo, pražimo jo počasi, da karamelizira. Dodamo rožmarin. Ko je testo pečeno, damo nanj čebulo, koščke kuhane in odcejene rdeče pese ter zdrobljen kozji sir. Pečemo še 10–15 minut, nato jed potresemo z zdrobljenimi lešniki in na hitro še tri minute zapečemo.

Polpeti iz rdeče pese

Za vegetarijance in vse, ki imajo radi meso, a želijo malce zmanjšati njegovo porabo! Odlično zdravo nadomestilo za meso. Telo dobi vse, kar dobi iz mesa – železo iz rdeče pese, antioksidante (iz zelenjave), lažje prebavljive beljakovine iz kvinoje in jajca.

Sestavine: 2 rdeči pesi, 1 korenček, 100 g kuhane kvinoje, 1 čebula, drobno nasekljana, 2 jajci, 100 g ajdove moke, janež, sol, poper), kokosova maščoba

Priprava: Rdečo peso in korenje očistimo, ostrgamo in grobo naribamo. Dodamo preostale sestavine in jih zmešamo v skledi. Z rokami oblikujemo majhne ploščate polpete. Spečemo jih v ponvi na segreti kokosovi maščobi.

Rdeča pesa iz pečice kot priloga mesu

To je odličen način tudi za tiste, ki ne marajo zelenjave oziroma rdeče pese. Pečena pesa postane nekoliko sladkasta, je zelo prijetnega okusa in izgubi tisti značilni zemeljski priokus, zaradi katerega je večina ne mara. Nadvse okusno in prava barvna paša za oči!

Sestavine: 2 surovi olupljeni rdeči pesi, 3 krompirji, 1 sladek krompir, olivno olje, sol, poper, majaron ali zdrobljena janeževa semena, rožmarin, lovor

Priprava: zelenjavo očistimo in olupimo ter narežemo na koščke. Damo jo v pekač, začinimo in pokapljamo z oljem. Pečemo jo pri 185 stopinjah dobre pol ure. Priloga se odlično poda k pečenemu piščancu.

Čokoladna torta z rdečo peso

Da, tudi torto je mogoče pripraviti iz rdeče pese, in to prav okusno! Dokler svojim gostom ne boste izdali skrivne sestavine, sploh ne bodo vedeli, da je iz rdeče pese. Zaradi pese bo torta sočna in zdrava. V kombinaciji s čokolado se res dobro obnese.
Rdeča pesa vsebuje izredno veliko sladkorja, celo več kot sadje, a zanimivo, skodelica kuhane rdeče pese ima le 38 kcal!

Sestavine: 4 srednje velike rdeče pese, 2 skodelici moke, 1 ½ skodelice sladkorja, pol skodelice surovega kakava v prahu, 1 ½ žličke pecilnega praška, 2 jajci, ¾ skodelice mlačne vode, ¼ skodelice olivnega olja; vanilja, sol. Čokoladna glazura: pol skodelice sladke smetane, 1 žlica sladkorja, 150 g čokolade za kuhanje z velikim deležem kakava

Priprava: Rdečo peso očistimo, olupimo in zrežemo na koščke. Skuhamo jo do mehkega. Odcedimo in jo zmeljemo s paličnim mešalnikom. V drugi posodi zmešamo moko, sladkor, kakav, pecilni prašek, malce soli. Dodamo jajca, vodo in olje ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še ohlajen pire rdeče pese. Vse dobro premešamo. Testo zlijemo v namazan pekač za torto in pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 45 minut. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice, malce ohladimo in stresemo iz pekača. Medtem ko čakamo, da se testo popolnoma ohladi, naredimo čokoladno glazuro: v posodo zlijemo sladko smetano, dodamo sladkor in na počasnem ognju segrevamo. Dodamo na koščke narezano ali naribano čokolado in mešamo, da se stopi. S to čokoladno mešanico prelijemo torto. Damo jo v hladilnik, kjer naj stoji vsaj 30 minut, raje več. Preden torto postrežemo, jo okrasimo po svojem okusu in domišljiji.

prejšnji članek
Tega o čebuli najbrž še ne veste
Moda&Lepota
Tega o čebuli najbrž še ne veste
naslednji članek
Zgovorne gube razkrijejo zdravstveno stanje
Moda&Lepota
Zgovorne gube razkrijejo zdravstveno stanje