Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepotilo, ki moti vaše hormonsko ravnovesje

30. 4. 2017; 07.00
Avtor: V.M.
Ličila so lahko tudi strup
Škodljive kemikalije se seveda ne nahajajo v vseh lakih, ki jih najdete na poličkah drogerij. So pa testi razkrili številne priljubljene lake za nohte, ki vsebujejo benzophenone-1 in triphenylphosphate.

Potrošniška organizacija iz Danske Forbrugerrådet Tænk je razkrila rezultate testiranj lakov za nohte. Slednji so pokazali, da laki pogosto vsebujejo kemikaliji, ki motita delovanje žlez z notranjim izločanjem. Gre za nezaželeni kemikaliji, ki se imanujeta benzophenone-1 in triphenylphosphate.

Triphenylphosphate se uporablja kot mehčalo, Benzophenone-1 pa je ultravijolični filter. Zveza potrošnikov Slovenije pojasnjuje, da je testiranje slednjega pokazalo, da lahko moti hormonski sistem. ''Izpostavljenost neželenim kemikalijam v lakih za nohte sicer ni zelo problematična, saj kemikalije čez zdrav noht ne prehajajo v telo. Ker vemo, da smo ljudje vsakodnevno izpostavljeni koktajlu različnih kemikalij, pa je zagotovo bolje, če se ravnamo po previdnostnem načelu `manj je bolje´ in se kemikalijam izognemo, če je le mogoče. In pri lakih se jim lahko izognemo, saj nekateri proizvajalci ponujajo tudi izdelke, ki dokazano ne vsebujejo neželenih kemikalij. Žal je med pregledanimi izdelki več takšnih, ki jih vsebujejo."

Kako preveriti oznake na stekleničkah?

Težko. Na lakih za nohte namreč ne boste našli ekoloških oznak. O vsebnosti sestavin se lahko seznanite s pregledom seznama, ki pa običajno ni zabeležen na sami steklenički. Če je, so črke tako majhne, da besedilo komaj razberete, pogosto pa je seznam tudi prekrit s črtno kodo izdelka.

Zakonodaja proizvajalcu dovoljuje, da so lahko sestavine pri manjših izdelkih navedene na sekundarni embalaži ali v obliki majhne knjižice, letaka, ki se mora nahajati v neposredni bližini izdelka. ''V praksi pa se to zgodi le redko in najverjetneje bomo potrebovali pomoč prodajalke, da bomo našli informacije,'' menijo na ZPS.

Preberite še: Za nego kože, trepalnic in las izberite to olje!

Neželene kemikalije so tudi v lakih za nohte.

Neželene kemikalije so tudi v lakih za nohte. foto: Profimedia

prejšnji članek
VIDEO: Strašni padci na modnih brveh
Svet slavnih
VIDEO: Strašni padci na modnih brveh
naslednji članek
Tega vam ginekolog ne sme početi!
Zdravje
Tega vam ginekolog ne sme početi!
#obraziavenija
obraziavenija