boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kaj se z vami dogaja med spanjem?

7. 5. 2016; 05.30
Avtor: T.P.
sleep-375345_1920

Spanje skrbi za možgane, za zdrave celice, mlajši videz in dobro razpoloženje. foto: Pixabay

Strokovnjaki priporočajo osem ur spanja na noč. Vendar če mislite, da je spanec pomemben samo zato, da si telo odpočije, se motite.

V tem času se namreč v telesu dogaja še marsikaj drugega.

1. Vaša telesna temperatura se zmanjša.Čez dan smo aktivni in pokurimo več kalorij, pri telesni dejavnosti pa se temperatura poviša tudi za dve stopinji. Ponoči smo umirjeni, zato naša temperatura malce pade.

2. Vaše telo se dodobra očisti toksinov. Spanje omogoča telesu in možganom pomlajevanje, zato se pri ljudeh, ki ne spijo dosti, pomanjkanje spanca začne prej ali slej poznati. To se lahko kaže na slabem počutju, upadu energije, slabšanju spomina, nejasnem razmišljanju. Poleg tega se razvnamejo oksidacijski stres in vnetni procesi, kar vodi v različne bolezni, od bolezni srca in žil do raka, predvsem pa bolezni, ki so povezane s staranjem. Lahko pa se pojavijo tudi psihične težave.

Jennifer Lopez, igralka: »Za lepoto so potrebne samo tri osnovne stvari: voda, dobro čistilno mleko in spanec. Spanec je moje orožje. Na noč skušam spati vsaj osem ur.«

3. Pozabite nepomembne informacije. Čez dan prejmemo veliko informacij, med katerimi je večina takih, ki jih med spanjem na srečo pozabimo. Če bi se spomnili vsega, bi se nam od prenasičenosti z informacijami lahko zmešalo. Da se nam to ne zgodi, med spanjem poteka proces sortiranja.

4. Vaše telo je paralizirano, medtem ko so možgani zelo aktivni. Možgani človeka, ki sanja, so bolj aktivni kot možgani tistega, ki je buden. Ena od teorij pravi, da v stopnji REM spanja organiziramo misli in se učimo oziroma nadgrajujemo določene informacije, ni pa še povsem jasno, zakaj so misli v spanju aktivne. Vaše misli so namreč tako aktivne, da lahko ustvarijo celo pomembne povezave in privedejo do najrazličnejših odkritij, pravijo raziskovalci.

5. Vaš imunski sistem se izboljša. Raziskava je pokazala, da imunski sistem ljudi, ki noč po tistem, ko so prejeli cepivo proti gripi, prebedijo, ne ustvari lastne zaščite (protiteles) pred boleznijo. Če ste kronično prikrajšani spanca, hitreje lahko dobite ponavljajoče se okužbe.

6. Zbudite se od 5- do 15-krat na uro. Po navadi se to zgodi, ko se premaknemo v druge faze spanja (denimo iz sanj v globoki spanec), prebujenja pa so tako kratka, da se jih sploh ne spomnimo. 



prejšnji članek
Že veste, kje vse jo lahko uporabite?
Življenjski slog
Že veste, kje vse jo lahko uporabite?
naslednji članek
Ali ste vedeli, kje vse jo lahko uporabljate?
Njenih 5 minut
Ali ste vedeli, kje vse jo lahko uporabljate?