franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zakaj mozoljev nimajo samo mladi?

8. 5. 2016; 06.30
Avtor: Lara Jelen/Zarja
girl-984060_1920

foto: Pixabay

Na kaj takega verjetno niste pomislili!

Mozoljavost marsikomu otežuje najstniška leta, vendar pa obdobje adolescence ni edino, ko se lahko na vašem obraz pojavijo akne. Razlogov za to je več, mi vam tokrat razkrivamo tiste, na katere najverjetneje še pomislili niste.

Osušen znoj po rekreaciji

Še zdaleč ni naš namen, da bi vas odvrnili od vadbe, ki veliko prispeva k lepoti, dobremu počutju in lepšemu tenu kože. Je pa res, da lahko njen stranski produkt (znoj) povzroči pravi izbruh aken. Znoj seveda ne bo povzročal problemov, če bomo zanj primerno poskrbeli. Preznojeno kožo je treba takoj po vadbi posušiti, pri čemer je nikar ne drgnite z brisačo, saj lahko to stanje samo še poslabša. Namesto tega jo popivnajte s čisto brisačo in se takoj po rekreaciji odpravite pod prho z nežnim gelom za prhanje. Med rekreacijo ne nosite ličil, ki mašijo pore in s tem povzročajo mozolje. Pozorni bodite tudi na izbiro oblačil; tistim, ki so nagnjeni k mozoljavosti, odsvetujejo oblačila  iz lycre ali najlonskih vlaken. Sintetične tkanine namreč na koži povzročijo toploto in vlago, to pa je popolno gojišče bakterij, ki povzročajo mozolje. Nosite naravne materiale, ki omogočajo koži, da diha, in ustvarjajo manj trenja.

Gobica za tuširanje

Neprestano opozarjamo na ustrezno higieno, katere pomembnosti ne moremo dovolj poudariti, vendar pa gre lahko zadeva tudi v drugo skrajnost. Tudi če se tuširate prepogosto (npr. večkrat dnevno), lahko to povzroči težave s kožo. S tem ko s kože izperemo nečistoče, izperemo tudi dobre bakterije, ki kožo obnavljajo in zaščitijo. Med tuširanjem z vročo vodo se koža poleg tega izsuši, kar razdraži akne ter povzroči srbečico in tudi občutek zategovanja. Pri tem sploh še nismo omenili največjega problema, pred katerim opozarjajo tudi dermatologi – gobice za umivanje. Kadar jo uporabljamo dlje, se začne spreminjati v leglo mikrobov in plesni, ki lahko povzročijo akne. Če se torej ne spomnite, kdaj ste nazadnje zamenjali svojo gobo za tuširanje, je skrajni čas, da to storite!

Sestavine v kozmetiki

V ogromno kozmetičnih izdelkih se skrivajo sestavine, ki lahko povzročajo akne. Med njimi je treba izpostaviti mineralno olje, ki je stranski produkt izdelave petroleja. Ker je poceni, ga mnogi proizvajalci dodajajo svojim izdelkom, čeprav je znano, da maši pore in s tem povzroča akne. Dermatološke klinike kot problematične sestavine navajajo tudi sintetične dišave, za katere so že večkrat dokazali, da so drugi največji povzročitelj kožnih obolenj. Nič kaj nedolžne pa niso niti stearinska kislina, polietilenglikol in lanolin. Aknam se boste lažje izognili, če boste uporabljali kozmetične izdelke na vodni osnovi, medtem ko so najslabša izbira brez kančka dvoma kozmetični izdelki z nafto (petrolejem).

Ogljikovi hidrati in sladkor

Če imate težave z aknami, razmislite o svoji prehrani. Sploh uživanje veliko ogljikovih hidratov in sladkorja ni primerno, saj takšna hrana zvišuje raven inzulina, to pa lahko sproži akne. Raje uživajte hrano, bogato s polifenoli, ki spodbujajo mikrocirkulacijo kože in preprečujejo pretirano nastajanje kožnega loja. Polifenole najdemo v grozdju in drugem sadju, cvetovih bezga in ajde, zelenem čaju ter v zelenjavi.

Stiskanje mozoljev

Težko se je upreti stiskanju mozoljev, a se je vredno potruditi. S tem si namreč ne delate nobene usluge, saj lahko potisnete ognojek še globlje v kožo in samo poslabšate stanje. Lahko se pojavi rdeča oteklina ali celo brazgotina. Stiskanje mozoljev raje prepustite izkušenim kozmetičarkam. Kadar pa se skušnjavi nikakor ne morate upreti, se opravila lotite vsaj s čistimi rokami, da na kožo ne prinesete dodatne umazanije in bakterij. Morda upoštevanje omenjenih ukrepov ne bo popolnoma odpravilo vaših aken, zagotovo pa bo stanje vsaj malo izboljšalo.

prejšnji članek
Poškodbe, ki se dogajajo med seksom
Odnosi
Poškodbe, ki se dogajajo med seksom
naslednji članek
Drage dame, mirno prekrižajte noge
Moda&Lepota
Drage dame, mirno prekrižajte noge