stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Neugodne posledice pogostih in intenzivnih spolnih odnosov

11. 8. 2023; 11.00
Avtor: K.M.
Strast, par

Kako ohraniti strast v spalnici? foto: Shutterstock

Pogosti in intenzivni spolni odnosi lahko prinesejo določene telesne simptome. Kako pogosto je preveč in kakšne so posledice?

Povprečna odrasla oseba ima spolni odnos 54-krat letno, torej enkrat na teden, glede na študijo, objavljeno v Archives of Sexual Behavior leta 2017. Če je vaš osebni povprečje veliko višje, se morda sprašujete, koliko seksa je preveč in kakšne so posledice pogostih spolnih odnosov? "Definicija pogostega seksa je spremenljiva, glavno merilo pa je osebno zadovoljstvo. Vendar je treba prepoznati nekatere znake, ki kažejo, da bi morda morali svojemu telesu dati odmor od te aktivnosti," pravi Rebecca C. Brightman, dr. med., profesorica ginekologije in reproduktivne medicine na Medicinski fakulteti v New Yorku za Health.

Tveganja 

Glavna fizična nevarnost preveč seksa je prekomerno otekanje nožnice in sramnih ustnic, pravi Sherry A. Ross, strokovnjakinja za žensko zdravje v Santa Monici v Kaliforniji. "Z veliko spolno stimulacijo se nožnica in sramne ustnice napolnijo s krvjo, kar lahko privede do prekomernega otekanja in bolečine med spolnim odnosom," pojasnjuje. Dolgotrajni spolni odnosi lahko privedejo tudi do izsuševanja naravnega mazanja nožnice, kar lahko povzroči trenje in bolečino.

"Če niste imeli dovolj predigre, da bi se spolno vzburili, bo nožnica suha - kar bo seks naredilo boleč, ko penis ali prsti vstopijo v nožnico," pravi dr. Ross. Poudarja, da se suhost nožnice lahko pojavi tudi pri ženskah v menopavzi, kar povzroča pekoč občutek v nožnici med spolnim odnosom. Če se vam to zgodi, razmislite o uporabi lubrikantov.

Moško neugodje

Moški lahko ob pretiranem spolnem odnosu doživijo podobno nelagodje, poudarja dr. Ross. "Penis lahko postane boleč in otečen, moški pa lahko ima težave z uriniranjem." Pogosti spolni odnosi prinašajo tveganje za okužbe mehurja in nožnice. To je posledica motenja naravne pH ravnoteže nožnice, pojasnjuje dr. Ross, ko bakterije iz nožnice in anusa najdejo pot v mehur. Da bi to preprečili, izpraznite mehur po spolnem odnosu. V nekaterih primerih ljudje zaradi stranskih učinkov pogostega seksa poiščejo zdravniško pomoč. Če imate kakršen koli nenavaden izcedek, nenavadno ali trajno krvavitev, bolečino pri uriniranju ali neprekinjeno bolečino v vulvi, obiščite zdravnika.

Utrujenost

Vendar, če je edino, kar vam je seks pustil, občutek zadovoljstva (in morda malo utrujenosti), ni razloga, da ne bi nadaljevali. "Komunikacija je ključna v odnosu - še posebej med spolnim odnosom. Iskrenost in udobje s partnerjem zagotavljata zdrav in zadovoljiv spolni odnos. Ves čas poslušajte svoje telo," dodaja dr. Brightman. Če čutite, da nekaj ni v redu - ne glede na to, ali ste imeli spolni odnos enkrat na teden ali tretji krog v 24 urah, se ustavite in se pogovorite s partnerjem. Če se vam zdi, da pretiravate, si vzemite odmor za dan ali dva.

prejšnji članek
Nataša Bergant: Zame je ljubezen delo na sebi
Svet slavnih
Nataša Bergant: Zame je ljubezen delo na sebi
naslednji članek
Kate Middleton in princ William z novima častnima nazivoma
Svet slavnih
Kate Middleton in princ William z novima častnima nazivoma
#obraziavenija
obraziavenija