Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zaskrbljujoče: Na TikToku vse več oponašanja oseb s posebnimi potrebami

31. 1. 2024; 11.00
Avtor: V.M.
profimedia-0714722080

Neprimerne vsebine na TikToku foto: Profimedia

Po odmevnih posnetkih Julije in Oliverja se na TikToku pojavlja vse več posameznikov, ki iščejo pozornost s čudaškim vedenjem, izpostavljanjem svojih vedenjskih težav ter oponašanjem oseb z duševnimi in razvojnimi motnjami.

Če je družbeno omrežje TikTok nekoč ponujalo lepo priložnost za vse, ki so želeli svetu predstaviti svoj talent in kreativnost, pa je v zadnjih letih postal priljubljen spletni oder tudi za vse tiste, ki nimajo česa pokazati, še manj povedati, a kljub temu hrepenijo po slavi in pozornosti javnosti. Da je TikTok odličen način za javno razkrivanje pomanjkljivosti, dokazujejo objave, ki bi sodile na smetišče posnetkov, a kljub temu dosegajo visoke številke ogledov.

V tujini pojav ni nič novega, v Sloveniji pa sta Pandorino skrinjico odprla Julija in Oliver, nenavaden par, ki je ugotovil, da lahko pridobi nadpovprečno veliko pozornosti z ustvarjanjem čudaške vsebine. Mladostnika tako potencirata svoje vedenjske in psihološke težave ter ustvarjata posnetke, ki so postali navdih tudi nekaterim drugim uporabnikom. Med novimi ustvarjalci je mogoče zaslediti tako mladino, kot odrasle posameznike, celo tiste v zrelih letih. Pred kamero se pačijo, kvasijo neumnosti, oponašajo osebe z duševnimi in razvojnimi motnjami ter si skratka prizadevajo, da pri verbalni in neverbalni komunikaciji čimbolj drastično odstopajo od mej zdravega razuma.

Čeprav je slednje zagotovo zaskrbljujoče, pa ne gre zanemariti dejstva, da tovrstni posnetki nastajajo predvsem zaradi tega, ker so avtorji ugotovili, da se spletna publika nanje množično odziva. Več o družbeni lakoti po opazovanju nenavadnih in čudaških vsebin si lahko preberete v prispevku: Julija in Oliver s TikToka: Cirkus in šov v enem ali dajte nam kruha in iger.

Tudi vaš otrok spremlja TikTok?

Ker se na TikToku prikazujejo neprimerne vsebine, lahko uporabite starševski nadzor, ki so ga poimenovali »Family Pairing.« Aplikacija vam med drugim omogoča omejevanje neprimernih vsebin, kar pomeni, da lahko sami določite, katere vsebine vašemu najstniku ne smejo biti vidne na glavni strani in med rezultati iskanja.

Več o tem si preberite na safe.si

prejšnji članek
Botri: Igralka zasebno podobna Anđeli?
Svet slavnih
Botri: Igralka zasebno podobna Anđeli?
naslednji članek
Družina Popović navdušena nad imitatorjem Michaela Jacksona
Svet slavnih
Družina Popović navdušena nad imitatorjem Michaela Jacksona