zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Julija in Oliver s TikToka: Cirkus in šov v enem ali dajte nam kruha in iger

4. 1. 2024; 07.00
Avtor: V.M.
Julija in Oliver

Julija in Oliver foto: Zaslonski posnetek

Posnetki nenavadnega para so konec leta eksplodirali na družbenem omrežju TikTok. Medtem ko je dekle prepričano, da je največja slovenska zvezda, splet gori od norčevanja nad njenim izkrivljenim dojemanjem resničnosti. Je odziv družbe zaskrbljujoč? Nič bolj kot nekoč, ko so v cirkusu predstavljali ljudi s hibami, le da sta Julija in Oliver na oder stopila prostovoljno …

Če vam TikTok ni ravno blizu, potem za Julijo in Oliverja verjetno še niste slišali. Nič hudega, saj niste zamudili nič takega, kar bi doprineslo h kvaliteti vašega življenja. Na kratko, gre za množične objave mladega para, ki s čudaškim vedenjem privabljata nadpovprečno visoke številke ogledov. Mladi spletni uporabniki jima ob tem ne prizanašajo s komentarji, zlasti, ker si Julija odzive izkrivljeno interpretira ter z izjavami o tem, kako zelo sta slavna, uspešna in priljubljena še podžiga povsem zgroženo publiko.

Da gre za fenomen, je mogoče zaslediti, v resnici pa gre zgolj za družbeno lakoto po opazovanju nenavadnega, čudaškega oz. odstopajočega od okvirjev normalnosti. Zametke slednjega je mogoče poiskati že v zgodovini, nekoč so namreč nesrečneže s hibami zapirali v kletke in jih ponujali na ogled za zabavo ljudstva. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so posamezniki s hibami našli svoj prostor pod soncem v cirkusu, kjer so kot del grotesknega programa privabljali obiskovalce.

Pa smo kot družba prerasli ta primitivizem? Nikakor!

Da je spremljanje drugačnosti sila priljubljeno tudi v sodobni družbi, so pred nekaj leti dokazali pri hrvaški televiziji RTL, ko so v resničnostni šov vključili osebe s posebnimi potrebami. Medtem ko so akterji naivno in ne vedoč, kaj se dogaja, poskrbeli za precej čudaško vsebino, je televizija iz oddaje v oddajo podirala rekorde gledanosti. Tudi v tem primeru je dekle uživalo v soju kamer, glasno opevalo svojo lepoto in talente, dokler je družba ni prežvečila in izbljunila. Primer je bil žalosten zlasti zaradi odziva po snemanju, ko so mladenko, kot veliko pevsko zvezdo vabili na nastope ter z njo privabljali goste, da so se lahko norčevali in se čudili razgaljeni temnolaski, ki se je več kot neuspešno trudila oponašati Jeleno Rozgo. »Kruha in iger!«

Pa Julija in Oliver? Diši po nečem podobnem, kajne? Ne glede na to, da je samozavestna Julija prostovoljno zakorakala v 'spletno areno' in s seboj povlekla Oliverja (ki daje vtis, da se ne zaveda, kaj se dogaja), pa je nemara jasno, da z vsebinami, kot jih ustvarjata, v zdravi družbi nikoli ne bi pritegnila pozornosti. Če se ljudje ne bi na čudaške vsebine odzivali, danes Julija ne bi kričala, da je najbolj slavna oseba v Sloveniji, razumete? Med žaljivimi odzivi spletne publike je tudi veliko lažnega laskanja, ki pa Julijino samozavest in nadpovprečno dobro samopodobo izrazito krepi. Kljub odsotnosti posluha dekle rado pojasnjuje, da je operna pevka, nedavno pa je osupnila tudi z namero, da bi svoje talente želela predstaviti na izboru za pesem Evrovizije.

In medtem ko se postavlja ključno vprašanje, kje so starši in zakaj nihče ne prepreči dogajanja, je odgovor še bolj zaskrbljujoč. Del zgodbe je tudi Julijina mati, ki je v nekaterih prvih objavah sodelovala, danes pa, kot je Julija pojasnila tekom klepeta z YouTuberjem Nejcem Urbanijo, njune aktivnosti podpira in je na hčerko zelo ponosna.

Zaskrbljujoče? Ja, za vse nas. »Kruha in iger!«

prejšnji članek
Domen Kljun v navdih vsem, ki si želijo sreče v ljubezni
Resničnostni šovi
Domen Kljun v navdih vsem, ki si želijo sreče v ljubezni
naslednji članek
Dragić se je "čudežno" pojavil na treningu Olimpije
Svet slavnih
Dragić se je "čudežno" pojavil na treningu Olimpije