zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Olja, ki so zvezde nutricionistov

2. 4. 2016; 06.30
Avtor: K. Š./revija Fatalna
Olja, ki so zvezde nutricionistov
Nekateri strokovnjaki jim pripisujejo pozitivne učinke na zdravje, prehranski strokovnjaki jih kujejo v zvezde, mi pa smo si pogledali, zakaj nekatera olja uživajo toliko občudovanja.

Sezamovo olje

Je bogat vir esencialnih maščobnih kislin in aminokislin, zlasti metionina in triptofana, ki sta pomembna za dobro delovanje ledvic in jeter. Znano je tudi po tem, da znižuje raven holesterola in izboljša pretok krvi. Nerafinirano sezamovo olje se lahko uporablja tudi za pečenje, praženje, celo za cvrtje, saj zdrži toplotno obdelavo nekje do 190 stopinj Celzija. Je tudi odličen dodatek solatam in zelenjavnim jedem. Rafinirano sezamovo olje se uporablja celo v kozmetične namene, saj uničuje glivice, bakterije, viruse in vnetja. Ker je bogat vir antioksidantov, nase veže nevarne snovi tako v telesu kot tudi na koži in jo s tem čisti, ne nazadnje nekoliko upočasnjuje tudi procese staranja.

Kokosovo olje

Vsebuje približno 90 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, a ne vsebuje transmaščob, ki so zdravju škodljive. Številni strokovnjaki ga kujejo v zvezde, saj ubija številne viruse in bakterije ter pomaga preprečevati bolezni dlesni in gnitje zob. Povečuje energijo in vzdržljivost, izboljšuje telesno kondicijo. Znano je po tem, da izboljšuje prebavo in absorpcijo drugih hranljivih snovi, vključno z vitamini, minerali in aminokislinami. Krepi tudi imunski sistem ter izboljšuje razmerje LDL- in HDL-holesterola. Za ohranjanje zdravja in odpravljanje manjših težav je priporočljivo uživanje ene do treh jedilnih žlic kokosovega olja na dan.

Gorčično olje

Uvrščamo ga med najbolj zdrava kulinarična olja, saj ima idealno razmerje nenasičenih maščobnih kislin omega-3, -6 in -9 ter najmanjšo vsebnost nasičenih maščobnih kislin – le pet odstotkov. Je tudi odličen vir vitaminov, saj vsebuje betakaroten, vitamin E, vitamine B-kompleksa in celo vitamin C, od mineralov pa selen, cink, fosfor, magnezij, železo in kalcij. Nenasičene maščobe v gorčičnem olju imajo pozitiven učinek na zdravje, saj zmanjšujejo slab holesterol in dvigujejo raven dobrega. Poleg tega uravnavajo raven krvnega sladkorja, skrbijo za zdravo srce in ožilje ter živčni sistem, delujejo protivnetno in vplivajo na odpornost. Pomembne so predvsem maščobne kisline omega-3, ker pomagajo preprečevati rakasta obolenja.

Olivno olje

Olivno olje je eno najbolj priljubljenih olj. Glede na kemijske značilnosti, okus in obdelavo ga delimo v več kategorij, na naš organizem pa ima številne pozitivne vplive. Študije dokazujejo, da blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem, varuje pred artritisom in celo nekaterimi vrstami raka (na primer rakom na dojki). Vsebuje približno 80 odstotkov mononenasičenih maščobnih kislin, antioksidante polifenole ter vitamine A, E, D in K.

Mandljevo olje

Zaradi visokega odstotka nenasičenih maščobnih kislin mu mnogi pripisujejo naziv najbolj zdravega olja. Teh naj bi vseboval kar 93 odstotkov.

Avokadovo olje

Vsebuje okoli 83 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin in dokazano skrbi za zdravo ustno votlino in zdrave dlesni. Avokado je morda najbolj masten sadež na svetu, hkrati pa je tudi eden najbolj zdravih. Deviško avokadovo olje je zelene barve in izjemnega okusa. Vsebuje ogromno vitamina E in klorofila.

Orehovo olje

Je dober vir omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki ščitijo srce in preprečujejo pojav nekaterih rakastih bolezni. Orehi so tudi dokazano super živilo proti boleznim srca in ožilja. V veliki meri se razlog skriva v visoki koncentraciji omega-3 maščobnih kislin, ki jih vsebujejo. Orehovo olje je bogato tudi z antioksidanti in vsebuje dobršen delež srcu prijaznih maščobnih kislin.

Repično olje

Repično olje je še bolj bogato z maščobnimi kislinami omega-3 kot olivno, pri katerem je v eni žlici le desetina teh maščob, kot jih je v eni žlici repičnega olja, zato je njegovo uživanje zelo priporočljivo. Odlično vpliva na srce in imunski sistem ter preprečuje infarkt in možgansko kap.



prejšnji članek
6 topilcev maščob
Zdravje
6 topilcev maščob
naslednji članek
S temle morate ravnati pazljivo
Kulinarika
S temle morate ravnati pazljivo