stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preprosti recept, ki čudežno topi maščobe!

6. 2. 2021; 02.00
Avtor: Marijana Mandić
uvodna

foto: Dreamstime

Shujšajte z domačim osvežilnim limoninim napitkom, katerega osnova je zeleni čaj.

Za vas smo pripravili kratek program hujšanja z domačim osvežilnim limoninim napitkom, katerega osnova je zeleni čaj. Terja le en vikend zvestobe in že se bodo številke na tehtnici pomaknile krepko navzdol. Ženske, ki so jo preizkusile, so izgubile do tri kilograme v dveh dneh, brez kruljenja v želodcu. Ne zavidajte jim, raje jih posnemajte!

Shujševalne lastnosti zelenega čaja

Zeleni čaj je bogat s katehini, ki preprečujejo raka, saj krepijo obrambno moč telesa, ščitijo pa tudi pred visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo, znižajo raven holesterola, nadzirajo srčni ritem, saj s kofeinom spodbujajo živčni sistem, predvsem pa z antioksidanti pospešujejo hujšanje in zavirajo staranje. Čudežni zeleni napitek preprečuje izločanje hormonov, ki povzročajo debelost. Velike količine antioksidantov ravno tako zmanjšajo količino hormona leptina, ki je odgovoren za debelost, istočasno pa uravnavajo krvni sladkor in zmanjšujejo količino hormona inzulina, ki povzroča kopičenje kilogramov. Manj ko kroži po telesu inzulina, manjša je želja po ogljikovih hidratih oziroma sladki hrani. Številne tuje raziskave so potrdile, da z zelenim čajem hujšamo trikrat hitreje. Priljubljene so tudi sproščujoče masažne tehnike oziroma toplotne obloge z zelenim čajem in ovsom proti celulitu, saj zeleni čaj pomaga organizmu tudi skozi kožo izločiti odvečno tekočino.

Edina slaba lastnost zelenega čaja je, kakor so priznale ženske, ki so pri hujšanju sodelovale kot prostovoljke, njegov grenki, nekoliko trpki okus, pa še zoper to neprijetnost so dietologi hitro našli rešitev, ki tokrat kar za 20- krat pospeši hujšanje, namreč dodajanje soka citrusov. Če boste v ledeni čaj vmešali sok limone, bo telo hitreje vsrkalo sestavine čaja, ki spodbujajo hujšanje. 

Kako vam pomaga hujšati mešanica zelenega čaja in limonade?

Zavira nastajanje maščobnih celic

Katehini iz zelenega čaja zavirajo delovanje nekaterih encimov, ki omogočijo odvečnim kalorijam, da se nakopičijo v obliki maščobe. Predvsem preprečijo, da telo uskladišči energijo iz mastne hrane, zato je zeleni čaj nadvse dobrodošel napitek predvsem po »močnih«, denimo mesnih obrokih. 


Hitrejše izgorevanje maščobe

Ravno tako katehini spodbujajo delovanje encimov, ki kurijo maščobo, predvsem trebušno. 

Hitrejša presnova

Vse sestavine zelenega čaja so termogene, kar pomeni, da v celicah povzročajo hitrejše procese obnavljanja, ti pa skupno pospešijo presnovo za šest odstotkov. V enem samem vikendu to pomeni do 1000 kalorij prihranka. Če se boste potrudili jesti čim več nepredelane hrane, bo ta številka še višja. Raziskave so potrdile, da v enem obroku, ki vsebuje čim več zelenjave, sadja in polnozrnatih izdelkov, telo zaradi težje prebavljivosti hrane pokuri do 90 kalorij več. 

foto: Profimedia

Osnovni napotki za hujšanje

Zraven limoninega zelenega čaja zaužijte čim več pustih beljakovin in vlaknin ter popijte še veliko druge tekočine, dnevni seštevek energije naj bo okoli 1400 kalorij. Izkoristite sezonsko zelenjavo in sadje, zelenjave lahko pojeste v neomejenih količinah, priporočamo pa tudi začimbe, gorčico in veliko kisa. Kljub pisanemu jedilniku vam bo počutje dvignila multivitaminska tableta dnevno in, kadar je le priložnost, izberite ekološko pridelano hrano. 

Recept za čudežni zeleni čaj z limonado

Sestavine:

- 3 litri vode

- 24 vrečk zelenega čaja

- sok 12 limon

- po želji umetno sladilo 

Priprava:

Vodo zavrite in vanjo potopite vrečke zelenega čaja za 5 do 10 minut. Vrečke odstranite in v čaj zamešajte limonin sok. Po želji osladite z umetnim sladilom. Ohladite in servirajte s kockami ledu. Popijte do šest skodelic na dan. Če ne prenesete kofeina, lahko hujšate tudi z zelenim čajem brez tega poživila.

prejšnji članek
Zobje: Stres lahko povzroči granulom
Zdravje
Zobje: Stres lahko povzroči granulom
naslednji članek
Zakaj sta nujni nitka ali interdentalna krtačka?
Zdravje
Zakaj sta nujni nitka ali interdentalna krtačka?