pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Večkratna uporaba iste plastenke za pitje je nevarna!

12. 6. 2016; 09.30
Avtor: C. R.
voda, pitje, plastenka
Plastenke so med poletjem obvezen 'modni dodatek'. So najlažji način za shranjevanje vode in drugih osvežilnih napitkov. Strokovnjaki pa opozarjajo na škodljivo večkratno uporabo iste plastenke.

1. Plastenka je leglo bakterij 

Med poletjem se bakterije zaradi vročine pospešeno širijo po okolici. Posebno pozornost je zaradi tega potrebno nameniti jedilnemu priboru oziroma vsem stvarem, ki jih uporabljamo med prehranjevanjem. Najbolj nevaren del plastenke je odprtina, na katero položimo ustnice, saj se bakterije iz ustne votline prenašajo ukrivljene površine plastenke, tam pa se nato razmnožujejo.

Po večkratni uporabi površina plastenke ni več popolnoma ravna zaradi česar privabi več bakterij.

2. Vročina vpliva na izločanje nevarnih kemikalij

Če bi želeli preprečiti širjenje bakterij, bi morali plastenko po uporabi oprati z mlačno vodo in čistilom za pomivanje posode. Nekateri zaradi želje po čim večji čistoči uporabljajo vročo vodo oziroma plastenko operejo kar v pomivalnem stroju, kar poznavalci odsvetujejo. Plastenka namreč ni narejena za izpostavljanje visoki vročini, saj se pod takšnimi pogoji izločajo kemikalije, ki so strupene.

3. Plastenko raje uporabiti le enkrat

Plastenke vode in sokov, ki jih prodajajo v trgovini, bi morali uporabljati le enkrat. Če se želite izogniti bakterijam si raje omislite plastično steklenico za večkratno uporabo, saj je slednja narejena z drugačnim postopkom in njena večkratna uporaba ni zdravju škodljiva.

prejšnji članek
Zakaj pevec Modrijanov izgublja voljo do življenja?
Svet slavnih
Zakaj pevec Modrijanov izgublja voljo do življenja?
naslednji članek
Kako diši tam spodaj?
Zdravje
Kako diši tam spodaj?