nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj je zimski sprehod najboljše, kar lahko naredite zase?

9. 12. 2016; 02.34
Avtor: D. B.
sprehod zima

foto: Profimedia

Nižje temperature so koristne za naše zdravje. Preverite, zakaj!

Čeprav je trenutno onesnaženost zraka s trdnimi delci zelo velika in Arso priporoča omejitev gibanja na prostem, je v boljših vremenskih razmerah gibanje na svežem zraku koristno za vaše zdravje. Že v nedeljo bo več vetra in se bo stanje izboljšalo, zato izkoristite priložnost in si privoščite sprehod.

Pogosto namreč slišimo, da so nižje temperature koristne za naše zdravje. Ali veste, katere so prednosti? 

Imamo več energije

Si želite, da bi vas razganjalo od energije? Sprehodi po mrazu vas bodo z njo napolnili. Vendar se na prostem ne zadržujte predolgo. Dovolj bo, če si privoščite kratko hitro hojo.

Boljše spimo

Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, imajo višjo telesno temperaturo. Če bo prostor nekoliko ohlajen (od 16 do 20 stopinj Celzija), bo njihov spanec veliko kvalitetnejši.

Boljše razmišljamo 

Dokazano je, da pri višjih temperaturah ljudje manj pogosto sprejemamo velike in bolj kompleksne odločitve. Toplo vreme hitreje izčrpa naše rezerve glukoze, ki vzpodbujajo miselne procese. 

Zaradi svežega zraka boljše dihamo 

Jesen in zima pomenita slovo od slabe kvalitete zraka in visoke stopnje ozona, ki sta običajni za pomladne in poletne mesece. Zaradi svežega in čistega zraka je ta letni čas idealen za počitek v naravi, dolge sprehode in globoko dihanje.

Idealne temperature za tek 

Ste se kdaj spraševali, zakaj se maratoni organizirajo pozno jeseni? Zato, ker je po nizkih temperaturah lažje in bolje teči. Naše telo se hitreje izčrpa, kadar tečemo v vročem in vlažnem vremenu. Raziskave so tudi pokazale, da, kadar je bolj hladno, tečemo hitreje, kar pomeni, da v krajšem času lahko porabimo več kalorij. 

Manj je verjetnosti za vnetja in infekcije 

Vnetje mišic si pogosto lajšamo s polaganjem ledu na otečeno ali poškodovano mesto. Enak učinek ima tudi temperatura zraka. Številni športniki pri zdravljenju vnetij in pri poškodbah uporabljajo terapijo z ledom, kar pomeni, da so prizadeti deli izpostavljeni ekstremno hladnim temperaturam. Zaradi svežega zraka smo bolj odporni, saj se število celic, ki se borijo proti raznim infekcijam, poveča.

Bolj cenimo dneve, ki prihajajo

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki živijo na območju, kjer je vedno sončno in toplo, niso nič bolj srečni kot ostali. Razpoloženje ljudi se dokazano zelo izboljša po dolgem hladnem obdobju. Veselite se, saj bodo topli in sončni dnevni kmalu spet nazaj.

prejšnji članek
Zlato mleko: najboljša rešitev za miren spanec
Zdravje
Zlato mleko: najboljša rešitev za miren spanec
naslednji članek
Kaj se zgodi, če pijete alkalno vodo?
Zdravje
Kaj se zgodi, če pijete alkalno vodo?