Konoplja
Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo z umetnimi kemikalijami

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nabirate čemaž? Če boste zaužili tole, lahko umrete!

5. 5. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
Pomembno opozorilo za vse nabiralce čemaža!

Čemaž ima ploske suličaste liste, v višino zraste do največ 30 cm. foto: profimedia

Čemaž je zelo priljubljena zdravilna rastlina, ki smo ji nadeli mnoga prikupna imena, kot je denimo gozdni, divji ali medvedji česen. Uvrščamo ga v rod lukov, vsebuje pa še močnejše zdravilne učinkovine kot njegov sorodnik česen, po katerem je podedoval značilen oster vonj.

Čemaž se ponaša s pravo zakladnico zdravilnih lastnosti, zaradi izvrstnega okusa pa je visoko cenjen tudi v kulinariki. To je tudi razlog, da se ljubitelji v pomladnih dneh podajo na lov v senčnate gozdove, kjer si lahko v obilju naberejo zdravilne šopke.

Previdno pri nabiranju!

V Sloveniji lahko čemaž najdemo skoraj povsod, raste predvsem v senčnatih bukovih, hrastovih in gabrovih gozdovih, nabiramo pa ga od marca do maja. Pri nabiranju je potrebno biti zelo previden, čemaž je namreč podoben trem zelo strupenim rastlinam in sicer jesenskemu podlesku, šmarnici in čmeriki.



Nobena od treh rastlin ne diši po česnu, imajo pa zelo podobne podolgovate liste, ki lahko zlahka pripeljejo do zamenjave z zdravilno rastlino. A zmota je lahko usodna, zato velja biti pri nabiranju izjemno previden.

Zastrupitev ni šala!

Jesenski podlesek – ob zaužitju jesenskega podleska nastopi zastrupitev. Pri slednji se pojavi bruhanje, krvava driska in hude bolečine v trebuhu. V roku enega do treh dni po zastrupitvi pride do okvar jeter, srca, pljuč in trebušne slinavke. Bolnikom, ki preživijo začetno fazo zastrupitve, grozi nevarnost okužbe in krvavitve, po preteku treh tednov jim lahko izpadejo tudi lasje.



Čmerika – tudi ob zaužitju bele čmerike nastopi zastrupitev, katere simptomi so slabost, bruhanje, glavobol, driska, skakajoč in nekoliko meglen vid, upočasnjen srčni utrip, mravljinčenje, splošna oslabelost, nizek krvni tlak, pa tudi izguba zavesti.

Šmarnica – Čeprav se zdi skoraj nemogoče, da bi dišečo rastlino zamenjali s čemažem, pa tudi za šmarnico velja, da jo nabiralci zaradi suličastih listov zlahka zamenjamo za zdravilno rastlino. Zel je izjemno strupena, ob zaužitju prevelikega odmerka nastopi slabost, bruhanje, omotica, glavobol in motnje srčnega utripa.

Preberite si še: Čemaž: osupnilo vas bo, kako zelo je zdravilen!


Čmerika in čemaž v zanju značilnih rastiščnih okoljih žarita v lepih zelenih odtenkih.

Čmerika in čemaž v zanju značilnih rastiščnih okoljih žarita v lepih zelenih odtenkih. foto: Profimedia

prejšnji članek
Slovenski radijski voditelj presenetil z izborom oblačil
Svet slavnih
Slovenski radijski voditelj presenetil z izborom oblačil
naslednji članek
Šok, našli smo celoten zapis! Če bi živele v letu 1955 bi morale delati tole …
Zdravje
Šok, našli smo celoten zapis! Če bi živele v letu 1955 bi morale delati tole …