Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Beljakovine: Gradniki našega telesa

8. 2. 2018; 04.00
Avtor: Revija Maja
sir

Sir vsebuje veliko vsebnost vitamina B2. foto: Profimedia

Beljakovine so organske molekule, sestavljene iz aminokislin. V telesu so nujno potrebne, saj sestavljajo tkiva in organe, pa tudi številne druge komponente za normalno delovanje organizma. Koliko beljakovin pa sploh potrebujemo in katera hrana jih vsebuje največ?

Vsi potrebujemo beljakovine


Naše telo samo proizvaja beljakovine, ki jih potrebuje, vendar pa moramo njihove gradnike v telo vnesti s hrano. Ko namreč zaužijemo živilo, se beljakovine v procesu prebave razgradijo na aminokisline, ki jih telo nato lahko uporabi za sestavljanje potrebnih beljakovin. 
Živila živalskega izvora vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnih razmerjih, medtem ko jih rastlinska živila praviloma ne. Nutricionisti zato priporočajo vegetarijancem in veganom kombiniranje rastlinskih živil, da bi dobili vse potrebne aminokisline.
In koliko beljakovin moramo zaužiti? Priporočljiva dnevna količina znaša 59 g za odrasle moške in 47 g za odrasle ženske. S starostjo se potreba po beljakovinah nekoliko zniža (približno 1 g vsakih 10 let, od 50. leta naprej). Nekoliko več beljakovin pa potrebujejo otroci in nosečnice od 4. meseca nosečnosti dalje.


Najboljši viri beljakovin
Najboljši viri beljakovin so, kot rečeno, vsa živila živalskega izvora, razen medu. Torej mleko, sir, jogurt, jajca, meso, ribe in morski sadeži.
Vegetarijanci in vegani pa lahko svojo porcijo beljakovin zaužijete z naslednjimi živili: bob (41 g/100 g), sončnična semena (27), arašidovo maslo (26), rdeča leča (23), fižol (21), sejtan (21), mak (20), tofu (19), tempeh (19), mandlji (19), indijski oreščki (17), soja (16), sušene lisičke (16), kvinoja (15), vegi klobasice (13), špageti (12), kuhan beli fižol (9), pšenični kruh (8), fižol iz pločevinke (7), čičerika iz pločevinke (6,5), kuhan grah (6), sojin jogurt (4), sojin napitek (4), brokoli (3) in špinača (3).

prejšnji članek
Tina Maze je rodila!
Svet slavnih
Tina Maze je rodila!
naslednji članek
Horoskop: Ne prepirajte se z njim, saj se vam bo kruto maščeval!
Horoskop
Horoskop: Ne prepirajte se z njim, saj se vam bo kruto maščeval!